Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Κάνουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη – Δεν επιτρέπεται αποχή ή ψήφος διαμαρτυρίας

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο της Ν.Δ.: «Ψήφος στη Ν.Δ. σημαίνει 'ναι' στη σταθερότητα» - Την επόμενη Δευτέρα το ευρωψηφοδέλτιο

«Νέο σάλπισμα ενότητας» χαρακτήρισε το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το σύνθημα εκκίνησης του αγώνα εν όψει ευρωεκλογών για να πετύχει το κόμμα «ακόμη μια μεγάλη εκλογική νίκη».

Στην καταληκτική ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ. στο Ζάππειο, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε εμφατικά τα διλήμματα και τα διακυβεύματα της επικείμενης κάλπης, γνωστοποιώντας πως την επομενη Δευτέρα θα παρουσιαστεί επίσημα το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά της αντιπολίτευσης, θυμίζοντας ότι η Ελλάδα «πλήρωσε ακριβά τον λαϊκισμό».

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την προσφορά της Ν.Δ. στην πορεία της χώρας και τις ελληνικές προτεραιότητες στην Ε.Ε. «Το γεγονός ότι είμαστε όλοι εδώ δηλώνει ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Το συνέδριο ανέδειξε πόσο πολύτιμη ήταν η προσφορά της Ν.Δ. τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι το κόμμα που έβαλε την χώρα στην Ευρώπη, κόντρα στην κοινή γνώμη και σε εκείνους που διαδήλωναν με το σύνθημα ‘ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο’» σημείωσε για να προσθέσει:

«Η παράταξή μας κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν κινδύνευσε και είναι αυτή που έχει υποσχεθεί να την κάνει πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Ζήσαμε τις επιθέσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ζήσαμε το καταστροφικό δημοψήφισμα και μία τετραετία κατά την οποία η Ελλάδα είχε τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη (2015 – 2019)».

«Το ΕΛΚ θα είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών»

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. χαιρέτισε το «ανεπανάληπτο πάθος» των συνέδρων και την «πρωτόγνωρη συσπείρωση». «Αυτή η αυλαία του 15ου συνεδρίου μας δίνει πρόσθετη αισιοδοξία. Μετατρέπεται σε νέα ελπίδα για την Ελλάδα, σε νέα ελπίδα για την Ευρώπη», τόνισε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «το ΕΛΚ θα είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ηγεσία», είπε αναφερόμενος στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Ήμασταν αυτοί που σταθήκαμε στο πλευρό της Ευρώπης σε κάθε κρίση», ανέφερε ενώ επ’ αυτού αναφέρθηκε στην πανδημία, στην ελληνική πρόταση του ενιαίου ψηφιακού διαβατηρίου, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στο μεταναστευτικό, στη στήριξη της αμυνόμενης Ουκρανίας. «Είμαστε η Ν.Δ., υπεύθυνη και συνεπής δύναμη που είναι έτοιμη να συμβάλει στις νέες προκλήσεις», υπογράμμισε.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Πρόκληση η απάντηση στον λαϊκισμό»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε και την «πρόκληση» που συνιστά «η απάντηση στο λαϊκισμό». «Πρόκειται για έναν από τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εχει διαφορετικά πρόσημα, ακροδεξιά ή ακροαριστέρα. Οι λαϊκιστές δημαγωγοί θέλουν να υψώνουν τεχνητούς διαχωρισμούς. Όπως είπε και η Ούρσουλα, είναι κάτι που η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν ξανά αυτά που έγιναν την περασμένη δεκαετία. Η οικονομική κρίση κράτησε περισσότερο στην Ελλάδα γιατί ο λαϊκισμός την εμποδισαν να αναταχθεί. Λίγο παραπέρα είναι η πλατεία Συντάγματος. Θυμόμαστε ξανά τις δύο οψεις του ψέματος να ενώνονται σε αντιευρωπαϊκές, δήθεν αντισυστημικές εκδηλώσεις», τονισε.

