Πολιτική
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 13:57

Τον Ν. Αναστασιάδη υποδέχτηκε η Κ. Σακελλαροπούλου

Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υποδέχτηκε σήμερα  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου  των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. 

Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υποδέχτηκε σήμερα  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου  των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. 

Η ΠτΔ, ανέφερε στον κ. Αναστασιάδη ότι η συμμετοχή του στους εορτασμούς είναι μια ιδανική ευκαιρία «για να τιμήσουμε και τη συμβολή του Κυπριακού Ελληνισμού  στον αγώνα αυτό και να θυμηθούμε τον ανιδιοτελή πατριωτισμό του».«Η Ελλάδα όπως καλά γνωρίζετε στηρίζει πάντοτε τον δικό σας αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού. Αγωνιζόμαστε  όλοι μαζί για μια δίκαιη και λειτουργική   λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε η ΠτΔ. 

Δυστυχώς, συμπλήρωσε, «έχουμε δει και ίσως δούμε και στο μέλλον να συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι ιδίως ενόψει της άτυπης πενταμελούς διάσκεψης θα επικρατήσει η λογική και η λύση θα αναζητηθεί ακριβώς πάνω στο ενωσιακό  κεκτημένο  και στο  πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και δεν θα έχουμε  και πάλι την έγερση παράλογων τουρκικών αξιώσεων». 

«Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα στηρίζει πάντοτε τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού και πάντα θα είναι στο  πλευρό σας. Αγαπητέ Νίκο, αγαπητή Άντρη, καλώς ορίσατε, χαίρομαι που σας έχουμε μαζί μας», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Ο κ. Αναστασιάδης, ευχαρίστησε την ΠτΔ για την τιμητική πρόσκληση, την οποία, όπως είπε, αποδέχθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση. «Παρευρίσκομαι για να συνεορτάσουμε μαζί τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, που έδωσε την ευκαιρία να δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος, να είναι ένα σύγχρονο καθ΄ όλα ευρωπαϊκό ευνομούμενο κράτος, πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και προόδου. Και κατ΄ αυτόν τον τρόπο να μοιρασθούμε μαζί, αυτό που δεν παραλείψαμε να πράξουμε ως καθήκον, σαν Έλληνες ζώντας στο 1821 στην Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.  

«Πέραν των 1000 εθελοντών συμμετείχαν στην επανάσταση του ΄21», συνέχισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «πληρώσαμε βαρύ τίμημα από πλευράς ηγητόρων τη κυπριακής κοινωνίας, με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και σωρεία άλλων απαγχονισμών ή τιμωρητικών μέτρων από πλευράς της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι από τον ίδιο αγώνα που εμπνεόμαστε σήμερα, 46 χρόνια μετά την τουρκική κατοχή, για να βρούμε δικαίωση. Μια δικαίωση που θα αποκαθιστά την ειρήνη στην Κύπρο, τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και είναι προς αυτήν την κατεύθυνση που προσβλέπουμε με την άτυπη πενταμερή που συγκαλείται, όπως καλά γνωρίζετε, τον Απρίλιο στις 27 με 29 του μήνα». 

«Θα προσέλθουμε σ΄ αυτήν την συνάντηση, σ΄ αυτήν την διάσκεψη για το Κυπριακό, έτοιμοι πάντα με καλή βούληση και θέληση, αποφασιστικότητα να συμβάλλουμε στο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει μια Σύνοδο για την Κύπρο που θα οδηγήσει μέσα από διαπραγματεύσεις στην εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης προς όφελος του συνόλου των κατοίκων», πρόσθεσε. 

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης της ελπίδα «η Τουρκία θα επιδείξει ανάλογο πνεύμα και θα εγκαταλείψει τις νοεφανείς ιδέες που θέλουν την δημιουργία δύο κρατών. Στόχος η λύση να είναι μέσα στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος και θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω πως με την κατάργηση των εγγυήσεων, αλλά και την συνειδητοποίηση ότι η Κύπρος θα έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ίδια ώρα θα προστατεύονται και θα νιώθουν ασφαλείς οι συμπατριώτες μου, οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα έχουν να ευνοηθούν από την λύση, όπως βεβαίως και οι Ελληνοκύπριοι. Την ίδια ώρα, με μια λύση του Κυπριακού θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας, Ευρώπης- Τουρκίας, Ελλάδας-Τουρκίας, πιστεύω, κάτι πολύ σημαντικό», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν η κυρία Άντρη Αναστασιάδη και ο κ.Παύλος Κοτσώνης.