Skip to main content

Διπλωματικές πρωτοβουλίες και παρέμβαση- μήνυμα προς την Τουρκία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η οποία προσπαθεί να διεθνοποιήσει την ένταση που προκλήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο από την τουρκική προκλητικότητα όταν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis εισέλθε για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Να σημειωθεί πως το Oruc Reis παρέμεινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για τρεις μέρες, ενώ χθες το βράδυ κινούμενο με βορειοανατολική πορεία προς το λιμάνι της Αττάλειας, βγήκε εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας– και κινήθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ και εντός της παράνομης εκδοθείσας τουρκικής Navxtex. Τα ξημερώματα, ωστόσο, άλλαξε και πάλι πορεία και κινείται με νοτιοδυτική κατεύθυνση και προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το έκτακτο διάγγελμά του για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, έστειλε το μήνυμά του προς την Τουρκία σημειώνοντας πως «η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται». Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τους όρους με τους οποίους η Ελλάδα θα ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, «στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας».  

Νωρίτερα είχε προηγηθεί άλλωστε η αλλαγή ρητορικής στην τουρκική πλευρά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού  Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο Reuters, ο οποίος δήλωσε πως «θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου».

«Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου» είπε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προειδοποιώντας «ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές». Και συνέχισε θίγοντας το θέμα της ενεργοποίησης και της δύναμης της διπλωματίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι. Στην πορεία ακολούθησε η «ηχηρή» στήριξη της Γαλλίας προς τη χώρα μας με την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου πως θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών. Στον Μακρόν απάντησε αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός με μήνυμά του στα γαλλικά ευχαριστώντας τον για την αλληλεγγύη.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί επίσης η τοποθέτηση της Γερμανίας, η οποία κρατάει συγκρατημένη στάση αυτή τη φορά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως η κατάσταση ανησυχεί τη γερμανική κυβέρνηση και «κεντρικό αίτημα» της Γερμανίας είναι «οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε απευθείας διάλογο για τα επίμαχα ζητήματα που τους χωρίζουν αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσας». Παρ’ όλα αυτά η γερμανική πλευρά φαίνεται ενοχλημένη σε ό,τι αφορά τη σύμβαση Αθήνας-Καΐρου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών. Πηγή του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε στη DW πως ως την περασμένη Πέμπτη που υπεγράφη στο Κάιρο η ελληνοαιγυπτιακή σύμβαση δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα το Ισραήλ για να συναντήσει τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ αύριο μεταβαίνει στη Βιέννη όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Από τη Βιέννη μάλιστα θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., τη σύγκληση του οπίου είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά.

naftemporiki.gr