Οι νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία είναι «η υπεύθυνη και συνεπής δύναμη που είναι τώρα έτοιμη να συμβάλει στις νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις: Μιλώ για την οικοδόμηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης, με βασικό τομέα την άμυνα -θα επανέλθω σε αυτό σε λίγο. Την οργάνωση μιας ακμαίας οικονομίας εν μέσω των τεράστιων ανταγωνισμών στον πλανήτη, το πώς θα ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική. Την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας απέναντι στην κλιματική κρίση, που είναι πλέον παρούσα σε όλες τις χώρες. Πρωτοβουλίες όπως το «rescEU», η κοινή αγορά ευρωπαϊκών μέσων από τα κράτη-μέλη, χρηματοδοτούμενα από την Ευρώπη, όπως τα Canadair, τα οποία αποκτά πρώτη η Ελλάδα. Και μιλώ, βέβαια, ακόμα για τη σφυρηλάτηση της συνοχής στις κοινωνίες όλων των ευρωπαϊκών λαών».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την στήριξή του στην ιδέα έκδοσης ενός κοινού ευρωομολόγου, που θα θωρακίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σε όσους λένε ότι αυτά δεν γίνονται, θα θυμίσω πως το ίδιο έλεγαν και για το Ταμείο Ανάκαμψης, που έγινε όμως πράξη» τόνισε.

«Δεν επιτρέπεται αποχή, δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς και ψήφο διαμαρτυρίας»

«Έχουμε περιθώρια ως Ελλάδα, ως Ευρώπη για πειραματισμούς;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται ακόμη, η φωτιά του Μεσανατολικού καίει» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα στέκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου και τα δίκαια αιτήματά της. Όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη, τόσο πιο ισχυρός είναι ο ελληνισμός στην Ευρώπη, τόσο πιο ισχυρή είναι η Κύπρος. Γιατί Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα, σημείωσε.

Υπογράμμισε ακόμη πως «δεν επιτρέπεται αποχή ή ψήφος διαμαρτυρίας».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δριμεία επίθεση στον Στ. Κασσελάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ποιοι θέλουν να ανακόψουν αυτή την πορεία. Τους ξέρουμε. Ο κ. Κασσελάκης δεν το κρύβει, έχει στη ψυχή του τον κ. Πολάκη. Δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν και αυτός θα παραμείνει. Και επειδή δεν ξέρει τι να κάνει, κάνει αυτό που ξέρει, που είναι μόνο να ποτίζει τον πολιτικό διάλογο με τοξικότητα. Ο ίδιος που θεωρεί ηθικό του εκπρόσωπο τον καταδικασμένο, 13-0, για παράβαση καθήκοντος, τον κ. Παππά. Ο ίδιος ο οποίος δείχνει βασική άγνοια για πράγματα τα οποία συμβαίνουν στον τόπο μας. Δεν γίνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, όταν το κόμμα του την καταψήφισε ακόμα και στις ευρωπαϊκές» είπε μεταξύ άλλων.

Βολές και κατά Ν. Ανδρουλάκη – Κ. Βελόπουλου

Στη συνέχεια έστρεψε τα «βέλη» του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να βάψει το ΠΑΣΟΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δική του επιλογή αυτή» είπε και συνέχισε λέγοντας: «Και βέβαια, από κοντά όσοι εμπορεύονται την πίστη, τον πατριωτισμό, μετατρέποντας την πολιτική σκηνή σε τηλεμάρκετινγκ. Δεν πρέπει να αφήσουμε την προπαγάνδα να μαυρίσει τη μεγάλη θετική εικόνα της χώρας, μεγεθύνοντας επιμέρους υπαρκτές αδυναμίες. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα έγινε παράδεισος. Δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα. Όποτε υπήρχαν δυσκολίες και προβλήματα στάθηκα πρώτος και ανέλαβα την ευθύνη των πράξεών μας».

