Skip to main content

Η δύσκολη προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να ελέγξει τον ΣΥΡΙΖΑ

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με την προσπάθεια του Πρωθυπουργού και πρόεδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και της πέριξ αυτού ηγετικής ομάδας να ελέγξουν το κόμμα εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης μέχρι τέλους του έτους, ολοκληρώνεται το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά ήταν τα όσα έγιναν στις ψηφοφορίες του Σαββάτου και ειδικά σε εκείνη για την ποσόστωση 25% αναφορικά με τη συμμετοχή των βουλευτών στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Η εισήγηση του Πρωθυπουργού ήταν η ποσόστωση να μην ισχύσει για τους βουλευτές, προκειμένου να εισέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στο κορυφαίο όργανο του κόμματος.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση Τσίπρα δεν εγκρίθηκε και προκρίθηκε πρόταση που συμπεριλάμβανε τους βουλευτές στην ποσόστωση. Ο Πρωθυπουργός επανήλθε θεωρώντας ότι δεν έγινε κατανοητή η πρότασή του και ακολούθησε συζήτηση με δύο εισηγητές από κάθε πλευρά, στη διάρκεια της οποίας ετέθη και η άποψη ότι αυτό το συνέδριο δεν είναι καταστατικό και δεν μπορεί να προβεί στις εν λόγω αλλαγές.

Τελικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη ψηφοφορία όπου πέρασε η πρόταση του προέδρου του κόμματος.

Στο μέτρο που το Μαξίμου «ελέγχει» την Κ.Ο., πρόθεση της ηγεσίας ήταν στη νέα Κ.Ε. να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές. Ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρεις δύσκολους μήνες, όπως παραδέχθηκε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Μετά και την εξέλιξη του Σαββάτου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής η οποία θα αριθμεί 151 μέλη.

Η κατάταξη στην πρώτη δεκάδα στην ψηφοφορία κατά πολλούς θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και τον επικείμενο ανασχηματισμό ο οποίος αποτελεί μια δύσκολη και πολυπαραγοντική εξίσωση για τον κ. Τσίπρα. Πρόθεση του Πρωθυπουργού, όπως έχει γράψει πολλάκις το naftemporiki.gr, είναι αυτός να γίνει μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, όμως μέρος της λύσης είναι και οι προθέσεις των δανειστών και η στάση αρκετών εκ των κορυφαίων υπουργών για βασικές πτυχές της διαπραγμάτευσης.

Στα επιμέρους, το συνέδριο αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπών Δεοντολογίας και Διαφάνειας, την κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις εμφανίσεις κομματικών στελεχών στα ΜΜΕ, την επέκταση της ποσόστωσης φύλων (1/3) σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και να μην έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για τη νέα Κεντρική Επιτροπή όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει πλήρως τα οικονομικά τους προς το κόμμα.