Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης από Αίγυπτο: Βάζουμε τα θεμέλια για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας

Φωτ. Δ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν θα ανεχτούμε τη βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες»

Η δήλωση Ε.Ε. – Αιγύπτου που θα υπογράψουμε σήμερα θέτει τα θεμέλια για να εφαρμόσουμε τους στόχους μας και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κάιρο, κατά τη Σύνοδο στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα βοηθηθεί η Αίγυπτος τόσο στην οικονομία και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για Αιγύπτιους μέσω επενδύσεων, όσο και σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια. Μίλησε, δε, για έργα που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Αίγυπτος για την υποδοχή μεταναστών, ενώ σημείωσε ότι η σταθερότητα της Αιγύπτου θα βοηθήσει στη σταθερότητα της Λιβύης, του Σουδάν και άλλων χωρών. Στάθηκε, επιπλέον, στην ανάγκη αντιμετώπισης των διακινητών, επισημαίνοντας πως πρέπει «να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης».

Σε ό,τι αφορά τη Γάζα, εξέφρασε την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση. «Καλούμε για άμεση κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «δεν θα ανεχτούμε τη βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες».

Καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα Ε.Ε. και Αίγυπτος να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις, προκειμένου να δοθεί τέλος στην τραγωδία στη Γάζα. «Το γεγονός ότι είμαστε όλοι εδώ δείχνει πόσο ενδιαφερόμαστε για την προώθηση αυτής της συνεργασίας» πρόσθεσε.

Ελλάδα-Αίγυπτος: Σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας

Την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε-Αιγύπτου σε συνολική και στρατηγική συνεργασία εξέφρασε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από τη Λιβύη προς την Κρήτη.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το απόγευμα Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του ΑΣΣ.

Τέλος, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στη Σίβα, περιοχή με ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Άμων Ρα, το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.χ.

Κάιρο: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο σημερινής μίνι συνόδου