Skip to main content

Πρ. Παυλόπουλος: Καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η συνεργασία με γειτονικά κράτη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η συνεργασία, η οποία υπάρχει και θα υπάρξει, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Οι παραπάνω αναφορές του κ. Παυλόπουλου έρχονται μία ημέρα μετά από την παρέμβαση Γιούνκερ για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Είναι αυτός ο συνδυασμός, ακριβώς, του σεβασμού του ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου των κρατών-μελών και του σεβασμού των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που καθιστά την Προεδρία σας, αυτή τη δύσκολη στιγμή, μια εμβληματική προεδρία.  Και ένα παράδειγμα για το μέλλον και έως ότου λήξει αυτή η κρίση», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον κ. Άσελμπορν.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος η ελληνική Πολιτεία απονέμει το παράσημο στον κ. Άσελμπορν επειδή, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή η βαθιά ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων πολέμου με τρόπο, ο οποίος και διασφαλίζει, όσο είναι δυνατόν, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σύνορά της», αλλά και «με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

«Στη διάρκεια της προεδρίας σας οι αποφάσεις που ελήφθησαν καθόρισαν και τους όρους, υπό τους οποίους τα κράτη-μέλη και τα γειτονικά κράτη συνεργάζονται, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση.  Δηλαδή, με τρόπο ο οποίος σέβεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως καθορίζονται κυριάρχως απ’αυτά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Άσελμπορν, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ελληνική Πολιτεία γι’ αυτή την τιμητική διάκριση, τόνισε ότι η βοήθεια που πρόκειται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια προσπάθεια να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτήρηση, αλλά «μία βοήθεια που βγαίνει από την καρδιά μας, έτσι ώστε να συντελέσουμε στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

Συμφώνησε παράλληλα με τον κ. Παυλόπουλο ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση, και πρέπει να την λύσουμε-όπως είπε- με ορθολογικά και ευρωπαϊκά μέσα, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα κλειδί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λειτουργία των «hot spots», δηλαδή των κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η μετεγκατάσταση, η οποία έχει αποφασιστεί θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν σωστά και τα «hot spots» και πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος, αν τα «hot spots” δεν λειτουργήσουν, να καταρρεύσει το σύστημα Σένγκεν.