Skip to main content

Σε επαγρύπνηση η Αθήνα για την τουρκική επιθετικότητα

Έχοντας ενεργοποιημένα τα αντανακλαστικά της συνεχίζει η κυβέρνηση τις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ενώ, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Milliyet, η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να πέσουν οι τόνοι ζητώντας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική προκλητικότητα ξεκίνησε με την έκδοση Navtex για έρευνες του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίστηκε όταν το πλοίο εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και διατηρείται με τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς καθώς η Τουρκία προανήγγειλε νέες έρευνες στο τέλος Αυγούστου για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Να σημειωθεί ότι το Oruc Reis άλλαξε χθες πορεία και κινήθηκε με νοτιοανατολική κατεύθυνση χωρίς, ωστόσο, να βγει εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σήμερα, σύμφωνα με  νέες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας, και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής Navtex.

Το πλοίo που συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού βρίσκεται υπό την παρακολούθηση του ελληνικού στόλου ο οποίος προειδοποιεί συνεχώς το Oruc Reis πως βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και οφείλει να αποχωρήσει. Σε αυτά τα μηνύματα απάντησαν χθες οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών που συνοδεύουν το Oruc Reis πως βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Εν τω μεταξύ, έκτακτη συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο, οι συζητήσεις των οποίων θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας- σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. 

Οι διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας εντάθηκαν χθες οι με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να στέλνει τελεσίγραφο στην Τουρκία δηλώνοντας πως «δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα». «Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους.  Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχολιάζοντας την είδηση ο  εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πήτερ Στάνο, δεν απέκλεισε τη σύγκληση δηλώνοντας πως διεξάγονται οι διαβουλεύσεις για την πιθανή σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η Γερμανία εμφανίζεται διστακτική στο ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ καθώς επίκειται η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στις 27 και 28 Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η σύγκληση του Συμβουλίου ‘Αμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε επίσης νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε πως υπάρχει απόλυτη συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

Την πλήρη του υποστήριξη προς την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα το Ισραήλ. «Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα και συνεχίζει: «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

naftemporiki.gr