Skip to main content

Τραμπ – Τσίπρας: Στο επίκεντρο άμυνα, ενέργεια, εμπόριο

του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Διαφαινόμενη συμφωνία ύψους 2,4 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 αποκάλυψε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ πρόσφερε θερμή στήριξη στην Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων, είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στη χώρα μας, αναφερόμενος ωστόσο στην οικονομία, κάλεσε σε υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος. 

Για την κυβέρνηση η αιχμή της συνάντησης Τραμπ – Τσίπρα είναι «η στήριξη και τα συγχαρητήρια Τραμπ για την ανάκαμψη της Ελλάδας και η δημιουργία ομάδας εργασίας υπό τους υπουργούς Οικονομίας των δύο χωρών». Λίγο μετά το τέλος των κοινών δηλώσεων τόσο το Μαξίμου όσο και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος διευκρίνιζαν σε σχέση με τη διαφαινόμενη συμφωνία των 2,4 δισ. δολαρίων ότι πρόκειται για 1,4 δισ. ευρώ αμερικανικά κεφάλαια και 1 δισ. ευρώ ελληνικά κεφάλαια για την αναβάθμιση των F-16, χωρίς να απαντούν στο αν επίκειται και αγορά νέων αεροσκαφών, στην οποία αναφέρθηκε στις δηλώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη συμφωνία για αναβάθμιση των F-16, το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε σε αυτήν τέσσερις φορές, ενώ είπε ότι θα βοηθήσει τις ΗΠΑ αφού θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας στους Αμερικανούς πολίτες. 

Ο κ. Τραμπ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για το αμυντικό της πρόγραμμα και για το ότι ξοδεύει 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, προανήγγειλε επικείμενη συμφωνία των δύο χωρών για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε κέντρο μεταφοράς σχιστολιθικού αερίου -θέμα στο οποίο αναλυτικά αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας- ενώ στην επικείμενη συμφωνία και για την αναβάθμιση της Σούδας, αναφέρθηκε επίσης ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά στη Σούδα που πρέπει να αναβαθμιστεί».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αξιολογώντας τα θέματα που συζητήθηκαν έκανε λόγο για «άμυνα, ενέργεια, εμπόριο». Στήριξε τον κ. Τσίπρα λέγοντας πολλές φορές ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και πως ΗΠΑ και Ελλάδα «θα είναι για πολλά χρόνια φίλοι και σύμμαχοι». Είπε ακόμα ότι  η Ελλάδα είναι ελκυστικός τόπος για ιδιωτικές επενδύσεις, συμπλέοντας με τον Έλληνα πρωθυπουργό που είπε ότι το κεντρικό μήνυμα που θέλει να στείλει από την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ είναι ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αλλά και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

Ο κ. Τραμπ δεν ήταν αυστηρός με την Τουρκία, παρά τις συνεχείς αναφορές του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος από την πλευρά του είπε ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή ένταξη της Άγκυρας και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ωστόσο ότι «ο δρόμος αυτός έχει υποχρεώσεις έναντι των γειτονικών της χωρών», ότι «η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του εκδημοκρατισμού στο εσωτερικό της» και πως «η επικίνδυνη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας σε πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας σε μία ευαίσθητη και ασταθή περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για τη δήλωσή του τον Μάρτιο του 2016 ότι η «εκλογή Τραμπ είναι το κακό που δεν πρέπει να μας βρει», ο κ. Τσίπρας απάντησε πως διαπίστωσε από τη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ ότι η προσέγγισή του στα πράγματα «μοιάζει διαβολική αλλά γίνεται για καλό». Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι οι δυο τους είχαν μία γόνιμη συνάντηση, ότι δεν αισθάνθηκε ότι απειλήθηκε και ότι υπάρχει θετική προοπτική οι δύο χώρες να δουν το κοινό έδαφος. Παίρνοντας το λόγο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κάποιες χώρες ήταν αγχωμένες με τις ΗΠΑ και ότι την πρακτική κάποιων αμερικανικών εταιρειών να φεύγουν από χώρες που έχουν επενδύσει και να απολύουν εργαζόμενους δεν θα την επιτρέψει. «Δεν θα επιτρέψω οι ΗΠΑ να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανέναν» είπε ο κ. Τραμπ.

Σε ερώτηση που αφορούσε τη γραφειοκρατία και την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει πολύ δουλειά για να μετατρέψει την Ελλάδα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, είπε ότι έχει ιδρύσει task force για τις επενδύσεις στην οποία προεδρεύει ο ίδιος και σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η «ψηφιακή δημόσια διοίκηση».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ρωτήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο για την επένδυση στο Ελληνικό, τον διαβεβαίωσε ότι η επένδυση προχωρά κανονικά, ότι σε λίγα χρόνια θα είναι έτοιμο το μεγάλο «project real estate», ενώ επανέλαβε ότι οι αμερικανικές ιδιωτικές επενδύσεις είναι απαραίτητες στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει.

Αμηχανία για F-16 και Obamacare

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον υποδέχθηκε προσωπικά.    

«Συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς όπως η αναβάθμιση του στόλου των αεροσκάφων F-16. Θα συζητήσουμε για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τον σύντομο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και γυρνώντας προς τον εμφανώς αμήχανο Έλληνα Πρωθυπουργό του είπε, για να «ζεστάνει» την ατμόσφαιρα: «Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου. Είμαστε μαζί σας, έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα». 

Στην αντιφώνησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι σημαντική και ότι «θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία». Ο κ. Τραμπ τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά κάνει σπουδαίο έργο και θα επιστρέψει,  υιοθετώντας το μότο του κ. Τσίπρα σε όλη αυτήν την επίσκεψή του στις ΗΠΑ που είναι «η Ελλάδα επέστρεψε» (Greece is back).

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ σημαντική περιοχή. Έχουμε κοινά συμφέροντα και αξίες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στους Έλληνες ομογενείς των ΗΠΑ, λέγοντας ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αμερικανική κοινωνία ενώ γυρίζοντας προς τον κ. Τραμπ του είπε ότι «πολλοί ομογενείς, είναι υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος» και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα. Λίγο μετά ακολούθησε η δεύτερη στιγμή αμηχανίας για τον κ. Τσίπρα, όταν άκουσε τον κ. Τραμπ -απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου- να χαρακτηρίζει το «Obamacare» «νεκρό». Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όταν ο κ. Ομπάμα είχε επισκεφθεί στην Αθήνα είχε υπερασπιστεί με πολύ θερμά λόγια το «Obamacare», ως τολμηρή μεταρρύθμιση που υπερασπίζεται το δικαίωμα των φτωχών Αμερικανών στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας των ΗΠΑ, χαμογέλασε αμήχανα μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, όπως έκανε λίγα λεπτά πριν που άκουσε τον κ. Τραμπ να του ανακοινώνει τη συμφωνία για την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο, ακολουθώντας τη… μόδα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, ο λογαριασμός του Έλληνα πρωθυπουργού στο Twitter, ενημέρωνε συνεχώς όσους τoν επισκέπτονταν. «Μια σημαντική στιγμή για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων», ήταν ένα από τα tweet του κ. Τσίπρα από το συνεργάτη του που χειρίζεται τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.