«Η αντιπολίτευση βάζει τρικλοποδιές – Δεν δεχόμαστε τον μηδενισμό»

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις «παθογένειες δεκαετιών» ενώ έκανε λόγο και για «απρόοπτα περιστατικά» που «μπορούν να θολώσουν τα όσα έχουν γίνει».

«Ξέρουμε καλά πως η αντιπολίτευση υπονομεύει διαρκώς τα βήματα που γίνονται. Γιατί βήματα γίνονται, μεγάλα βήματα προόδου γίνονται σε αυτή τη χώρα. Ενώ η αντιπολίτευση το μόνο που ξέρει είναι να βάζει τρικλοποδιές. Αυτό είναι το κόστος. Ούτε επαναπαυόμαστε, ούτε χαμηλώνουμε τον πήχη των πρσοδοκιών. Σταθήκαμε όρθιοι στις κρίσεις. Ανατάξαμε τη χώρα, στηρίζουμε την οικονομία με μείωση 50 φόρων. Γνωρίζουμε ότι η ακρίβεια πονάει. Αλλά είμαστε πάνω από το πρόβλημα, προσπαθούμε διαρκώς, στηρίζουμε την κοινωνία με μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα» υπογράμμισε.

«Ανακαινίζουμε τα νοσοκομεία, τα εξοπλίζουμε με νέους γιατρούς. Ξέρουμε τα προβλήματα, προσπαθούμε να τα λύσουμε, αλλά δεν δεχόμαστε τον μηδενισμό» συνέχισε.

«Ψήφος στη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές σημαίνει ‘ναι’ στη σταθερότητα»

Κάλεσε δε τους συνέδρους και τα στελέχη της Ν.Δ.  «να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, εξηγώντας τη σημασία αυτής της εκλογικής σύγκρουσης» της 9ης Ιουνίου. «Να μιλήσουμε για το έργο που γίνεται και έχει δρομολογηθεί χωρίς να αρνούμαστε αστοχίες. Να διαβάζετε τον εβδομαδιαίο απολογισμό για να δείτε πόσα πολλά γίνονται. Θα απαντήσουμε με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα» ανέφερε.

Τόνισε δε πως «ψήφος στη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου σημαίνει ναι στη σιγουριά, στη σταθερότητα και στην πρόοδο της πατρίδας, σημαίνει ναι σε μία καλύτερη Ευρώπη. Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβεται και το δικό μου όνομα για να διεκδικήσω και να πάω πιο δυνατός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τη χρειάζομαι αυτή τη δύναμη την επόμενη ημέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» υπογράμμισε.

«Στον κόσμο των μύθων που θέλουν κάποιοι να ζουν ακούω διάφορα σενάρια. Τους απαντώ, μένουμε Ευρώπη και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μένουμε Ελλάδα με Ν.Δ. και Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή. Με την Ούρσουλα ξανά πρόεδρο της Κομισιόν για μία 5ετία ακόμα» συνέχισε.

Την επόμενη Δευτέρα το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Ανέφερε ακόμη πως το συνέδριο της Ν.Δ. αποτελεί ένα νέο σάλπισμα ενότητας και γνωστοποίησε πως την επομενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν επίσημα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., δίνοντας το σύνθημα για να πετύχει το κόμμα «ακόμη μια μεγάλη εκλογική νίκη».

«Πόρτα-πόρτα» η εκλογική μάχη – «Θα βρεθώ σε κάθε γωνιά της Ελλάδος»

«Την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινώσουμε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές μας και μετά θα πάμε πόρτα-πόρτα να δώσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη, όπως ξέρουμε εμείς οι Νεοδημοκράτες για να πετύχουμε το βράδυ της 9ης Ιουνίου ακόμη μία μεγάλη εκλογική νίκη. Θα βρεθώ σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και όλοι μαζί θα εξακολουθούμε να πηγαίνουμε την Ελλάδα σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά» κατέληξε.

naftemporiki.gr