Skip to main content

Ε.Ε.: Η διπλή καταδίκη για Τουρκία και το stop στη διεύρυνση

Η διπλή καταδίκη της Τουρκίας με στοχευμένες κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τη στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία στην οποία προχώρησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, έστελε αισιόδοξα μηνύματα για την κοινή γραμμή της Ε.Ε., με μοναδική διαφωνία να αποτελεί το γαλλικό βέτο (υποστηριζόμενο από την Ολλανδία και τη Δανία), σχετικά την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αλληλεγγύη στην Κύπρο, καταδίκη των τουρκικών επιχειρήσεων στην Τουρκία

Αναφορικά με την Τουρκία, επιδεικνύοντας την πλήρη αλληλεγγύη τους σε ένα κράτος μέλος, στην Κύπρο, οι «27» εταίροι της καταδίκασαν τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ προσυπέγραψαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ της περασμένης Τρίτης, τα οποία καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, δηλαδή επιχειρήσεων τουρκικών και ξένων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επιβάλει στοχευμένα μέτρα εναντίον χώρας, με την οποία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν επίσης τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία και τη απαράδεκτη ανθρώπινη οδύνη που προκαλεί, ενώ καλούν την Άγκυρα μετ΄ επιτάσεως να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση κρατών μελών να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Ικανοποίηση Λευκωσίας

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε ικανοποίηση για την εκφρασθείσα αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων και την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων περί στοχευμένων μέτρων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ των θεματικών συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη στα πλαίσια του διπλωματικού αγώνα ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις.

«Κατά τη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο με τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά της εισβολής εις την Συρία», δήλωσε ο ο κ. Αναστασιάδης.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω εκτενώς για τα όσα η Τουρκία, πράττει ή δρα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στην ΑΟΖ της είτε δια των απειλών εποικισμού της Αμμοχώστου, είτε των παραβιάσεων στην νεκρή ζώνη. Ως αποτέλεσμα της ενημέρωσης και της αλληλεγγύης που πραγματικά εξεδηλώθει ομοφώνως από όλους, έχουμε επιτύχει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα όσον αφορά την Τουρκία, η πλήρης υιοθέτηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Σαν αποτέλεσμα έγινε υιοθέτηση του ΣΕΥ, δια των οποίων καταδικάζεται η συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το πιο σημαντικό για πρώτη φορά λαμβάνονται πλέον συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα εναντίων προσώπων και εταιριών», επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Αυτό που εκφράζουμε ικανοποίηση είναι για την ομόφωνη στήριξη των εταίρων μας και την εκφρασθείσα αλληλεγγύη ως αποτέλεσμα του ευρύτερου κλίματος που επικρατεί», κατέληξε.

Άρνηση Μακρόν στη διεύρυνση

Στο θέμα της διεύρυνσης και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν να πείσουν τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο τελευταίος αρνήθηκε κατηγορηματικά να επιτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αρνήθηκε επίσης την αποσύνδεση των δύο χωρών, που προτάθηκε από πολλά κράτη μέλη, προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία που θεωρείται πιο έτοιμη. Το Παρίσι ζητάει επιτακτικά να γίνει μια αναθεώρηση της διαδικασίας διεύρυνσης από τους Ευρωπαίους, ώστε να ελέγχονται αυστηρά οι υποψήφιες χώρες, ενώ θέλει να γίνει πολιτική συζήτηση και για το αν η ΕΕ είναι σήμερα σε θέση να δεχθεί κι άλλα μέλη στις τάξεις της. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επανέλθουν σήμερα στο θέμα σε μια προσπάθεια να υπάρξουν συμπεράσματα της Συνόδου για τη διεύρυνση της ΕΕ, ωστόσο είναι βέβαιο ότι στην παρούσα φάση δεν θα αποφασιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από DW