Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μίλησε σήμερα, Δευτέρα, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα Ημερησίας Διατάξεως την επεξεργασία και εξέταση του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ «Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Σχέδιο Δράσεων για τη Διαχείριση των Στεγαστικών Αναγκών των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα SAFE, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το κομμάτι “SAFE” του “ReArm Europe” – θυμίζω το “Safe” είναι 150 δισ., το υπόλοιπο είναι 650 δισεκατομμύρια – το κομμάτι των 150 δισεκατομμυρίων αφορά δανεισμό. Χαμηλότοκο δανεισμό, πράγματι, με περίοδο χάριτος και μακρά εξόφληση».
«Εάν δείτε στο ΜΠΑΕ το πρόγραμμα πληρωμών που ήδη ισχύει, ο δημοσιονομικός χώρος πληρωμών που έχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έναντι προηγούμενων υποχρεώσεων – όχι προγραμμάτων που τρέχουμε τώρα με το Μακροπρόθεσμο – θα δείτε ότι στα επόμενα τρία χρόνια (θυμίζω το “SAFE” είναι για τέσσερα χρόνια), ο δημοσιονομικός χώρος είναι μη υφιστάμενος και δημιουργείται ένας ελάχιστος δημοσιονομικός χώρος το τέταρτο έτος, που στην πραγματικότητα δεν έχει έννοια πια γιατί δεν προλαβαίνεις», πρόσθεσε.
Μάλιστα, επισήμανε: «Εάν το Υπουργείο Οικονομικών μας δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, τότε για εμάς, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα μπορούσε να έχει έννοια ο κανονισμός. Εάν αυτό δεν γίνει, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Δεν έχει έννοια τι θέλω, τι δεν θέλω. Δεν μπορώ, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος».
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας
«Κύριοι συνάδελφοι σας ευχαριστώ.
Πράγματι είμαστε στον Ιούλιο, αλλά πρώτον η Βουλή δεν έχει κλείσει και δεύτερον θέλω να σας ομολογήσω ότι βιάζομαι και σας το έχω πει από την αρχή όταν μου έγινε η τιμή να έχω αυτά τα καθήκοντα, ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να γίνουν, ότι είμαστε πάρα πολύ πίσω. Οι καιροί ου μενετοί.
Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται στη σειρά και άλλων συγκεκριμένων παρεμβάσεων, τις οποίες θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω, που όλες συνιστούν ένα σύνολο. Και αυτές που έχουν έρθει, αλλά και αυτές που θα έρθουν και για τις οποίες θα σας πω αμέσως μετά, διότι θέλω να έχετε την πλήρη εικόνα.
Το πρώτο νομοσχέδιο αφορούσε το ΕΛΚΑΚ, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας. Γιατί; Διότι ήμασταν στο πουθενά όσον αφορά την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό συνδυάστηκε με τη δημιουργία Διεύθυνσης Καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, συνδυάστηκε με τη δημιουργία Διεύθυνσης Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Νέο νομοσχέδιο αφορούσε στα θέματα της Υγείας.
Συγχρόνως ήρθε το εξοπλιστικό, που δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα στην ιστορία αυτής της χώρας, 12 συν 8 χρόνια. Ήρθε και η Δομή Δυνάμεων για να έχετε τη συνολική εικόνα.
Τώρα δε, έρχεται το νομοθέτημα για την ακίνητη περιουσία, το οποίο συνοδεύει εξ ανάγκης την Δομή Δυνάμεων διότι από τη νέα Δομή Δυνάμεων (που θυμίζω θα μιλήσω μετά για αυτό), έχουμε κάνει την πρώτη φάση, δημιουργούνται πλέον πολλά κενά στρατόπεδα, πολλά ακίνητα τα οποία χρειάζονται να αξιοποιηθούν.
Γιατί χρειάζονται καταρχήν να αξιοποιηθούν ακίνητα, πριν πάμε στο πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα; Για έναν κύριο και βασικό λόγο: Να υπηρετήσουν τις στεγαστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των επαγγελματικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Βεβαίως, κρατάμε τους σκοπούς των τριών Ταμείων τα οποία συγχωνεύονται. Δηλαδή τη γενικότερη υπηρέτηση της Εθνικής Άμυνας, διότι θεωρώ ότι εξυπηρετώντας τις στεγαστικές ανάγκες των στελεχών, στην πραγματικότητα υπηρετούμε τους σκοπούς της Εθνικής Άμυνας. Αλλά κατά βάσιν αφορά αυτό.
