Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Αυτή θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η τετραετία θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας στην ολομέλεια της Βουλής τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Το χρονοδιάγραμμά μας, ανέφερε, είναι φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο και έθεσε ως πρώτο στόχο εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους

«Δεν μας είπατε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας το δικό σας σχέδιο»

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, περίμενε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνει εποικοδομητική κριτική, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ή να προτάξει μια άλλη στρατηγική. «Φαίνεται ότι η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ως αρένα εσωκομματικού αγώνα», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας» από τους ίδιους ανθρώπους «που την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης παρακαλούσαν τους δανειστές να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις απαιτήσεις τους».

«Δεν μας είπατε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας το δικό σας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Δεν μας είπατε ποιο είναι το στρατηγικό σας όραμα γι αυτόν τον τόπο. Δεν μας είπατε πώς θα εξασφαλίζατε 5 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», σχολίασε ο κ. Τσίπρας. 

Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι το μόνο που επιδιώκει είναι η επιστροφή στην εξουσία, ενώ προέβλεψε ότι αυτό δεν θα συμβεί ούτε την επόμενη τετραετία. Παράλληλα, διερωτήθηκε πόσα νέα μέτρα θα χρειαζόταν να λάβει η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο εκ νέου για «σχέδιο αριστερής παρένθεσης» που δεν υλοποιήθηκε. 

Αναφερόμενος σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι προσδοκούσαν στην αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκειμένου να νιώσουν πως δικαιώνονται. Αυτή, όπως είπε, δεν είναι στάση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τον ελληνικό λαό. «Βάζουμε τα χέρια μας για να βγάλουμε τα κάστανα από τα φωτιά. Η Αριστερά έχει νόημα ύπαρξης προσπαθώντας να αλλάξει τα πράγματα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Ψέμα ότι φεσώσαμε τη χώρα 90 δισ.»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αβάσιμο το επιχείρημα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκτόξευσε το δημόσιο χρέος και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην το χρησιμοποιεί, καθώς, όπως είπε, ακόμα και ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει ότι είναι ψέμα.

«Είναι ψέμα ότι φεσώσαμε τη χώρα 90 δισ. Αυτό που κάναμε είναι να ανταλλάξουμε το βραχυπρόθεσμο χρέος με μακροπρόθεσμο, με χαμηλότερο μάλιστα επιτόκια. Πρόκειται ουσιαστικά για αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν αυξήσαμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες, αντίθετα τις μειώσαμε», διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι ευθύνονται για την σημερινή εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων μετά το «καταστροφικό», όπως ανέφερε, PSI και με την υλοποίηση μιας πολιτικής που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία κατά 25% και εκτίναξε την ανεργία στο 27%.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η δική του κυβέρνηση κατάφερε να ανοίξει το θέμα του χρέους και επικαλέστηκε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι αναγνώρισε πως πρέπει να αναδιαρθρωθεί για να δοθεί η ευκαιρία στη χώρα να αναπνεύσει.

«Οι τέσσερις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας»

«Αναφέρθηκα προχτές σε τέσσερις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας: Την μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μάχη για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, τη μάχη για το νέο ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και τη μάχη για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί οι «αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις» δεν φαίνονται να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για συμπόρευση, όπως είπε.

«Αντ’ αυτού εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της Νέας Δημοκρατίας» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα λάθη της. Τη στιγμή που έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για την στρατηγική διαχείρισης της κρίσης».

«Να ψηφίσουμε μαζί το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες»

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν μαζί το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες και αποκάλυψε ότι σε δέκα μέρες, το νομοσχέδιο αυτό θα είναι στη Βουλή.

Από αύριο συνέχισε ο κ. Τσίπρας,  συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά και τον αγώνα ώστε να διευρύνουμε τις κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να στηρίξουμε αποφασιστικά το σύστημα υγείας με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, να ενισχύσουμε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας που ήδη αποδίδει καρπούς και να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη και μαύρη εργασία.

Ανάμεσα στους στόχους της κυβέρνησης είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη, να διευρυνθούν οι φορολογικοί έλεγχοι και να ανοίξει ένας πλατύς κοινωνικός διάλογο για την μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το σύστημα εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στην Εξωτερική Πολιτική, χαρακτήρισε άδικη την κριτική περί υποβάθμισής της. «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια που έχει καταφέρει να οικοδομήσει στέρεες συμμαχίες και στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Και φυσικά κινητοποιούμαστε για την επίλυση των εθνικών θεμάτων», εξήγησε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς. 

«Θα περάσουμε γρήγορα τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης»

«Ο μόνος δρόμος όμως για να ισχυροποιήσουμε πραγματικά τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον είναι να καταφέρουμε να βάλουμε ένα τέλος στην μνημονιακή επιτροπεία. Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. χουμε γίνει σύμβολο για δεκάδες λαούς του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στην λιτότητα και την υποταγή» συνέχισε ο Πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι «θα περάσουμε γρήγορα τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης, θα κλείσουμε τα μεγάλα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης και του χρέους και θα προχωρήσουμε με σταθερό βήμα ώστε να αλλάξουμε την Ελλάδα ριζικά.