Skip to main content

Σ. Φάμελλος – Βουλή: Υποκριτική η επιστολή στη φον ντερ Λάιεν – Λέτε τις πιο απίθανες δικαιολογίες για την ακρίβεια

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του»

Σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επιμένοντας ιδιαίτερα στην επιστολή του πρωθυπουργού προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χαρακτήρισε την επιστολή «υποκριτική», ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τα ευρωπαϊκά μέτρα και τους κανόνες της Κομισιόν.

«Η επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δείχνει ότι δεν είστε επαρκείς εδώ και 5 χρόνια και ζητάτε λύσεις από την Κομισιόν», σημείωσε ο κ. Φάμελλος. «Ο μηχανισμός των πολυεθνικών σάς ήταν γνωστός από την έκθεση Επιτροπής Ανταγωνισμού», προσέθεσε.

«Ζητάει μέτρα με επιστολή ο κ. Μητσοτάκης, όχι όταν την φιλοξένησε στην Ελλάδα αλλά τώρα που λήγει η θητεία της και δεν έχει περιθώριο σχεδιασμού. Τα υπερκέρδη τα αναγνωρίζετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια; Ότι στα βασικά είδη διατροφής η ακρίβεια είναι τριπλάσια από ότι στην Ευρώπη».

Ο Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της Βουλής, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «χανόταν από τη Βουλή για το θέμα της ακρίβειας. Δεν θα σας αφήσουμε να κρυφτείτε».

«Κρύβονται εδώ και τρία χρόνια, μας είπαν ότι είναι εξωγενές πρόβλημα και ότι θα περάσει, μας έλεγαν ότι θα το λύσουμε με το “καλάθι του νοικοκυριού”, το “καλάθι των νόνων”, μετά με τις πινακίδες στο σουπερμάρκετ μεταά με τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη που πήγαινε και δεν έβλεπε ακρίβεια στα σουπερμάρκετ και με την επινόηση του κυρίου Σκρέκα ότι έρχεται μηδενικός πληθωρισμός. Ξέρετε ότι οι πολίτες ξέρουν από πρώτο χέρι την πληρώνουν στα σουπερμάρκετ στα πρατήρια καυσίμων».

Εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη ότι λέει «τις πιο απίθανες δικαιολογίες για την ακρίβεια».

Aris Oikonomou/ SOOC

 

«Η κατάσταση φέρει την υπογραφή του Κ. Μητσοτάκη»

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας: «Τα υπερκέρδη των εταιριών τα ανακαλύπτετε μόνο όταν πιέζεστε πολιτικά. Ζητάτε μέτρα από την Ευρώπη όταν η χώρα μας δεν εφαρμόζει τα μέτρα της Κομισιόν», σχολίασε και συνέχισε: «Δεν έρχεστε στη Βουλή γιατί δεν έχετε τι να μας πείτε για την μη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

«Την τελευταία τριετία ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, κατηγορώντας τες για «αισχροκέρδεια. Από πού προέρχονται τα 4 δισ. ρευστότητα της ΔΕΗ;». «Θέλετε να αφαιμάξετε τη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Φάμελλος απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε πει ότι δεν είχε μειωθεί ο πληθωρισμός στην Ισπανία, και είπε «ο μηδενικός ΦΠΑ στην Ισπανία πήγε τον πληθωρισμό των τροφίμων από το 16,5% στο 4,4%», αναφέροντας και τα παραδείγματα της Κύπρου και της Πορτογαλίας.

«Επιλέγετε να είμαστε δεύτεροι στην έμμεση φορολόγηση πίσω από τη Σουηδία», τόνισε. «Δεν σας ενδιαφέρει η Ευρώπη, σας ενδιαφέρει μόνο να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα».

«Παντού επιλέγετε την τακτική της συγκάλυψης»

«Έχετε σε όλα τα ζητήματα την τακτική της συγκάλυψη», σημείωσε ο κ. Φάμελλος αναφερόμενος στο Κράτος Δικαίου και το δυστύχημα στα Τέμπη, ζητώντας και απάντηση στην επιστολή της Μαρίας Καρυστιανού.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έστω και αργά καταφέραμε να σας φέρουμε στην Βουλή για να συζητήσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και είναι η ακρίβεια», ανέφερε ο κ. Φάμελλος. «Τα νοικοκυριά δεν μπορούν τα τα βγάλουν πέρα ενώ την ίδια ώρα κάποιοι σωρεύουν υπερκέρδη».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό είπε ότι «για να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει να συζητήσουμε και τα στοιχεία της κερδοφορίας». Ακολούθως ρώτησε: «Θα συνεχίσετε την συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών;» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορείτε πια να το κρύψετε, όπως δεν μπορείτε να κρύψετε τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών».

Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση live ΕΔΩ

Διαβάστε για την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη

Κ. Μητσοτάκης: Μύθος ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια – Αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγονται χρεοκοπία