Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Ενεργή η πολιτική της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή

Aris Oikonomou / SOOC

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Η Ελλάδα ασκεί ενεργή πολιτική στη Μέση Ανατολή, ώστε να διασφαλιστεί ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ τόνισε ότι η χώρα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο απευθείας προς την Γάζα.

Ο υπουργός εξωτερικών σημείωσε πως «η κατάσταση στον κόσμο τείνει να επιδεινωθεί. Στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στον κόσμο υπάρχει μια σαφής υποβάθμιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπιστικών αξιών. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να μένει πλέον ανενεργή. Θα πρέπει να υπάρξουν όλοι οι δυνατοί δίαυλοι, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η παγκόσμια ισορροπία και η παγκόσμια ειρήνη».

«Ειδικά στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα ασκεί μια πολύ ενεργή πολιτική έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση και δεν υπάρχει η κατά το δυνατόν επέκταση και σε άλλα πεδία των εχθροπραξιών. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απολύτως αναγκαία και για την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο απευθείας προς την Γάζα» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ε.Ε. – Κάιρο: Οι 6 πυλώνες της συμφωνίας ύψους 7,4 δισ. – Κ. Μητσοτάκης: Υψίστης σημασίας η σταθερότητα της Αιγύπτου

«Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η διεθνής έννομη τάξη έχει αποτύχει στο να καταφέρει να προλάβει ή να περιστείλει την ανθρωπιστική κρίση, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τεράστια έκταση. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι μία κατάσταση η οποία παραβιάζει τόσο κατάφωρα τις αξίες του ανθρωπισμού, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα στηρίζει τις κυρώσεις για τον Ναβάλνι, αλλά και τις κυρώσεις για τους εποίκους στη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «θα συζητηθούν τα ζητήματα κυρώσεων. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι κυρώσεις γενικά, έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι πάντοτε το μέσο εκείνο, το οποίο μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Γνωρίζετε καλά ότι έχουν επιβληθεί σειρά από πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Παρά ταύτα και σήμερα ακόμη, η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά σύνθετη. Η Ουκρανία βάλλεται. Θα στηρίξουμε με κάθε μέσο την ακεραιότητά της. Η Ελλάδα παραμένει σθεναρά υπέρ του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ανθρωπισμού».

Μπορέλ: Ελπίζω να εγκριθεί η βοήθεια 5 δισ. στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα εγκρίνουν το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 5 δισ. ευρώ, για την Ουκρανία στο σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Είναι κάτι που συζητιέται εδώ και εβδομάδες, ελπίζω ότι σήμερα οι υπουργοί θα το εγκρίνουν οριστικά, ώστε να αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία», είπε ο κ. Μπορέλ πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., σύμφωνα με το Reuters.