Πολιτική
Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 22:51

Γεραπετρίτης: Επενδύουμε στην προστασία της εργασίας

«Η ελληνική πολιτεία επενδύει στην προστασία της εργασίας, ιδιαίτερα μετά το πρώτο "κύμα" του κορονοϊού» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας καθ. Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

«Η ελληνική πολιτεία επενδύει στην προστασία της εργασίας, ιδιαίτερα μετά το πρώτο "κύμα" του κορονοϊού» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας καθ. Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Όπως είπε, ο ΟΑΕΔ καλείται να δημιουργήσει με τρεις τρόπους ένα σημαντικό ανάχωμα κατά της ανεργίας: πρώτον προσφέροντας νέες δεξιότητες για προσαρμογή στα δεδομένα που απαιτεί η νέα εποχή, δεύτερον δίνοντας ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις, για να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και, τρίτον, γεφυρώνοντας, κατά το δυνατόν, τη ζήτηση με την προσφορά εργασίας.

Εξι προγράμματα

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι, ήδη, υλοποιούνται έξι προγράμματα, με περισσότερες από 40.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας και συνολικό προϋπολογισμό περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάστηκε να γίνει ανασχεδιασμός των προδιαγραφών των προγραμμάτων, καθώς παρατηρήθηκε χαμηλή απορροφητικότητα, η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, έφτανε και κάτω του 3%. Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι ο σχεδιασμός δεν ήταν προσαρμοσμένος εξατομικευμένα στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Τόνισε δε ότι σε αυτά τα προγράμματα προστίθενται ακόμη 13 νέα προγράμματα, με προϋπολογισμό άνω των 600 εκατ. ευρώ και με περισσότερες από 88.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας, έτσι ώστε, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, «να έχουμε ένα σύνολο 19 προγραμμάτων, που αφορούν περίπου 130.000 νέες θέσεις εργασίας».

Ήδη, όπως ανέφερε, την προηγούμενη εβδομάδα, άνοιξαν τρία νέα επανασχεδιαζόμενα προγράμματα με 18.000 νέες θέσεις εργασίας και καταγράφηκε πολύ σημαντική ανταπόκριση και, αυτήν την εβδομάδα, ανοίγουν ακόμη δύο προγράμματα για νέους ανέργους έως 29 ετών (11.500 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα), εκ των οποίων το ένα αφορά αποκλειστικά 3.500 πτυχιούχους.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι έγιναν τροποποιήσεις στη φιλοσοφία και τη στόχευση των προγραμμάτων, όπως π.χ. με την αύξηση του ποσού της επιδοτούμενης εργασίας, την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης στα προγράμματα και την ιδιαίτερη μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες.

Συνεργασία ΟΑΕΔ - Google

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεραπετρίτης έδωσε έμφαση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάνοντας ειδική μνεία στη στρατηγική συνεργασία του ΟΑΕΔ με τη Google για τις ψηφιακές δεξιότητες. Όπως είπε, με την πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καλλιεργηθεί ακόμα περισσότερο η προοπτική των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε ότι, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, ειδικά για τον τουρισμό, υπήρξε ένας ολιστικός σχεδιασμός εκ μέρους της πολιτείας για την υποβοήθηση της εργασίας με χρηματοδοτικά εργαλεία ταμειακής διευκόλυνσης, αλλά και με ουσιαστικά εργαλεία για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, υπενθυμίζοντας ότι, με την πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, εκπονήθηκε ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ενώ, παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας με ταυτόχρονη καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Πηγή: ΑΜΠΕ