Skip to main content

Το νέο τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Οι διαφορές, τα ραντεβού και οι στόχοι

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τι περιμένουμε από το ραντεβού της 13ης Μαΐου

Στις 13 Μαΐου κλείδωσε το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στόχος είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας παρά τις διαφορές που υπάρχουν. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αλλάξει θέσεις από τη μία μέρα στην άλλη και είναι χαρακτηριστικό πως  η τουρκική πλευρά επιστρέφει σε μια ρητορική έντασης με πρόσχημα τα δύο θαλάσσια περιβαλλοντικά πάρκα (το ένα θα είναι στο Αιγαίο).

Το πώς θα κινηθεί η Άγκυρα το επόμενο διάστημα μένει βέβαια να φανεί, ενώ από την Αθήνα λένε «ναι» στην συνέχιση του διαλόγου αλλά παράλληλα έχουν καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές της χώρας.

«Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία είναι αναμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί αυτόματα στην υπόθεση εργασίας ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει. Οι θέσεις αυτές παραμένουν θέσεις οι οποίες είναι βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσέθεσε δε  «αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να μπορούμε να συζητούμε, να διαμορφώνουμε ένα γενικότερο καλό κλίμα και να επενδύουμε περισσότερο στη θετική ατζέντα και λιγότερο στα θέματα τα οποία μας χωρίζουν και στα οποία ξεκάθαρα διαφωνούμε».

Στο Λουξεμβούργο αύριο ο Γ. Γεραπετρίτης – Στον «αέρα» η συνάντηση με Φιντάν

Να σημειωθεί πως από τη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός τόνισε πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα. Αναφέρθηκε δε χαρακτηριστικά στην μείωση των μεταναστευτικών ροών (καθώς υπάρχει συνεργασία του λιμενικού με τις τουρκικές αρχές) αλλά και στο πρόγραμμα διευκόλυνσης της βίζας που οδηγεί στην αύξηση των Τούρκων επισκεπτών.

Αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση είναι πως η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Η διάθεση  για συνέχιση του διαλόγου είναι δεδομένη αλλά παράλληλα τονίζεται εμφατικά πως «είναι δεδομένο ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πως κινείται η Άγκυρα

Σε δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε  στην επίσκεψη του  πρωθυπουργού στην Άγκυρα το Μάιο και είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συνέχισε επισημαίνοντας πως «θα  έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να φέρουμε  τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση»

Πάντως από την Άγκυρα τις τελευταίες βδομάδες ανεβαίνουν όλο και περισσότερο οι τόνοι και υπήρξε ένα μπαράζ δηλώσεων με αφορμή το θέμα των θαλάσσιων πάρκων. Η αρχή έγινε με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα και ακολούθησε δήλωση -σε υψηλούς τόνους-  του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ.

Μάλιστα στο θέμα επανήλθαν πηγές του τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας , που δήλωσαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα “νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες” δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια».

Στην Αθήνα θεωρούν παντελώς αδικαιολόγητη την αντίδραση της Τουρκίας σε μια πρωτοβουλία που έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία αυτών των θαλάσσιων πάρκων.

Τα επόμενα ελληνοτουρκικά ραντεβού

Μέχρι την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου θα υπάρξουν κι άλλες επαφές μεταξύ αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας. Συγκεκριμένα αύριο θα υπάρξει ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ στις 26 του μήνα θα γίνει το ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη για την θετική ατζέντα (δηλαδή για θέματα που μπορεί να φέρουν πιο κοντά τις δυο χώρες).