Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ποιοι στηρίζουν ευρωομόλογο και ποιοι όχι – Η συμβιβαστική πρόταση

REUTERS/Yves Herman

Οι προτάσεις για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας - Ζητείται «άμεση ανθρωπιστική παύση» στην Γάζα και «χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των ομήρων»

«Αυτό που επείγει είναι η ανάγκη να στηρίξουμε τους Ουκρανούς. Το ζήτημα δεν είναι να πάμε να πεθάνουμε για το Ντονμπάς. Το ζήτημα είναι να στηρίξουμε τους Ουκρανούς να μη σκοτώνονται εκείνοι στο Ντομπάς ή να μη σκοτώνονται στο Κίεβο που πλήττεται από βομβαρδισμούς» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Πόλεμος στην Ουκρανία και Γάζα  βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου.

Υπό τη σκιά της νέας πυραυλικής επίθεσης στο Κίεβο ο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω βιντεοκλήσης έστειλε μηνυμα να σταλούν περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη χώρα του και να αξιοποιήσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ήδη, υπάρχει  πρόταση της Κομισιόν για αγορά όπλων για την Ουκρανία με αξιοποίηση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια που υποστηρίζεται από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και η Γερμανία. Η Κομισιόν υπολογίζει τα χρήματα αυτά σε 2,5 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Παρά την ευρεία υποστήριξη, η πρόταση προσκρούει στις επιφυλάξεις στρατιωτικά ουδέτερων χωρών όπως η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Μάλτα και στην πάγια αντίθεση του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν που διατηρεί δεσμούς με τη Μόσχα.

Η αμυντική θωράκιση της ΕΕ και η συμβιβαστική πρόταση

Για την χρηματοδότηση της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης, εξάλλου, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, στο τραπέζι έπεσαν δύο ιδέες και μία συμβιβαστική πρόταση

-να αξιοποιηθούν τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στο πλαισιο των δυτικών κυρώσεων

να εκδοθεί ευρωομόλογο για κοινές αμυντικές δαπάνες- πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που στηρίζουν Εσθονία, Γαλλία, Πολωνία και Ελλάδα, αλλά δεν θέλουν οι Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία που ανήκουν στο αποκαλούμενο μπλοκ των φειδωλών

Για να ξεπεραστούν οι διαφορές μπήκε στο τραπέζι μία συμβιβαστική πρόταση να επεκτείνει τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κ. Μητσοτάκης: Η Ε.Ε. να εκδώσει ευρωομόλογα αποκλειστικά για την αμυντική της θωράκιση

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και ο πόλεμος στη Γάζας, με συμμετοχή στις διαβουλεύσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη εκεχειρίας.

«Όταν ζούμε σε ένα χαοτικό κόσμο, είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τις αρχές. Και οι θεμελιώδεις αρχές είναι σαφείς. Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, Διεθνές Δίκαιο, εδαφική ακεραιότητα των χωρών, Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο[…]Πρέπει να τηρούμε τις θεμελιώδεις αρχές. Και στην Ουκρανία και στη Γάζα. Χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η προσθήκη στο κείμενο των συμπερασμάτων για την Γάζα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ,  το καινούργιο προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει στα χέρια της η δημοσιογράφος σε σχέση με το κομμάτι της Μέσης Ανατολής υπάρχει μία προσθήκη. Συγκεκριμένα στη φράση «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε μία άμεση ανθρωπιστική παύση, η οποία θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη εκεχειρία» προστέθηκαν τα εξής «με την χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των ομήρων και την πρόβλεψη για ανθρωπιστική βοήθεια» Αυτή την προσθήκη την είχε ζητήσει η Γερμανία γιατί υπήρχε η διαφωνία από διάφορα κράτη μέλη που εξέφραζαν επιφυλάξεις και σκεπτικισμό σε σχέση με τη λέξη εκεχειρία.