Τα χρήματα που μπορεί να προέλθουν από την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων δεν έχουν δυστυχώς, μακάρι να ήταν αλλιώς, το ύψος αυτό που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν π.χ. την αγορά μιας φρεγάτας ή την αγορά ενός σμήνους αεροσκαφών. Δεν μιλάμε για τέτοιους αριθμούς. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα.
Ερχόμαστε τώρα στο Στεγαστικό. Τα τελευταία 20 χρόνια κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα 750 περίπου, διαμερίσματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στα δύο χρόνια αυτά, το στεγαστικό πρόγραμμα είναι περίπου ισόποσο του τι έχει γίνει τα 20 χρόνια. Και με τον προγραμματισμό ο οποίος θα υλοποιηθεί- γιατί υλοποιείται ήδη και θα υπηρετήσει τον συγκεκριμένο προγραμματισμό αυτό το νομοσχέδιο – στα πέντε χρόνια θα είναι τα τριπλάσια από όσα είχαν γίνει όλα τα 20 προηγούμενα χρόνια και πλέον. Θα είναι πάνω από 2.000 χιλιάδες, 2.400 – 2.500 ακίνητα, έναντι των 700.
Ξέρετε τους αριθμούς κύριε Ναύαρχε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα, εάν χρειαζόμαστε ή όχι Στεγαστικό Πρόγραμμα, νομίζω το καταλαβαίνει οποιοσδήποτε. Παρέλκει να το υποστηρίξουμε.
Τα 20 αυτά χρόνια κυβέρνησαν σχεδόν όλοι σε αυτή την αίθουσα, όσοι είχαν κυβερνητική εξουσία.
Υπήρξα 4 χρόνια Υπουργός Εξωτερικών και είμαι 2 χρόνια Υπουργός Άμυνας. Σας παρακαλώ αναζητείστε το δημόσιο λόγο μου κριτική κατά προκατόχου μου ή άλλης Κυβέρνησης πριν. Δεν το κάνω για ένα πολύ βασικό λόγο, διότι ουδέν υπηρετεί.
Άρα, λοιπόν, όταν σας δίνω τους αριθμούς δεν σας τους δίνω για να καταλογίσω ευθύνες. Παρατηρείτε ότι δεν ξεχωρίζω κοινοβουλευτικές περιόδους. Εάν ήθελα να δημιουργήσω εντυπώσεις θα μπορούσα κάλλιστα να ξεχωρίσω, να απαλλάξω ή να αγιοποιήσω το δικό μου κόμμα και αναλόγως να κατηγορήσω κάποιο άλλο. Δεν το κάνω.
Σας λέω, όμως, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρχε σοβαρό στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή είναι η αλήθεια. Και υπάρχουν αρκετοί εξ ημών, στην αίθουσα οι οποίοι το γνωρίζουν.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να καλύψουμε μία ανάγκη. Για να καλύψουμε αυτή την ανάγκη τώρα, σας καλώ να αναζητήσουμε από κοινού τον βέλτιστο τρόπο. Ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος; Είναι η διατήρηση των πραγμάτων ως έχουν; Μα τότε τα πράγματα θα πήγαιναν καλά. Δηλαδή με τρία διαφορετικά Ταμεία;
Να σας πω μόνο ένα πράγμα, όμως, το οποίο έχει μία εθνική σημασία. Στο Ταμείο Εθνικού Στόλου υπάρχουν άνω των 60 ακινήτων, τα οποία βρίσκονται πού; Στην Κωνσταντινούπολη! Και δεν ξέρουμε ποια είναι. Αυτό έχετε να μου προτείνετε να διατηρήσω ως σύστημα και για το μέλλον; Αν αυτό έχετε να μου προτείνετε, τότε με συγχωρείτε, διαφωνώ πλήρως.
