Για δεύτερη φορά η φρεγάτα FDI (Μπελαρά) «ΚΙΜΩΝ» πραγματοποιεί τον δεύτερο γύρο θαλάσσιων δοκιμών.
Η πρώτη φρεγάτα FDI που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό απέπλευσε σήμερα από τα ναυπηγεία της Naval Group στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας με στόχο την αξιολόγηση του σύγχρονου υπερόπλου ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες μέχρι να ενταχθεί στον Στόλο.
Βίντεο από την δεύτερη θαλάσσια δοκιμή τη FDI «ΚΙΜΩΝ»
Φ/Γ ΚΙΜΩΝ • F-601
Sea Acceptance Trials (SATs) ⚓️
Λοριάν, Γαλλία
07 Ιουλίου 2025#HellenicNavy #FDI #SeaTrial pic.twitter.com/DEylVG7fCP
— Πολεμικό Ναυτικό (@NavyGR) July 7, 2025
Υπενθυμίζεται πως τα πρώτα «sea trials» του «ΚΙΜΩΝ», όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Ν» η πρώτη 24ωρη θαλάσσια δοκιμή ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 21/05 ενώ η φρεγάτα έδεσε στα ναυπηγεία της Naval Group στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας την Πέμπτη 22/5.
Στο πλαίσιο της πρώτης δοκιμής στην θάλασσα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δοκιμάστηκαν τόσο τόσο οι μηχανές όσο και τα συστήματα πλοήγησης και ναυτιλίας.
Τα «sea trials»θα συνεχιστούν μέχρις ότου να τσεκαριστούν εξονυχιστικά όλα τα συστήματα του πλοίου με τελικό προορισμό τα ελληνικά νερά περί τα τέλη του έτους, εάν όχι και νωρίτερα.
Στις εν πλω δοκιμές επάνω στην FDI ήταν Στελέχη Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.
Βίντεο από την πρώτη θαλάσσια δοκιμή της FDI «ΚΙΜΩΝ»
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φρεγάτα FDI «ΚΙΜΩΝ» θα παραδοθεί στο ΠΝ μέχρι τα τέλη του 2025 και οι φρεγάτες «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ» που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης περί τα τέλη του 2026.
Η Ελλάδα με την απόκτηση των τριών σύγχρoνων υπερόπλων θα ενισχύσει τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού δίνοντάς του τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο εξοπλισμός
Οι νέες φρεγάτες που θα παραλάβει η Ελλάδα εξοπλίζονται με το κορυφαίο AESA (Active Electronically Scanned Array) ραντάρ Sea Fire με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και φέρουν 32 πυραύλους Aster 30 με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα.
Η κατασκευάστρια εταιρεία, Naval Group, τονίζει ότι οι ψηφιακές υποδομές της φρεγάτας «εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης», ώστε να αντιμετωπιστούν απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, πολυ-ηχητικοί πύραυλοι, απειλές Stealth αλλά και κυβερνο-επιθέσεις.
Επιπλέον, η φρεγάτα συνδυάζει πληθώρα υπερσύγχρονων τεχνολογιών που εξασφαλίζουν οι συνεργασίες της Naval Group με τις εταιρείες Thales και MBDA.
«Κλειδώνει» το σενάριο απόκτησης και 4ης FDI (;)
Αναφορικά με το ενδεχόμενο απόκτησης και 4ης φρεγάτας FDI, μετά και το πράσινο φως του ΚΥΣΕΑ φαίνεται να κλειδώνει.
Άλλωστε το ενδεχόμενο απόκτησης επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από το Λοριάν της Γαλλίας στην τελετή καθέλκυσης της τρίτης FDI «ΦΟΡΜΙΩΝ».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μίας τέταρτης φρεγάτας FDI. Πιστεύω η επόμενη φορά που θα είμαστε εδώ για να παραλάβουμε τον ‘Κίμωνα’ θα υπάρχουν τέσσερις φρεγάτες».
Επιπλέον χαιρέτισε τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με ποσοστό 25% στο πρόγραμμα της 4ης φρεγάτας, την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποκτήσει η χώρα.
Επισήμανε δε πως «σε όλη την εξέλιξη του εξοπλιστικού προγράμματος, μεσοσταθμικά η Ελλάδα επιδιώκει και θα επιτυγχάνει τη συμμετοχή με 25% του ελληνικού οικοσυστήματος».
Νέα σελίδα για το Πολεμικό Ναυτικό
Το Πολεμικό Ναυτικό εισέρχεται σε μία νέα εποχή στο πλαίσιο της«Ατζέντας2030» ενισχύοντας το αποτρεπτικό του αποτύπωμα με έναν εκτενή σχεδιασμό που συνδυάζει τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μέσων και απόκτηση νέων.
Όπως τονίζει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ από το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό, τον εκσυγχρονισμό των πυραυλακάτων Ρουσσέν, τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 214, τα οποία πλέον διαθέτουν και τις νέες σύγχρονες τορπίλες, την απόκτηση νέων ταχέων περιπολικών σκαφών και πλοίων υποστήριξης, την παραλαβή νέων ελικοπτέρων MH-60R Seahawk, την ενσωμάτωση drones κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, την εισαγωγή του συστήματος made in Greece αντί-drone «Κένταυρος» και την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων λειτουργικής διασύνδεσης, command & control.
Παράλληλα, ξεκινά διαδικασία απόκτησης μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών, τόσο επιφανείας όσο και υποθαλάσσιων, εντάσσοντας τις τεχνολογίες αιχμής στη διαρκή επιτήρηση και προστασία της εθνικής κυριαρχίας.
Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, ο στρατηγικός σχεδιασμός επεκτείνεται και στα επόμενα έτη με τη συμμετοχή στη σχεδίαση της φρεγάτας Constellation, τη συμμετοχή στη σχεδίαση της ευρωκορβέτας, τη σχεδίαση ελληνικού πολεμικού πλοίου, που για πρώτη φορά θα εξυπηρετεί κοινές επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.