Skip to main content

Ευ. Αποστολάκης στο NaftemporikiTV: Δεν θεωρώ έξυπνη ενέργεια την υποψηφιότητα Μπελέρη

Ευάγγελος Αποστολάκης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στην εκπομπή Rush hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη

Στο στούντιο της τηλεόρασης της Ναυτεμπορικής, βρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Rush hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη.

Αναφορικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε πως «αυτή η αντιπαράθεση είναι μέσα στην ανησυχία της διάχυσης, αυτός ήταν ο φόβος να μην ενεργοποιηθεί αυτή η αντιπαράθεση γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει βαθιά έχθρα μεταξύ τους. Το μεν Ισραήλ θέλει να καταστρέψει το Ιράν, το δε Ιράν δηλώνει παντού ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί από το χάρτη, αυτές είναι οι θέσεις τους.

Το Ιράν έχει μια ιστορία στα στρατιωτικά. Δεν μπορεί το Ισραήλ να αντιμετωπίσει το Ιράν. Το Ιράν αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια των Αμερικανών ή άλλων συμμάχων.

Το Ισραήλ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα εμφανιστεί κάποια στιγμή σαν πυρηνική δύναμη, θέλει να περιορίσει τις δυνατότητες του Ιράν να  καταφέρει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο. Από την άλλη μεριά παίζεται ένα θέμα κυριαρχίας. Το Ιράν πιέζει μονίμως το Ισραήλ και τη Δύση με τους αντιπροσώπους που έχει στην περιοχή, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ χρηματοδοτούνται από το Ιράν.

Η δική μας στάση, επειδή η Ελλάδα ανήκει στην Ε. Ε. και στο ΝΑΤΟ, προσπαθεί να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ, πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική, δεν μπορούμε να επικροτούμε τον πόλεμο, η θέση μας είναι μονίμως ότι πρέπει να πέσει η ένταση και να βρεθούν διπλωματικές λύσεις γι’ αυτή την υπόθεση και από την άλλη πρέπει να σταθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε  απέναντι στις συμμαχίες και στους οργανισμούς που είμαστε ενταγμένοι.

Η θέση μας είναι κάπως ισορροπημένη, θα μπορούσαμε να είμαστε λίγο πιο ξεκάθαροι. Έχουμε δηλώσει πως η θέση μας είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να ψάξουμε να βρούμε με ποιον τρόπο θα ισορροπήσει εκεί η κατάσταση».

«Στο ευρωκοινοβούλιο έγινε μια σύσκεψη των υπουργών της Ευρώπης στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, εκεί κουβεντιάστηκε το θέμα της Τουρκίας και μάλιστα κουβεντιάστηκε η Τουρκία σαν μια χώρα η οποία θα μπορέσει να λειτουργήσει στο να πέσει η ένταση στην περιοχή.

Παρόλο που τη βλέπουμε ότι στρέφεται υπέρ της Ρωσίας και πατάει σε δυο βάρκες  και προσπαθεί να ισορροπήσει, η Ευρώπη τη θεωρεί εξαιρετικά σοβαρή και χρήσιμο κράτος για την ένταση που υπάρχει στην περιοχή και να πέσουν οι τόνοι.

Είπαν μάλιστα και προκειμένου να δούμε στη συνέχεια πως θα βελτιώσουν οι σχέσεις μας και να προχωρήσουμε, είπαν και για το θέμα του Κυπριακού. Πρέπει να δοθεί λύση και φάνηκε ότι θα μπουν μέσα στο παιχνίδι για την επίλυση του Κυπριακού σαν Ευρώπη, αλλά μονίμως θέλουν να υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος.  Μονίμως η Τουρκία φροντίζει να είναι χρήσιμη, έχει ένα τέτοιο μέγεθος και κινείται έτσι ώστε να φαίνεται χρήσιμη.

Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αυτή τη στιγμή περνάνε μια φάση που είναι ας πούμε καλή, δεν υπάρχουν εντάσεις και παραβιάσεις, όμως αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση. Κατά καιρούς οι δηλώσεις του Ερντογάν ή των αξιωματούχων του δείχνουν ότι δεν έχουν φύγει χιλιοστό από τις θέσεις τις οποίες έχουν εκφράσει και τις διεκδικήσεις».

Γ. Τσίπρας για Στ. Κασσελάκη: Σοκαριστική η αναφορά σε θαύματα – Επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Ν.Δ. η υποψηφιότητα Μπελέρη

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και την υποψηφιότητα Μπελέρη

«Μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια σχέση με την εκκλησία και υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που έχουν μια φυσιολογική σχέση. Ο κ. Κασσελάκης έχει μια φυσιολογική σχέση με την εκκλησία, βαφτίστηκε στον Όσιο Λουκά και τώρα στην Αμερική όταν πάει επισκέπτεται την εκκλησία, είχε πολύ καλές επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, μαζί έχουμε πάει στο Φανάρι, έχει συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Αν αυτό ξενίζει επειδή είναι ΣΥΡΙΖΑ και είναι ο πρόεδρος της, σιγά-σιγά  θα το συνηθίζουμε», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης.

Όσον αφορά την υποψηφιότητα Μπελέρη με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Περιπλέκονται λίγο τα πράγματα με την υπόθεση Μπελέρη. Ακόμη και αν εκλεγεί, η ασυλία δεν θα ισχύει στην Αλβανία γιατί δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Μπορεί να εμφανιστεί ελληνοαλβανικό ζήτημα στο πως θα φτιάξουν οι σχέσεις και πως θα γίνει να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ώστε η Αλβανία να μπει στην Ε.Ε. Δεν θεωρώ έξυπνη ενέργεια την υποψηφιότητα Μπελέρη».

Διαβάστε ακόμη

Ά. Γεωργιάδης στο NaftemporikiTV: Εξαιρετικό όπλο για την Ελλάδα η υποψηφιότητα Μπελέρη