Skip to main content

Ιδιαίτερης βαρύτητας η επίσκεψη Ολάντ, κατά το Μαξίμου

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδουν κυβερνητικές πηγές στην επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, τόσο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, όσο και ευρύτερα, την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.

Την πρόσκληση στον κ. Ολάντ είχε απευθύνει ο Έλληνας ομόλογός του, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε πρόσφατα δημόσια δήλωση υποστήριξης για το ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Η δήλωση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έγινε σε κοινή εμφάνιση του κ. Ολάντ με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο Ευρωκοινοβούλιο. Εύλογα, σημειώνεται, η Ελλάδα υπολογίζει τον Φρανσουά Ολάντ ως σημαντικό σύμμαχο στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, η οποία θα αρχίσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Η άποψη αυτή ενισχύεται σημαντικά από την προγραμματισμένη επίσκεψη.

Μεγάλη σημασία αποδίδεται και στο γεγονός ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, επιχειρηματίες, αλλά και ανθρώπους του Πολιτισμού, κάτι που δείχνει ότι η Γαλλία επιδιώκει να αναβαθμίσει τη σχέση της με την Ελλάδα σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα θετικά από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζεται αναλόγως.

Ο πρόεδρος Ολάντ θα φτάσει στην Αθήνα την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και πρόκειται να δειπνήσει με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο ύπατος αξιωματούχος του γαλλικού κράτους θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα εκφωνήσει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.