Skip to main content

Βουλή: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στη Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στο μέλλον.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «καιροσκοπισμό και αδημονία». «Είστε έτοιμοι; Ή έχετε τόσο μεγάλη αδημονία να επανέλθετε στις καρέκλες;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την Ν.Δ. και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε την ανατροπή της κυβέρνησης πέντε μήνες μετά από την εκλογή της, κάτι που -όπως σημείωσε- συνεπάγεται αστάθεια.

Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν υπερασπίστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν κάποιοι όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης τον καθύβριζαν», ενώ επανέλαβε πως όταν το 1990 το ΠΑΣΟΚ έφερε την απλή αναλογική, «η Αριστερά δεν την ψήφισε, δεν έκανε την υπέρβασή της και δεν κέρδισε».

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας προέβλεψε ότι «από αύριο το βράδυ (σ.σ. ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος) η κυβέρνηση θα υποστεί μεγάλη ήττα, γιατί αν δεν ισχύσει ο εκλογικός νόμος που προτείνει σε αυτές τις εκλογές δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ», επαναλαμβάνοντας ότι η Ν.Δ. θα τον καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση. 

Επανέλαβε τη σταθερή θέση της ΝΔ για ενισχυμένη αναλογική γιατί, όπως είπε, η χώρα χρειάζεται κυβερνησιμότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοπιμότητες και ότι προτείνει ένα παράλογο εκλογικό σύστημα που είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον.

«Η Ν.Δ. λέει “όχι” σε ένα εκλογικό σύστημα παράλογης λογικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.