Skip to main content

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πηγή φωτ. Χ (twitter.com/skasselakis)

«Δεν μπορούμε να συζητάμε για διεύρυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ εάν δεν υπάρχει έμπρακτη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού»

Συνάντηση με τη Αμερικανίδα βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Γιούρι Κιμ είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης, με τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να τίθενται επί τάπητος.

Ο κ. Κασσελάκης πραγματοποίησε την Τρίτη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού.

«Είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ της Αμερικής και της Ελλάδας. Πολύ απλά δεν μπορούμε να συζητάμε για μια διεύρυνση της συνεργασίας εάν δεν υπάρχει έμπρακτη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.

Κατά τη σύντομη παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το Κογκρέσο που πραγματοποίησε συνάντηση με τους βουλευτές Κρις Πάπας και Ro Khanna.

Στη συνέχεια μετέβη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου συναντήθηκε με την Γιούρι Κιμ. Τέλος, πραγματοποίησε επαφές στα γραφεία της δεξαμενής σκέψης «Center for Strategic & International Studies» (CSIS) και του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI).

«Η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή»

Αναφερθείς στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως «η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί για την ειρήνευση». «Ζητάμε την κατάπαυση του πυρός, για να μπορεί να μπει μια παύση στο αιματοκύλισμα στην Γάζα και για να μπορέσει όλος ο απλός κόσμος, ο οποίος ξυπνά κάθε μέρα με το άγχος της επιβίωσης, να αισθανθεί ότι υπάρχει μια πραγματική διαδικασία για μια μόνιμη λύση στη βάση των συνόρων του ΟΗΕ από το 1967. Η κλιμάκωση δεν είναι λύση. Η κλιμάκωση το μόνο το οποίο θα φέρει, είναι περαιτέρω αιματοχυσία. Άρα, ήμουν πολύ ξεκάθαρος σχετικά με την θέση μας για τη Μέση Ανατολή» επισήμανε.

Προοδευτική πρόταση για την Ελλάδα

«Είναι μια πρόταση για μια προοδευτική χώρα που διαχειρίζεται τις προκλήσεις με ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Μέσα σε αυτές τις προκλήσεις συμπεριλαμβάνεται προφανώς και το θέμα του προσφυγικού, όπου συνεχίζουμε και διεκδικούμε αναγκαστική αλληλεγγύη από την Ευρώπη και όχι η Ελλάδα να γίνει από χώρα υποδοχής, χώρα μόνιμης παραμονής για ένα τίμημα κατά κεφαλήν, το οποίο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και της υπόλοιπης Ευρώπης» συνέχισε για να προσθέσει: «Αναφέρθηκα στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή. Πολλά από αυτά τα ζητήματα, όπως είναι το κόστος διαβίωσης, καθημερινότητας, στέγασης, υπάρχουν παρόμοιες προκλήσεις μεταξύ των αστικών κέντρων στην Αμερική και της Αθήνας και της Ελλάδας ευρύτερα».

«Υπάρχουν λύσεις και από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη που μπορούν να συμπτυχθούν με την κατάλληλη κυβερνητική παρέμβαση, σε ένα αποτελεσματικό προοδευτικό πλάνο, το οποίο μπορεί να αντιπαρατεθεί στα ακροδεξιά ένστικτα, το οποία και οι ΗΠΑ βιώνουν αυτή τη στιγμή και σίγουρα η Ευρώπη βλέπει να αναπτύσσονται με φόντο τις Ευρωεκλογές. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό το Δημοκρατικό κόμμα στην Αμερική και σίγουρα το προοδευτικό κομμάτι του Δημοκρατικού κόμματος, να μπορεί να έχει μια επαφή με το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς στην Ευρώπη, με τον Σύριζα, για να μπορέσουμε να δώσουμε ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης που να αντιταχθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα Ελληνοτουρκικά

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε πως «προφανώς και έγιναν (συζητήσεις) και εξήγησα τη θέση την οποία έχω ήδη αναλύσει εκτενώς, η οποία θέση είναι ότι είμαστε 100% υπέρ του θετικού διαλόγου με την Τουρκία, τον οποίο διάλογο υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον άρχισε το 2016, και από εκεί και πέρα ότι η χώρα μας έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς και ο τρόπος με τον οποίο συνεισφέρει στις ευρύτερες γεωπολιτικές ανάγκες εκτός των συνόρων μας, πρέπει να είναι στοχευμένος στις δυνατότητες της χώρας μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξήγησα ότι δεν είμαι υπέρ της αποστολής αμυντικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες, αλλά υπέρ της παροχής οποιασδήποτε άλλης ανθρωπιστικής και υποστηρικτικής βοήθειας που μπορούμε να προσφέρουμε».

Aκύρωση της συνάντησης με τον διευθυντή της AIPAC

Σχετικά με τη μη πραγματοποίηση της συνάντησής του με τον διευθυντή του American Israeli Public Affairs Committee (AIPAC) ο κ. Κασσελάκης δήλωσε: «Από την στιγμή που δεν φάνηκε παρά τις ενστάσεις και τις παροτρύνσεις και της κυβέρνησης εδώ στην Ουάσιγκτον αλλά και πολλών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, το Ισραήλ να έχει τη διάθεση να αποκλιμακώσει την κατάσταση και αντ’ αυτού να προμηνύει και να διαμηνύει ότι θα αντιδράσει και θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση, προφανώς αυτό είναι κάτι το οποίο και εγώ το συλλογίστηκα στον χρονισμό της συνάντησης και δεν είναι κάτι το οποίο θα έδινε το σωστό μήνυμα αυτή τη στιγμή».

Για το Κυπριακό υπογράμμισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα «είναι στο επίκεντρο και των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων και ότι δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό στο επίκεντρο». «Παρότρυνα την γραμματεία εδώ στο υπουργείο (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) να στηρίξει τις προσπάθειες από το ΟΗΕ για να μπορέσουμε να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στη βάση του Κραν Μοντανά του 2017. Είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας. Πολύ απλά δεν μπορούμε να συζητάμε για μια διεύρυνση της συνεργασίας εάν δεν υπάρχει έμπρακτη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού» τόνισε.