Skip to main content

«Αντάρτικο» Π. Σκουρλέτη για αποκρατικοποιήσεις και χρέος

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με την κάτι παραπάνω από σοβαρή διαφοροποίηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, εκ των βασικών πτυχών της συμφωνίας με τους δανειστές και των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το χρέος, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο.

Οι ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι του κ. Σκουρλέτη αφορούσαν τόσο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (μίλησε για ιδιωτικοποιήσεις) όσο και στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση τη συζήτηση για το χρέος.

«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι πρέπει να φύγει το 17% της ΔΕΗ. Μία συρρικνωμένη ΔΕΗ θα είχε ασκήσει κοινωνική πολιτική σ’ αυτές τις συνθήκες; Δεν είναι μάχες οπισθοφυλακών αυτές, είναι μάχες βαθιά πολιτικές», είπε ο κ. Σκουρλέτης και συνέχισε για το θέμα του χρέους; «Η συζήτηση γίνεται με αντιφατικό τρόπο. Αν η απόφαση συνοδευτεί από νέο μνημόνιο πρέπει να απαντηθεί πού πάμε». 

«Αν δεν απαντηθούν όλα αυτά, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Είναι ένα πρόγραμμα ξένο με εμάς, ακραίο νεοφιλελεύθερο, δεν το υιοθετούμε» κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος επέλεξε να συνταχθεί με την αντιμνημονιακή ρητορική πολλών εκ των συνέδρων τη στιγμή που ο επικεφαλής των «53+» Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας απί της ουσίας στον κ. Σκουρλέτη, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τους δανειστές λέγοντας ότι «Το μνημόνιο δεν είναι δικό μας αλλά το σύνθημά μας πρέπει να είναι: κάθε εμπόδιο για καλό. Όλοι μαζί συμφωνήσαμε και όλοι μαζί θα εφαρμόσουμε, μαζί τα κάναμε», είπε ο κ. Τσακαλώτος εξαντλώντας την αντιπολιτευτική του ρητορική για την ηγεσία του κόμματος στο άνοιγμα προς την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία λέγοντας ότι «το φλερτ είναι υπόσχεση χωρίς εγγυήσεις» και ότι «ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Προηγουμένως ο κ. Φίλης, υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συνέδρων εξέφρασε την ελπίδα η ιεραρχία της Εκκλησίας να μην θέλει να επιβάλλει τους όρους της στην πολιτεία. «Από την κρίση δεν θα βγούμε με τους αναχρονισμούς και τις ξεπερασμένες αξίες του παρελθόντος. Κανείς δεν είναι αναμάρτητος» είπε ο κ. Φίλης για να καταλήξει: «Προσοχή δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από τις αρχές μας».

Όλα βέβαια τα παραπάνω δεν είναι άσχετα και με την ψηφοφορία την Κυριακή για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και κυρίως την κατάταξη της πρώτης δεκάδας εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού. 

Αύριο Σάββατο το πρωί, στις 9:00 θα διεξαχθούν και οι κρίσιμες ψηφοφορίες για το αν η νέα Κ.Ε θα αριθμεί 151 ή 201 μέλη, αν θα περάσει η ποσόστωση ώστε σε αυτήν να μετέχει μόνο το 25% των βουλευτών και των στελεχών στον κρατικό μηχανισμό και με πόσους σταυρούς (αν θα είναι για παράδειγμα 30) θα εκλέγεται κάποιος στην Κ.Ε.   

Ένα ακόμη θέμα που κυριαρχεί στα πηγαδάκια μεταξύ των συνέδρων είναι το όνομα του νέου γραμματέα του κόμματος και ο ανασχηματισμός. Θέματα που συνδέονται άμεσα και που σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να «ανοίξουν» ταυτόχρονα μετά το συνέδριο αφού η νέα Κ.Ε. μπορεί να συνεδριάσει για πρώτη φορά ακόμη και 15 ημέρες μετά το πέρας του συνεδρίου και να εκλέξει γραμματέα ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν έχει ακόμη πειστεί για την αναγκαιότητα και κυρίως την αποτελεσματικότητα ενός ανασχηματισμού αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματος.