Skip to main content

Έπεσε στο νερό η τρίτη φρεγάτα FDI Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ» του Πολεμικού Ναυτικού

Πηγή φωτογραφίας: Naval Group Φωτογραφία αρχείου

Στις 4 Ιουνίου η τελετή καθέλκυσης - Τοποθετήθηκε το PSIM

Έπεσε στη θάλασσα σήμερα Πέμπτη (29/5) η τρίτη φρεγάτα FDI Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ F-603» που αναμένεται να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», σήμερα τοποθετήθηκε στη φρεγάτα «ΦΟΡΜΙΩΝ F-603» και το PSIM (The Panoramic Sensors and Intelligence Module).

Ειδικότερα, στο PSIM ενσωματώνονται ευαίσθητοι αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας.

Μεταξύ άλλων, το PSIM περιλαμβάνει πλήθος συστημάτων και αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, όπως τα συστήματα αναγνώρισης φίλιων ή εχθρικών δυνάμεων, τα συστήματα πλοήγησης, τις κεραίες επικοινωνίας UHF αλλά και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Σε αυτό ενσωματώνονται τα Sea Fire Radars, τέσσερα νέας γενιάς σταθερά πάνελ AESA, πολλαπλών λειτουργιών και εξ ολοκλήρου ψηφιακών καθώς και το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης, που λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου όπλων, αισθητήρων αλλά και συστημάτων επικοινωνίας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Στις 4 Ιουνίου η τελετή καθέλκυσης της FDI «ΦΟΡΜΙΩΝ F-603»

Ταυτόχρονα αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την τελετή καθέλκυσης της τρίτης φρεγάτας Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ F-603» που θα αποκτήσει το ΠΝ η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί, όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Ν», στις 4 Ιουνίου στο Λοριάν της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ξεκίνησε το αρχικό σχολείο του πληρώματος της δεύτερης FDI «ΝΕΑΡΧΟΣ F-602» στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή δεδομένη είναι η απόκτηση των μη επανδρωμένων μικρών ελικοπτέρων, S-100, τα οποία θα συμπεριληφθούν στον εξοπλισμό των νέων φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού, προσφέροντας επέκταση των δυνατοτήτων επισκόπησης της, σε μεγάλη απόσταση.

Άλλωστε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, αξιολόγησε «ιδίοις όμμασι» τα συγκεκριμένα συστήματα στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αυστρία όπου παρακολούθησε  παρουσίαση του μη επανδρωμένου μικρού ελικοπτέρου, S-100, στις εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας Schiebel, όπου ξεναγήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδιοκτήτη της, Χανς Γκέοργκ Σίμπελ.

Οι φρεγάτες αυτές θα έχουν επιπλέον την δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL, ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1000 χλμ) και με μεγάλη ακρίβεια.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι πρώτες θαλάσσιες δοκιμές τη φρεγάτας Belharra «ΚΙΜΩΝ»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η πρώτη 24ωρη θαλάσσια δοκιμή της πρώτης φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ F601» ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 21/05 ενώ η φρεγάτα έδεσε στα ναυπηγεία της Naval Group στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας την Πέμπτη 22/5.

Στο πλαίσιο της πρώτης δοκιμής στην θάλασσα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δοκιμάστηκαν τόσο τόσο οι μηχανές όσο και τα συστήματα πλοήγησης και ναυτιλίας.

Τα «sea trials»θα συνεχιστούν μέχρις ότου να τσεκαριστούν εξονυχιστικά όλα τα συστήματα του πλοίου με τελικό προορισμό τα ελληνικά νερά περί τα τέλη του έτους, εάν όχι και νωρίτερα…

Στις εν πλω δοκιμές επάνω στην FDI ήταν Στελέχη Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.