Skip to main content

Τα κέρδη και οι απώλειες των κομμάτων στις εκλογές

του Δημήτρη Χατζηνικόλα
 
Εν αναμονή του σχηματισμού, μέχρι το βράδυ, της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το χθεσινό αποτέλεσμα κρύβει πολλές άκρως ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα ή που δεν έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο όσο αναμενόταν.
 
Εκείνο που επεσήμαναν χθες το βράδυ δημοσκόποι, εκλογολόγοι και κομματικά στελέχη είναι ότι με βάση το αποτέλεσμα είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας είναι όμοια με τα αντίστοιχα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών. Κι αυτό, όπως έλεγαν χθες στελέχη του κόμματος, επιβεβαιώνει ότι «οι κοινωνικές δυνάμεις που είχαν επιλέξει τον Ιανουάριο τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον εγκατέλειψαν.
 
Για παράδειγμα η αποχή ήταν μεγάλη αλλά «κόστισε» σε όλα σχεδόν τα κόμματα και όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ όπως αναμενόταν. Συγκεκριμένα σε αυτές τις εκλογές από το σύνολο των 9.824.132 εγγεγραμμένων ψήφισαν οι 5.555.894 χιλιάδες ήτοι το 56,55%. Τον περασμένο Ιανουάριο είχαν ψηφίσει 6.330.356 χιλιάδες ήτοι το 63,62%. Δηλαδή 774.462 χιλιάδες άτομα δεν πήγαν να ψηφίσουν σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
 
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η Χρυσή Αυγή παρότι έλαβε 9.291 λιγότερες ψήφους από τον Γενάρη, αύξησε το ποσοστό της κατά 0,71%. Επίσης το Ποτάμι έχασε 152.263 ψηφοφόρους σε σχέση με τον Ιανουάριο. Και παρότι υπήρξαν και διαρροές κυρίως προς τη Ν.Δ. η αποχή έπαιξε και εδώ το ρόλο της.
 
Τα μοναδικά κόμματα που αύξησαν τους ψηφοφόρους τους σε απόλυτους αριθμούς ήταν η Ένωση Κεντρώων και το ΠΑΣΟΚ κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου δεν κατέβηκε σε αυτές τις εκλογές.
 
Επίσης στα νησιά η αποχή ήταν πολύ υψηλή ενώ στα νησιά με έντονο το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα η Χ.Α. αύξησε τα ποσοστά της. Στη Λέσβο για παράδειγμα παρότι δεν εξέλεξε βουλευτή από τους 2.765 ψηφοφόρους του Γενάρη χθες έλαβε 4.197 ψήφους.
 
Από τις επτά μονοεδρικές τις πέντε κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις άλλες δύο την πρωτιά κατέκτησε η Ν.Δ.. Τρεις από τις επτά μονοεδρικές (Λευκάδα, Γρεβενά, Ευρυτανία) σε αυτές τις εκλογές άλλαξαν χέρια σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ σε άλλες τρεις (Γρεβενά, Ευρυτανία, Λευκάδα) η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι οριακή ακόμη και κάτω από 1%.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στα Γρεβενά με 34,6% έναντι 32,2% της Ν.Δ., (η οποία είχε λάβει την έδρα τον Ιανουάριο), στη Ζάκυνθο με 36% έναντι 27,7% της Ν.Δ., στην Κεφαλλονιά με 34,2% έναντι 27,3%, στη Σάμο με 31% έναντι 22,5% και στη Φωκίδα με 33% έναντι 32,1%.

Η Ν.Δ. πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ την Ευρυτανία με 34,33% έναντι 33,47% και τη Λευκάδα με 31,9% έναντι 30,65%.

 
Στη Φωκίδα παίχτηκε το απόλυτο θρίλερ αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τον Ηλία Κωστοπαναγιώτου, με ποσοστό 32,98% έναντι 32,15% της Ν.Δ. και με διαφορά μόλις 195 ψήφων.
 
Στην Ευρυτανία, η Ν.Δ. κερδίζει την μονοεδρική για 117 ψήφους και εκλέγει τον Κωνσταντίνο Κοντογιώργο. Στις κάλπες βρέθηκαν 4.671 ψηφοδέλτια της Ν.Δ., έναντι 4.554 του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τέλος η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχασε επτά βουλευτές σε σχέση με τον Γενάρη, η Ν.Δ. έναν, το Ποτάμι έξι και οι ΑΝΕΛ τρεις. Η Χ.Α. κέρδισε μια παραπάνω έδρα, το ΚΚΕ διατήρησε αλώβητη την Κ.Ο., ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ως ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, εξέλεξαν τέσσερις επιπλέον βουλευτές από τους 13 που είχε το ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη Βουλή.