Skip to main content

Ανασχηματισμός ante portas: «Επιστροφή στις ρίζες» ή focus στο Κέντρο;

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι κυοφορούμενες αλλαγές και η συζήτηση για τη μετεκλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης με πυξίδα τα ηχηρά μηνύματα της κάλπης

Πυρετός διεργασιών επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, με τον ανασχηματισμό να βρίσκεται προ των πυλών. Πέρα από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – που όλα δείχνουν ότι θα είναι σαρωτικές και με δομικά χαρακτηριστικά – βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τη μετεκλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης με πυξίδα τα ηχηρά μηνύματα που εξέπεμψε η κάλπη της 9ης Ιουνίου.

«Το να πει κανείς ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι δεν χρειάζεται να τρέξουμε πιο γρήγορα κάποια επιμέρους ζητήματα, να αλλάξουμε ενδεχομένως κάποιες προτεραιότητες, είναι σαν να μην είδαμε τα αποτελέσματα» δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης. «Άρα, είναι δεδομένο ότι πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική μας, να τρέξουμε πιο γρήγορα σε κάποια θέματα, να ακούσουμε τον κόσμο τι έχει να μας πει» πρόσθεσε.

Οι αποφάσεις για την – υπό χάραξη – στρατηγική και τον πολιτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης θα έχουν ασφαλώς το αποτύπωμά τους και στις επικείμενες αλλαγές προσώπων. Με φόντο και την άνοδο των κομμάτων δεξιά της Ν.Δ. υπάρχουν «φωνές» που ζητούν να δοθεί βαρύτητα στην επαναπροσέγγιση του παραδοσιακού ακροατηρίου, το οποίο εμφανίζεται δυσαρεστημένο από μια σειρά από κυβερνητικές επιλογές. Από την άλλη, κάποιοι ζητούν να δοθεί έμφαση στον κεντρώο χώρο, στον οποίο με βάση τα ποιοτικά στοιχεία των exit poll, η Ν.Δ. είχε απώλειες στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Υπό το κλίμα αυτό, όπως έχει γράψει η «Ν», το σενάριο που προκρίνεται αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά τις επικείμενες αλλαγές, είναι να αξιοποιηθούν κυρίως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και λιγότερο στελέχη που πήραν «μεταγραφή» από άλλους πολιτικούς χώρους.

Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός: Οι βουλευτές, οι «μεταγραφές» και οι συγχωνεύσεις υπουργείων

«Απεδείχθη ότι ο σκληρός ιδεολογικός πυρήνας της Νέας Δημοκρατίας άντεξε και πήγε έστω και δυσαρεστημένος και ψήφισε και οι επαγγελματίες του κέντρου ήταν στις αμμουδιές. Για αυτό βγήκε αυτό το 27,5%. Επιστροφή στις ρίζες τις ιδεολογικές, στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Επιστροφή στις ρίζες και ναι στην Ευρώπη αλλά με κριτικό πνεύμα» δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Στο πλαίσιο της αποκωδικοποίησης των μηνυμάτων της κάλπης, το Μαξίμου επιχειρεί να ανιχνεύσει κάθε πηγή δυσαρέσκειας για να προχωρήσει σε «διορθωτικές» κινήσεις. Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μαρινάκης αναγνώρισε σήμερα πως «δυσαρέστησε πάρα πολύ κόσμο αυτή η μεταρρύθμιση». «Εγώ δεν λέω ότι μία δυσαρέσκεια είναι a priori σωστή, αλλά πρέπει να την ακούς. Και ειδικά όταν προέρχεται από την παραδοσιακή σου βάση, από κόσμο ο οποίος μόνο από το υστέρημά του έχει έρθει και σε έχει στηρίξει. Εγώ όταν άρχισε να συζητείται αυτό το θέμα, η πρώτη μου ενστικτώδης εσωτερική αντίδραση ήταν επιφυλακτική. Όταν είδα πόσους, ποιους αφορά και τι αλλάζει στην καθημερινότητα των πολιτών, κατάλαβα ότι απλά ήταν μία ρύθμιση η οποία θα σταματήσει κάποια παιδιά να είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας. Αλλά, φάνηκε ότι ενόχλησε πολύ ανθρώπους οι οποίοι είναι παραδοσιακά κοντά μας. Και επειδή αυτό διακρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και από πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, είναι ότι ακούει τις ανησυχίες των πολιτών, δεν είναι δογματικός» δήλωσε, προσθέτοντας πάντως πως «είναι απλοϊκή ανάλυση να λέμε, ήρθε ένα εκλογικό αποτέλεσμα επειδή ψηφίστηκε ένας νόμος».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, σχολίασε ότι «είναι ψευδοδίλημμα να συζητάμε αν πρέπει να πάμε αριστερά ή δεξιά». «Το βασικό ζήτημα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, σοβαροί, μετρημένοι, με την αναγκαία ενσυναίσθηση και ταπεινότητα. Να ακούμε τον κόσμο, αλλά βασικά να είμαστε αποτελεσματικοί στα θέματα της καθημερινότητας. Το ποδήλατο της Νέας Δημοκρατίας θα είναι σε πιο ανηφορικό δρόμο στο εξής, αλλά τα ποδήλατα που δεν ποδηλατούν, πέφτουν. Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος, όπως και η αλαζονεία. Πρέπει να τα αποφύγουμε και να προχωρήσουμε μπροστά» τόνισε.

Καμπανάκι για κρούσματα αλαζονείας έκρουσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Αναφερόμενη στο ρεκόρ αποχής η βουλευτής της Ν.Δ παρατήρησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «υπάρχουν αυτοί που αδιαφόρησαν, υπάρχουν αυτοί που συνειδητά δεν πήγαν και ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα, καθώς και άλλοι που είπαν “παιδιά, καιρός να παρκάρουν κάποια καλάμια”, τα οποία πράγματι υπάρχουν». Σχετικά δε με τα σενάρια περί ανασχηματισμού, υπογράμμισε ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος να μπούμε στη λογική του “κάνω ανασχηματισμό για να δοθεί πολιτικό μήνυμα”. Το είχε κάνει στο παρελθόν η Ν.Δ. επί Σαμαρά και μας στοίχισε πάρα πολύ» ανέφερε.
naftemporiki.gr