Skip to main content

Δημήτρης Παπανώτας: Είπα να παραιτηθώ και μου είπαν όχι – Ήμουν ο πρώτος ο οποίος στήριξε τον Στ. Κασσελάκη

Φωτ. αρχείου: ΑΛ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ EUROKINISSI

«Μου είπαν θα είναι δίπλα μου, αλλά δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο»

«Είναι μια μεγάλη νίκη που κατήγαγε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, η Νέα Δημοκρατία, η Νέα Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ και όλοι οι υπόλοιποι σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τους δίνω τα συγχαρητήριά μου για τον ρηχό τρόπο σκέψης με τον οποίο αντιμετώπισαν το ζήτημα και ειλικρινά λυπάμαι» ανέφερε ο Δημήτρης Παπανώτας, στην πρώτη τοποθέτηση μετά την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για εξαίρεσή του από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Από την άλλη πλευρά, χαίρομαι γιατί, όταν μπεις σε έναν στίβο να δώσεις έναν αγώνα και οι συνθήκες δεν είναι οι πρέπουσες, καλό είναι να το μαθαίνεις πολύ νωρίς» ανέφερε ο Δ. Παπανώτας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Όπως τόνισε, «εγώ είχα μιλήσει από χθες με πολύ υψηλά ιστάμενους του κόμματος και τους είπα ‘αν δεν έχετε τα κότσια να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις που σίγουρα θα δεχθώ, γιατί είμαι ένας υποψήφιος που πάντα είναι στο κέντρο της προσοχής, τότε να παραιτηθώ’. Και μου είπαν ‘όχι Δημήτρη μου, είμαστε δίπλα σου, στο πλευρό σου’. Δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο».

«Όσο για τους συνυποψήφιούς μου, σε όσες συνεντεύξεις παραχώρησα, αλλά και στη Νέα Σμύρνη που μίλησα στον κόσμο, είπα ότι είναι όλοι άξιοι και δεν έχει σημασία ποιον ακριβώς θα ψηφίσουν, σημασία έχει να αλλάξουμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρώπης και της Ελλάδας και να την κάνουμε προοδευτική. Αυτός ήταν ο στόχος μου και ο αγώνας που έδινα. Δεν θέλουν τη βοήθειά μου; Δεν πειράζει, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για προσβολή όχι μόνο στο πρόσωπό μου αλλά και στο πρόσωπο όλων αυτών που συνέρρευσαν μια Κυριακή με 30 βαθμούς και αντί να πάνε στην παραλία ήρθαν να ψηφίσουν για την ανάδειξη των υποψηφίων του κόμματος» συνέχισε.

«Καλή συνέχεια στον κ. Κασσελάκη – Είμαι πρόθυμος για τηλεοπτική συζήτηση με τη Σ. Μπεκατώρου»

«Καλή συνέχεια εύχομαι και στον κ. Κασσελάκη. Θέλω να θυμίσω στον κ. Κασσελάκη ότι ήμουν ο πρώτος που τον στήριξε από το πρώτο βίντεο που ανέβασε» ανέφερε επίσης.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι «δεν νομίζω ότι αυτή είναι δεοντολογική συμπεριφορά μεταξύ συνυποψηφίων. Αν θέλουν να μετρήσουμε τις απόψεις μας σε πολλά ζητήματα, εγώ είμαι πρόθυμος να βρεθούμε σε μια τηλεοπτική συζήτηση με την κ. Μπεκατώρου και να συζητήσουμε για όλα τα πολιτικά θέματα».

«Ότι καταφέρνουν να αλλάξουν την ατζέντα όταν ο κόσμος πεινάει, δεν μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ, αντιμετωπίζει έλλειμμα στο κράτος δικαίου, ανασφάλεια, και μεταφέρει η κ. Μπεκατώρου την ατζέντα στην παρεξήγηση μιας δήλωσης, που δεν έπαιξε ολόκληρη, η δήλωση ολόκληρη είναι 5 λεπτά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ούτε εγώ το έχω όλο το βίντεο».

«Σημασία έχει η ουσία του θέματος»

«Σημασία έχει η ουσία του θέματος, οι κακοποιημένες γυναίκες γνωρίζουν ότι αν δεν μιλήσουν δεν μπορούν να δεχθούν βοήθεια, δεν μπορεί κανείς να υποθέσει τι συμβαίνει μέσα σε ένα σπίτι, άρα όταν λες ότι μια γυναίκα ανέχεται μια κακοποιητική συμπεριφορά και δεν μιλάει, άρα το κάνει πρόβλημά της, είναι η αλήθεια. Η κ. Μπεκατώρου μάλλον δεν ξέρει ότι το σύνθημα του κινήματος ‘Me Too’, ήταν ‘μιλήστε’» συνέχισε.

Ανέφερε επιπλέον: «Είχα πει ότι δεν μπορείς στα 50 σου να αρχίζεις μια καριέρα. Βγήκε να σχολιάσει η κ. Δούνια και λέει ‘τι είναι αυτά που λέει, ότι μια γυναίκα δεν μπορεί στα 50, ενώ ένας άνδρας στα 50 μπορεί’. Εγώ δεν είπα τέτοιο πράγμα ποτέ. Έχω βαρεθεί να βάζουν στο στόμα μου πράγματα που δεν είπα. Εγώ είπα ότι για έναν άνθρωπο γενικά είναι λίγο αργά στα 50 του να ξεκινήσει μια καριέρα. Νομίζω είναι λογικό, σε όποιον θέλει του αρέσει η δήλωσή μου, σε όποιον θέλει δεν του αρέσει. Πού εμπλέκεται το ζήτημα της ισότητας σε αυτή τη δήλωση; Εκεί ήταν οι αντιρρήσεις μου. Και είπα ότι υπάρχουν άνθρωποι που για να κάνουν καριέρα χρησιμοποιούν το θέμα της ισότητας των γυναικών σε άσχετα ζητήματα».

Επανέλαβε, δε, ότι πρέπει «να λογικευτούμε, να σοβαρευτούμε και να κοιτάξουμε την ουσία του προβλήματος». «Ο κόσμος θέλει ανθρώπους με γνώσεις των θεμάτων και προτάσεις, που να ακολουθούν μια ιδεολογία, ούτε βεδουίνους της πολιτικής, ούτε πολιτικούς τυχοδιώκτες» πρόσθεσε.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας, με απόφαση Κασσελάκη – Ποιος τον αντικαθιστά

Δημήτρης Παπανώτας: Τέθηκε εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ – Η ανάρτηση Κασσελάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Παπανώτας τέθηκε εκτός ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη, για δηλώσεις του σχετικά με την κακοποίηση των γυναικών.

Την απόφαση να τεθεί εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Δημήτρης Παπανώτας έκανε γνωστή ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο X:

«Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη ‘φορτώσει’ ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία. Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δεν χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα», ανέφερε.