Κόσμος
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 07:30

Νικητής στις εκλογές ένα βαθιά διχασμένο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου προβλέπεται ότι δεν θα εξασφαλίσει τις έδρες που απαιτούνται για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στις εκλογές του Ισραήλ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου προβλέπεται ότι δεν θα εξασφαλίσει τις έδρες που απαιτούνται για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στις εκλογές του Ισραήλ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του αναμένεται να κερδίσουν 58 έδρες στην Κνεσέτ (120 θέσεις). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατευθύνθηκαν μαζί για 55 έδρες, αλλά δεν είναι ενοποιημένο μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος Γιαμίνα, ο Νετανιάχου δεν θα έχει πλειοψηφία. Ωστόσο, το εθνικιστικό κόμμα Yamina, βγαίνει «βασιλιάς» κερδίζοντας επτά έδρες.

Ένα βαθιά διχασμένο Ισραήλ απέτυχε να επιλύσει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας στην τέταρτη εκλογική αναμέτρησή του δύο χρόνια, με ούτε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ούτε τους αντιπάλους του να μπορούν να σχεδιάσουν έναν ασφαλή δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις και τα πρώιμα αποτελέσματα, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι εκλογές της Τρίτης ήταν ένα ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για την ηγεσία του Νετανιάχου, η οποία έχει δοκιμαστεί από μομφές εναντίον του αλλά την την υγειονομική κρίση, έχοντας ελέγξει τον ιό αλλά και προχωρώντας με την πιο επιθετική προσπάθεια εμβολιασμού στον κόσμο.

Μόλις μετρηθούν όλες οι ψήφοι, ο πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν θα καλέσει τον αρχηγό του ενός μπλοκ δίνοντάς του εντολή να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση που μπορεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον 61 ψήφους στην 120μελή Κνεσέτ. Εάν ισχύουν οι πρώιμες ενδείξεις, κανένα από τα στρατόπεδα δεν θα μπορέσει εύκολα να επιτύχει τις συμμαχίες που απαιτούνται για τη συγκέντρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ σε πέμπτες εκλογές.

Ο Νετανιάχου στις πρώτες τους δηλώσεις μετά τα πρώτα αποτελέσματα βασίστηκε σε ακριβώς αυτή την προοπτική καλώντας τους πιθανούς εταίρους να ενωθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα σχόλιά του στόχευσαν τους πρώην δεξιούς συμμάχους που απομακρύνθηκαν από αυτόν  του για να δημιουργήσουν δικά τους κινήματα και τώρα ευθυγραμμίζονται με την αντιπολίτευση.

«Δεν πρέπει να τραβήξουμε το Ισραήλ σε νέες εκλογές, σε πέμπτες εκλογές», είπε μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματός τους. «Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σταθερή κυβέρνηση τώρα!», συνέχισε.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του Νετανιάχου υποστήριξε πως οι ισραηλινές βουλευτικές εκλογές κατοχυρώνονται ως «μια τεράστια νίκη της δεξιάς».

«Πολίτες του Ισραήλ, σας ευχαριστώ! Δώσατε μια τεράστια νίκη στην δεξιά και στο Λικούντ υπό την ηγεσία μου (...) Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών βρίσκεται στα δεξιά και θέλει μια δεξιά κυβέρνηση, ισχυρή και σταθερή», έγραψε σε tweet του.

Ο Νετανιάχου είπε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον ηγέτη της Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπέννεττ, με τον οποίο είχε μια φιλόνικη σχέση με τα χρόνια. Ο Μπενέτ, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις του Νετανιάχου, δεν έχει ανακοινώνησει αν θα υποστηρίξει ξανά τον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός ενός άλλου δεξιού κόμματος, ο Γκιντεόν Σαάρ της Νέας Ελπίδας, είπε μετά το κλείσιμο των δημοσκοπήσεων ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νετανιάχου.

Για τον Νετανιάχου,  τον ηγέτη με τη μεγαλύτερη θητεία στο Ισραήλ με 15 χρόνια στο τιμόνι,  διακυβεύεται κάτι περισσότερο από την πολιτική επιβίωση καθώς εξελίσσεται η δίκη του. Μια έκτη θητεία επομένως θα του προσφέρει τη μοναδική ελπίδα να κερδίσει μια ανάκληση με τη θέσπιση νομοθεσίας που παρέχει σε έναν επικεφαλής ηγέτη ασυλία από τη δίωξη, σχολιάζει το Bloomberg.

naftemporiki.gr