Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020 12:00

Μία, ουσιαστικά, η προσφορά για τον Σκαραμαγκά

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον το μέλλον του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά την κατάθεση των προσφορών χθες. Όπως έγινε γνωστό, κατατέθηκε ουσιαστικά μόνο μία προσφορά, στα 15,1 εκατ. ευρώ, από την Pyletech Shipyards, του Ομίλου North Star Group του Έλληνα εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, ενώ η άλλη από την ONEX του Πάνου Ξενοκώστα, ύψους 1 εκατ. ευρώ, έγινε μόνο και μόνο για να έχει τη δυνατότητα ο όμιλος να παρεμβαίνει στον διαγωνισμό.

Από την έντυπη έκδοση

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον το μέλλον του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά την κατάθεση των προσφορών χθες. Όπως έγινε γνωστό, κατατέθηκε ουσιαστικά μόνο μία προσφορά, στα 15,1 εκατ. ευρώ, από την Pyletech Shipyards, του Ομίλου North Star Group του Έλληνα εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, ενώ η άλλη από την ONEX του Πάνου Ξενοκώστα, ύψους 1 εκατ. ευρώ, έγινε μόνο και μόνο για να έχει τη δυνατότητα ο όμιλος να παρεμβαίνει στον διαγωνισμό.

Πάντως και η προσφορά της Pyletech Shipyards, του Ομίλου North Star Group, δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ικανοποίηση στην κυβέρνηση και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο υπονόησε και ο νομικός σύμβουλος των εργαζομένων στα ναυπηγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρώτη ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων «Τρίαινα».

Πάντως, η Pyletech Shipyards με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι θα επενδύσει πάνω από 700 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια στα ναυπηγεία. Η διαδικασία προβλέπει ότι ο ειδικός εκκαθαριστής θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και θα αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτή την προσφορά ή θα κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο.

Η ανακοίνωση της Pyletech Shipyards

Στην ανακοίνωσή της η Pyletech Shipyards αναφέρει ότι «σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα, ώστε τα πρώην Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή.

Η Pyletech Technologies έχει εκπονήσει ένα λεπτομερές επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θα εφαρμόσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης. Σε ορίζοντα τετραετίας, η συνολική επένδυσή μας θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις της Pyletech Technologies θα έχουν σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική οικονομία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «ως όμιλος εταιρειών που γνωρίζει άριστα το ναυπηγικό κομμάτι, τη διεθνή αγορά και τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για να καταστούν τα πρώην ναυπηγεία Σκαραμαγκά διεθνώς ανταγωνιστικά, καταθέσαμε μια δίκαιη και επωφελή για την απασχόληση και την εθνική οικονομία πρόταση», η οποία, όπως υπογραμμίζεται, βασίστηκε κυρίως στα εξής κριτήρια:

* στην αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των χώρων, με βάση και τις προηγούμενες πραγματικές πωλήσεις εκτάσεων του ναυπηγείου, που έγιναν από τον εκκαθαριστή

* στην κατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, που στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευής των δεκαετιών του ‘60 και ‘70 και παραμένουν ασυντήρητες τα τελευταία 8-10 χρόνια.

* στη συγκριτική ανάλυση της αποτίμησης ανάλογων ναυπηγικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

Η εταιρεία σημειώνει ότι η προσφορά της είναι μειωμένη κατά 9 εκατομμύρια ευρώ, «ποσό που αναγκαστικά θα πρέπει να πληρωθεί από τον νέο ιδιοκτήτη εντός μηνός και αφορά τα μη καταβληθέντα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων και εγκαταστάσεων του ναυπηγείου και την απόκτηση της άδειας πυρασφάλειας».

Διευκρινίσεις

Η Pyletech Shipyards, του Ομίλου North Star Group, διευκρινίζει απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων τα εξής:

* Η πωλούμενη από τον εκκαθαριστή έκταση είναι 350 στρεμμάτων, δηλαδή περίπου το 50% του ενιαίου πρώην ναυπηγείου. Η υπόλοιπη έκταση ανήκει στην ΕΤΑΔ και διατίθεται σε νέο διαγωνισμό.

* Ήδη έχουν πωληθεί από τον εκκαθαριστή της ΕΝΑΕ σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.

* Το ναυπηγείο διαθέτει μόνο μια δεξαμενή ναυπήγησης (την Νο.4, κατασκευής της δεκαετίας του 1960).

* Οι δύο πλωτές δεξαμενές που διέθετε το πρώην ναυπηγείο πουλήθηκαν πριν από δύο χρόνια από τον εκκαθαριστή για παλιοσίδερα (σκραπ).

* Η ανυψωτική εγκατάσταση υποβρυχίων και μικρών σκαφών (Ship Lift) δεν περιλαμβάνεται στην πώληση και θα ενοικιάζεται στον νέο ιδιοκτήτη -μαζί με τον αιγιαλό- έναντι 400.000 ευρώ τον χρόνο.

* Η δεξαμενή Νο.5 δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν τον διαγωνισμό, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ και θα διατεθεί σε νέο διαγωνισμό.

* Με την πώληση η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το πρόστιμο των 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης που της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012 τα εν λόγω πρόστιμα αθροιζόμενα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων «Τρίαινα» αναφέρει τα εξής: «Μετά από μια πολύωρη διαδικασία άνοιξαν οι προσφορές για την πώληση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά. Οι προσφορές ήταν απογοητευτικές. Από την πλευρά του Πριόβολου 15.100.000 ευρώ και από την πλευρά του Ξενόκωστα 1.000.000 ευρώ.

Ήδη ο νομικός μας σύμβουλος ο οποίος μας εκπροσωπούσε στη διαδικασία δήλωσε παρουσία όλων ότι το Ναυπηγείο με τις τιμές αυτές δεν πρόκειται να πουληθεί. Οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο για να μην περάσει η κοροϊδία αυτή. Ελπίζουμε τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι Διαχειριστές θα είναι στην ίδια κατεύθυνση και δεν θα δεχτούν να ξεπουληθεί το Ναυπηγείο σε τιμή περιπτέρου».