Skip to main content

Μια τηλεμαχία που έγινε γιατί έπρεπε να γίνει

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Χωρίς κάποιος να κάνει το μεγάλο λάθος αλλά και χωρίς να ξεχωρίσει κάποιος άλλος, κυρίως όμως χωρίς να προσφέρει κάτι παραπάνω στην ενημέρωση των πολιτών και χωρίς να ακουστεί μια πρόταση για την επόμενη ημέρα, ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών.

Για την ουσία όσοι ανέμεναν μια τηλεμαχία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επόμενη Δευτέρα, ενώ οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στη διακομματική, που συνεδριάζει από σήμερα, θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τη χαλάρωση των όρων και των κανόνων διεξαγωγής της τηλεμαχίας.

Η χθεσινοβραδινή διαδικασία αποδείχθηκε άνευρη, σχεδόν ανούσια, με τους πολιτικούς αρχηγούς να περιορίζονται σε παράλληλους μονολόγους και με τον χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους να αποδεικνύεται πολύ λίγος για μια ουσιαστική απάντηση.

Σε μια διαδικασία που δικαίωσε όσους ισχυρίζονται ότι οι τηλεμαχίες είναι η μετεξέλιξη του πάλαι ποτέ πολιτικού μπαλκονιού και των μεγάλων συγκεντρώσεων δεν αποφεύχθηκαν και οι εντάσεις όπως αυτή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Όλγας Τρέμη και κυρίως αυτή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του Πάνου Καμμένου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα παρασκήνια, σε ένα διάλειμμα της τηλεοπτικής αναμέτρησης ο κ. Μεϊμαράκης είπε στον κ. Τσίπρα «γιατί βάζεις άλλον να με χτυπάει» με τον κ. Τσίπρα να απαντά «εγώ δεν έχω καμία σχέση με αυτό».

Επί του διαδικαστικού, ο τελευταίος γύρος με τις ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε, κάτι που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας από τους συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών αφού προέκυψαν διαφωνίες όπως για παράδειγμα τι θα γινόταν με τον χρόνο αν κάποιος εκ των πολιτικών αρχηγών δεχόταν παραπάνω από μία ερωτήσεις.

Στα επιτελεία των κομμάτων δηλώνουν όλοι ευχαριστημένοι κυρίως επειδή απέφυγαν το λάθος αλλά κατά γενική ομολογία θα πρέπει να χαλαρώσουν οι κανόνες διεξαγωγής των τηλεμαχιών και να υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όπως γίνεται στις ΗΠΑ. Τέλος κατά πολλούς θα πρέπει να συζητηθεί και η συμμετοχή στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις τόσων πολλών δημοσιογράφων. Ωστόσο όπως έλεγε χθες στα παρασκήνια στέλεχος μεγάλου κόμματος «ακόμη και ένα κακό ντιμπέιτ είναι καλύτερο από κανένα ντιμπέιτ» αφού ήταν η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μετά από εκείνη του 2009.