Skip to main content

Κεντροαριστερά: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της ψηφοφορίας

Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, το ενδεχόμενο παράτασης της ψηφοφορίας για την ανάδειξη ηγεσίας στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, είπε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης λόγω της μεγάλης προσέλευσης.

Μέχρι στις 18.30 και βάσει εκτιμήσεων, η προσέλευση είχε ξεπεράσει τις 170.000 χιλιάδες.

Σημειώνεται ότι, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, τα εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα θα έμεναν ανοιχτά έως τις 8.00 το βράδυ, εκτός από την Αθήνα, όπου λόγω του Μαραθωνίου, είχε αποφασιστεί να μείνουν ανοιχτά έως τις 9.00.

Εξάλλου, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε: «Μην σας τρομάζουν οι ουρές! Όσοι προσέλθουν στην κάλπη θα ψηφίσουν. Παράταση σε όσα εκλογικά κέντρα κριθεί νααγκαίο».

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Αλιβιζάτος ανέφερε ότι τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 22.30 εφόσον δεν υπάρχει οριακή διαφορά.

Στη διαδικασία μπορεί να ψηφίσει κάθε πολίτης εγγεγραμμένος/η στον εκλογικό κατάλογο έως τον Νοέμβριο 2017, που αποδέχεται «τις θεμελιώδεις αρχές που εμπνέουν από παλιά τη δράση της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η δημοκρατία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική δικαιοσύνη».

Για να συμμετάσχει κάποιος στην ψηφοφορία θα πρέπει να καταβάλει κατ’ ελάχιστο εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας. Αν περισσέψουν χρήματα, αυτά θα είναι η «προίκα» του νέου κόμματος.

Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων με τα μεγαλύτερα ποσοστά. Στον δεύτερο γύρο θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι θα έχουν ψηφίσει σήμερα κατά τον πρώτο γύρο.

Οι υποψήφιοι είναι με αλφαβητική σειρά:

  • Νίκος Ανδρουλάκης,
  • Kωνσταντίνος Γάτσιος,
  • Φώφη Γεννηματά,
  • Σταύρος Θεοδωράκης,
  • Γιώργος Καμίνης,
  • Γιάννης Μανιάτης,
  • Απόστολος Πόντας,
  • Γιάννης Ραγκούσης,
  • Δημήτρης Τζιώτης.

Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και μπαίνει μόνο ένας σταυρός προτίμησης . Όποιος προσέλθει στο εκλογικό κέντρο που τον εξυπηρετεί, θα πρέπει να έχει μαζί του την ταυτότητα ή διαβατήριό του. 

Πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία και τα εκλογικά κέντρα υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.dpekloges.gr .