Skip to main content

Β. Κικίλιας: Στην Ελλάδα τρία εκατ. δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης

Από τα τέλη Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα λάβει σε επτά τμηματικές παραδόσεις 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, και εφόσον περάσει στη φάση 4. 

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Να σημειωθεί ότι Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την αγορά τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τον Covid-19 που είναι στο στάδιο των δοκιμών.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση,  και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. 

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε πως το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατ. δόσεις ενώ εξήγησε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβρη. Διευκρίνισε επίσης ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες.

«Πήραμε 1 εκατ. παραπάνω εμβόλια από πέρυσι και πέρυσι πήραμε 1 εκατ. παραπάνω από πρόπερσι» τόνισε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι «δεν είναι ατέρμονη προσπάθεια.Θέλω να πω στους συμπολίτες μας ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, μέσα στους επόμενους μήνες. Αντέξαμε τόσο καλά μέχρι τώρα, θα κάνουμε όλοι μαζί ξανά την προσπάθειά μας. Θα φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Θα πλένουμε τα χέρια μας, θα τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, θα φροντίσουμε τις ευπαθείς ομάδες και θα τα καταφέρουμε». 

Τονισε επίσης ότι «δεν με απασχολούν οι κυνικοί και δεν με απασχολούν αυτοί οι οποίοι μιλούν για σενάρια συνομωσίας. Είναι λίγοι όλοι αυτοί, είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι στη χώρα δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Εμείς αποδείξαμε στο χώρο της υγείας ότι μπορούμε να κάνουμε και μικρά θαύματα. Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, η κοινωνία, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμοι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πάλεψαν όλοι μαζί ως μία γροθιά. Και έτσι θα πάει η ελληνική κοινωνία. Όλοι μαζί. Λίγη υπομονή, εγκράτεια, τηρούμε ξανά τα μέτρα, αγαπάμε και στηρίζουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τις ευπαθείς ομάδες και θα τα καταφέρουμε». 

Νέο μήνυμα προς τους νέους 

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στους νέους και τον «αντίκτυπο» της συμπεριφοράς τους στη διάδοση της πανδημίας, υποστηρίζοντας πως ενισχύθηκε το ΕΣΥ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα διπλασιαστούν οι ΜΕΘ καθώς «είναι αδύνατο να κρατήσουμε για πάντα στα σπίτια τους κλειδωμένους τους συμπολίτες μας. Πρέπει να εξηγήσουμε στους νέους ότι πρέπει να προστατέψουν και τους γονείς τους παππούδες και τις γιαγιάδες, δεν τους έχουμε απέναντι». 

Στο τραπέζι νέα μέτρα 

Στα ενδεχόμενα νέα μέτρα αλλά και την αξιολόγηση όσων έχουν ήδη παρθεί αναφέρθηκε επίσης ο υπουργός Υγείας. Όπως τόνισε, «δεν είναι εποχικός ο ιός. Αυτό που πίστευαν οι επιστήμονες δεν βγήκε, δηλαδή ότι θα μαζευτεί λόγω ζεστής και υγρασίας. Επειδή ξέρουμε ότι επωάζεται σε δυο εβδομάδες ο ιός θα μετρήσουμε σε δυο εβδομάδες αν θα μαζευτεί το πράγμα και θα προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα αν χρειαστεί». 

«Εμείς φτιάξαμε σύστημα διακομιδών, πολλαπλό τέστινγκ με 700 παραπάνω υγειονομικούς το καλοκαίρι, για να στηρίξουμε τη νησιωτικότητα και να μπορέσουν να δουλέψουν τα νησιά μας, όταν όμως υπάρχει λόγος για τοπικά λοκντάουν ή να εφαρμόσουμε τοπικά μέτρα θα το κάνουμε αυτό, είναι προτιμότερο από τα οριζόντια μέτρα» είπε. 

Υπενθυμίζεται στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας, κατά την προγραμματισμένη τακτική τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό, πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα

Καλοπροαίρετη η κριτική

Σχετικά με την κριτική που ασκείται στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «η κριτική, πρώτα από όλα, είναι εύλογη, κι εγώ προσωπικά, ως υπουργός Υγείας, αλλά και όλη η κυβέρνηση τη δεχόμαστε, είτε είναι καλοπροαίρετη, αλλά ακόμα και την κακοπροαίρετη προσπαθούμε να την εξετάσουμε. Αν και μερικές φορές φτάνει και ξεπερνάει τα όρια των fake news. Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος, είτε είναι η αντιπολίτευση, είτε είναι αυτοί οι οποίοι «ψεκάζουν» τον κόσμο με fake news και λένε ότι δεν υπάρχει ο ιός, να μου πει σε ποια άλλη χώρα του κόσμου, έστω μία, εφαρμόστηκε κάποια άλλη στρατηγική ή τακτική, που είχε καλύτερα αποτελέσματα από την Ελλάδα». 

Συνεχίζοντας ο υπουργός Υγείας κάνει μία σύγκριση της χώρας με την κατάσταση σε άλλες χώρες. «Να πάρουμε τις βαλκανικές χώρες, που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι είναι οι χώρες αυτές οι οποίες τα έχουν καταφέρει εξίσου καλά με εμάς. Είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εμάς, με υπερπολλαπλάσια κρούσματα. Πάμε στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πολύ ισχυρά συστήματα υγείας. Μήπως είναι καλύτερη η κατάσταση από εμάς στη Γαλλία με 3.000 κρούσματα; Στην Αγγλία που είναι ακόμα κλειστή; Στην Ισπανία που έχει lockdown στην Καταλονία; Στη Γερμανία; Μήπως στο Βέλγιο; Στη Σουηδία που είναι μία προηγμένη χώρα; Στην Ελβετία; Μήπως δεν έχει lockdown το Ισραήλ που είναι μία πολύ σοβαρή και δομημένη χώρα; Μήπως στην βόρεια και στη νότια Αμερική ή στην Ινδία ή υπάρχει κάποια άλλη χώρα που παρουσίασε ένα άλλο πρόγραμμα με μία άλλη στρατηγική και είχε ένα καλύτερο αποτέλεσμα; Πουθενά δεν υπάρχει. Και στη φάση που βρισκόμαστε, τα πράγματα στην Ελλάδα είναι καλύτερα από ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες που βλέπω και μπορώ να συνομιλώ με συναδέλφους» καταλήγει.