Και πάλι δεν ασκώ κατηγορία, αλλά στο Ταμείο Εθνικού Στόλου υπηρετεί ένας Οικονομικός και ουδείς Νομικός. Ουδείς Νομικός! Και αυτό βεβαίως δεν βαρύνει μία Κυβέρνηση ή έναν Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ή ένα Επιτελείο. Εδώ μιλάμε για δεκαετίες. Θυμίζω προηγουμένως πότε ιδρύθηκε το Ταμείο Εθνικού Στόλου.
Να σας πω κάτι άλλο; Ότι υπάρχουν 91 αντιδικίες μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών; Δηλαδή να γίνουμε διεθνής περίγελως. Αντιδικεί το Κράτος με τον εαυτό του;
Και μάλιστα αντιδικίες όχι θεωρητικές, δια λόγου, αντιδικίες στα δικαστήρια, με αποφάσεις α’ βαθμού, β’ βαθμού, προσφυγές στον Άρειο Πάγο, ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Οικονομικών! Πού να τα πεις αυτά τα πράγματα και να μην υπάρξει κλαυσίγελος, το Κράτος να αντιδικεί με τον εαυτό του;
Από την άλλη, κύριοι συνάδελφοι, δεν αγνοώ την ατμόσφαιρα της κοινωνίας. Δεν είμαι σε μία γυάλα και ειλικρινώς σέβομαι απολύτως, έχετε απόλυτο δικαίωμα να έχετε κάθε επιφύλαξη υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και της διαφάνειας. Είναι απολύτως δικαίωμά σας, μη σας πω ότι είναι και δουλειά μας, εμάς των Βουλευτών.
Άρα, στο σημείο αυτό είμαι απολύτως έτοιμος να συζητήσω με όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, οτιδήποτε κρίνετε ως προσθήκη στις διατάξεις που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Δεν είμαι έτοιμος να προσυπογράψω βέβαια.
Την παρατήρηση ότι δεν αναφέρεται το δημόσιο συμφέρον στη διάταξη, σε όποιον μου έκανε την παρατήρηση διέλαθε της προσοχής του ότι μιλούσε για Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και μου ζητά νομοτεχνικά, σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, να διατυπώσω ότι υπάρχει για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ως εάν θα μπορούσε να υπάρχει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εναντίον του δημόσιου συμφέροντος ή εις όφελος ιδιωτικού συμφέροντος.
Μην θεωρήσετε ότι σας παριστάνω το υπόδειγμα νομικής κατάρτισης, αλλά πάντως δεν μπορώ να βάλω ότι το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υφίσταται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δεν μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα, αδικώ τον εαυτό μου.
Σας εξήγησα με απόλυτη καθαρότητα, την αυθεντική πρόθεση αυτού του νομοθετήματος και σας κατέθεσα την απόλυτη διάθεση να συζητήσουμε οτιδήποτε κρίνετε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι δικαιολογημένες ή και οι αδικαιολόγητες αν θέλετε υπόνοιες, δεν θα υπάρχουν.
Πέστε μου πού να βάλουμε τι. Εδώ είμαστε. Όταν φέρνουμε ένα νομοθέτημα στη Βουλή -το είπα και προηγουμένως- δεν είναι ο «Μωσαϊκός Νόμος». Φέρνουμε ένα νομοθέτημα για να συζητήσουμε.
Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι η συμπολίτευση δεσμεύεται ότι θα το αποδεχθεί αυτονοήτως. Αλλά επειδή μου είπατε π.χ. για τη Διαβούλευση, σ’ αυτήν κατατέθηκαν 668 παρατηρήσεις εκ των οποίων οι 496 δεν αφορούσαν το Νομοσχέδιο. Από τις υπόλοιπες δε 100 και κάτι, αν σας διαβάσω μερικές, θα εγκαταλείψετε την αίθουσα τρέχοντας.
Πείτε μου στο πλαίσιο της δικής μας συζήτησης, τι είναι αυτό το οποίο κρίνετε ότι πρέπει να προστεθεί ως διασφάλιση του σκοπού του νομοθετήματος, το οποίο συμφωνήσαμε ήδη. Αφορά, σας το λέω ευθέως, το Στεγαστικό στην αγματικότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είναι.
