Στην πρόσφατη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Φυλάξαμε τα σύνορα της Ελλάδα», είπε ο υπουργός, «που είναι και σύνορα της Ευρώπης και δείξαμε ότι μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
«Οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και το υπόλοιπο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί, απέδειξαν ότι ο μηχανισμός ήταν και παραμένει έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση. Το επιβεβαιώσαμε και με την άμεση αντίδρασή μας όταν εκδηλώθηκε η πρόσφατη έκρυθμη κατάσταση με τον πλουν του ερευνητικού σκάφους. Θα το επιβεβαιώσουμε και πάλι, όποτε το απαιτήσουν οι συνθήκες», υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε: «Έχω δηλώσει επανειλλημμένως ότι χρειάζονται ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. Μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε καλοί γείτονες και επιδιώκουμε την αλληλοσυννενόηση και τον αλληλοσεβασμό».
«Η χώρα μας», συνέχισε, «θα εξακολουθήσει να αναπτύσσει πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας. Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Αν όμως αμφισβητηθούν ή απειληθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις».
Μιλώντας για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε: «Προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά συγκεκριμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και κατά συνέπεια της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας».
«Το τρίπτυχο», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, «έχει να κάνει με συγκεκριμένες κινήσεις στα εξοπλιστικά, ενίσχυση του προσωπικού μέσω προσλήψεων επαγγελματιών σε συγκεκριμένες ειδικότητες και αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας μέσω προσέλκυσης επενδύσεων και στρατηγικών εταιρικών σχημάτων».
Ειδικότερα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Πρόκειται για μια σειρά από πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν εισηγηθεί τα Επιτελεία και στη βάση μιας πολύ μεθοδευμένες προτεραιοποίησης απαιτήσεων και αναγκών που έχει επεξεργαστεί το ΓΕΕΘΑ σε βάθος τετραετίας».
«Δεν πρόκειται για… εξοπλιστικό μαμούθ ύψους 10 δισ., όπως εσφαλμένως διαδίδεται, αλλά για ένα πρόγραμμα σταδιακής, έξυπνης και εξειδικευμένης ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων» εξήγησε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και συμπλήρωσε: «Θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου με τις όχι απεριόριστες οικονομικές δυνατότητές μας».