Θέλετε να βάλουμε ποσόστωση; Να βάλουμε. Ακούστηκε το 60%; Εγώ είμαι έτοιμος να βάλω 80% αν θέλετε των χρημάτων που θα προέλθουν από εδώ. Ουδόλως θα με στεναχωρούσε. Διότι αυτός είναι ο σκοπός του νομοθετήματος.
Μου είπατε να υπάρξει σαφής η εικόνα σας για τα ακίνητα. Ευχαρίστως να σας τα δώσω τα στοιχεία πριν από την Ολομέλεια. Την περιοχή, τον αριθμό του Στρατοπέδου, τον αριθμό κτηματολογικού διαγράμματος και μπορεί οποιοσδήποτε να πάει να τα βρει.
Μακάρι δε όλα αυτά τα ακίνητα να ήταν εκπληκτικά ακίνητα μεγάλης αξίας. Υπάρχουν κάποια ακίνητα μιας αξίας, υπάρχουν μερικά μεγάλης αξίας, δυστυχώς τα περισσότερα δεν είναι ούτε μιας ούτε μεγάλης αξίας. Αλλά είναι καλό η εθνική αντιπροσωπεία να γνωρίζει και δεν έχω καμία αντίρρηση να ξέρετε.
Δεν μπαίνω επίσης στις επιμέρους παρατηρήσεις διότι θεωρώ ότι όλες καλύπτονται από τη βασική δήλωση «ελάτε να δούμε πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τη διαφάνεια», αν θέλετε, τη χρηστή διαχείριση. Παραδείγματος χάριν, θα θέλατε η έκθεση να κοινοποιείται -όχι απλώς να τη φέρνει ο Υπουργός- στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής; Η οποιαδήποτε έκθεση; Προφανώς ό,τι αφορά εδώ αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Άρα δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε διαδικασίες απορρήτου εδώ. Μπορούμε να συζητήσουμε απολύτως, ξαναλέω, οτιδήποτε θέλετε.
Καταλήγω με ένα βασικό, μια μικρή εξήγηση αφού ευχαριστήσω τον επιμελή εισηγητή μας τον κ. Γκολιδάκη και τον βουλευτή μας τον κ. Υψηλάντη που είχαν την καλοσύνη να είναι εδώ και να τοποθετηθούν θετικά επί του νομοθετήματος. Θεωρώ ότι είναι ένα απαραίτητο νομοθέτημα.
Θέλω να ξέρετε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσω τη β’ φάση της Δομής Δυνάμεων η οποία επίσης προβλέπει συγχωνεύσεις δομών και άρα απελευθέρωση επιπλέον στρατοπέδων.
Επίσης σας έχω πει, και να το περιμένετε το γρηγορότερο που μπορώ να το κάνω, νομοθέτημα για τη Θητεία η οποία θα αλλάξει. Νομοθέτημα επίσης για την εφεδρεία, η οποία θα αλλάξει. Και νομοθέτημα για τις Στρατιωτικές Σχολές, όπως επίσης και εκεί δεν μπορώ να έχω ευθύνη για τον χρόνο κατάθεσης. Αλλά θα έρθει το νομοθέτημα για τις αυξήσεις, για τις οποίες έχω δεσμευτεί, μαζί με το βαθμολόγιο.
Η δική μου δέσμευση, όμως, απέναντί σας είναι -ανεξάρτητα πότε θα το φέρει το Υπουργείο Οικονομικών- ισχύει για την 1η Οκτωβρίου, για τις αυξήσεις. Διότι αυτό έχει εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό, το έχω ανακοινώσει πανηγυρικά, θα ισχύσει.
Καταλήγω για το “SAFE”. Δεν έχω καμία αντίρρηση να συζητήσουμε το “SAFE”. Όταν, δε, κατασταλάξει το Υπουργείο Οικονομικών θα είμαστε και ώριμοι να το συζητήσουμε γιατί θα έχουμε και αριθμούς. Και μπορώ να σας εξηγήσω, δεν ξέρω πολλούς στη χώρα που έχουν μπει στον κόπο να έχουν διαβάσει όλο τον κανονισμό, και τα πρακτικά, και ό,τι συνοδεύει τον κανονισμό, έχω χαλάσει ατέλειωτες ώρες για να καταλάβω το σύστημα αυτό.
Θέλω να σας εξηγήσω, όμως, ένα βασικό πράγμα που αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αυτή την ευκαιρία και από εκεί και πέρα τη συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών. Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το κομμάτι “SAFE” του “ReArm Europe” – θυμίζω το “Safe” είναι 150 δισ., το υπόλοιπο είναι 650 δισεκατομμύρια – το κομμάτι των 150 δισεκατομμυρίων αφορά δανεισμό. Χαμηλότοκο δανεισμό, πράγματι, με περίοδο χάριτος και μακρά εξόφληση.
Εάν δείτε στο ΜΠΑΕ το πρόγραμμα πληρωμών που ήδη ισχύει, ο δημοσιονομικός χώρος πληρωμών που έχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έναντι προηγούμενων υποχρεώσεων – όχι προγραμμάτων που τρέχουμε τώρα με το Μακροπρόθεσμο – θα δείτε ότι στα επόμενα τρία χρόνια (θυμίζω το “SAFE” είναι για τέσσερα χρόνια), ο δημοσιονομικός χώρος είναι μη υφιστάμενος και δημιουργείται ένας ελάχιστος δημοσιονομικός χώρος το τέταρτο έτος, που στην πραγματικότητα δεν έχει έννοια πια γιατί δεν προλαβαίνεις.
Εάν το Υπουργείο Οικονομικών μας δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, τότε για εμάς, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα μπορούσε να έχει έννοια ο κανονισμός. Εάν αυτό δεν γίνει, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Δεν έχει έννοια τι θέλω, τι δεν θέλω. Δεν μπορώ, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.
Θυμάστε ότι μία από τις βασικές δεσμεύσεις που έχω αναλάβει απέναντί σας και απέναντι της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι θα τηρήσουμε το δημοσιονομικό χώρο, δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε οικονομική κρίση. Το πάθαμε μια φορά, είδαμε τι σημαίνει αυτό το πράγμα, άρα δεν έχουμε αυτή την ευχέρεια.
Είμαστε σε μια διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Οικονομικών. Ποιο είναι το κίνητρο δε του Υπουργείου Οικονομικών; Η διαφορά επιτοκίου ανάμεσα στο επιτόκιο “SAFE” κι ενός άλλου δανεισμού. Γι’ αυτό αναζητά να μας δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.
Αν μας τον δώσει, τότε θα προσπαθήσουμε να φέρουμε μπροστά προγράμματα, που ήδη έχουμε και ήδη σας έχουν ανακοινωθεί. Δεν πρόκειται να εφεύρουμε καινούρια προγράμματα. Ξέρουμε τι χρειάζεται η χώρα στα επόμενα χρόνια, ώστε να μπουν σε αυτόν τον κανονισμό. Εάν όχι, δεν μπορούμε να μπούμε.
Ως προς τα ευρύτερα του κανονισμού “SAFE” και το τι σημαίνει και τι δυνατότητες δίνει και τι προβλήματα μπορεί δυνάμει να δημιουργήσει, βεβαίως είμαι στη διάθεσή σας να κάνουμε μια ειδική συνεδρίαση γι’ αυτό στην Βουλή. Ξέρω ότι έχει ζητηθεί.
Ούτως ή άλλως, κυρία Πρόεδρε, έχω ζητήσει να υπάρξει και άλλη Συνεδρίαση της Επιτροπής, πριν από το καλοκαίρι για να σας ενημερώσω για τα ζητήματα της νέας Δομής, τα ζητήματα των οχυρώσεων και διάφορα άλλα θέματα, για τα οποία θα υπάρξουν ανακοινώσεις, αλλά οι ανακοινώσεις δεν μπορούν να καλύψουν ζητήματα απορρήτου, τα οποία θα πρέπει να σας λεχθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βουλής.
Αναμένω τις προτάσεις όσον αφορά τα ζητήματα που συζητήσαμε, επί του υπάρχοντος Νομοσχεδίου και από κει και πέρα είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε άλλο θέλετε.
Και πάλι ευχαριστώ πολύ».