Skip to main content

Η Tm Lobstering, τα αστακοκάραβα και η κόντρα: Πώς φορολογείται η εταιρεία του Κασσελάκη

Dimitris Kapantais / SOOC

Το φορολογικό καθεστώς για τις LLC (Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης ) στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ

Οξύτατη αντιπαράθεση, με αλληλοκατηγορίες και σκληρούς χαρακτηρισμούς, έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με φόντο την εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη, το πώς αυτή φορολογείται και το εάν τελικά επιτρέπει η νομοθεσία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει ιδιοκτήτης.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για αμείλικτα ερωτήματα, που ζητούν απάντηση από τον κ. Κασσελάκη, με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν σκωπτικά και να κάνουν λόγο για «ανεπάγγελτα τζάκια» και «offshore της οικογένειας Μητσοτάκη».

Την κόντρα ενέτεινε σημερινό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, το οποίο ανέφερε ότι τα αστακοκάραβα (για τα οποία μίλησε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1) ελέγχονται ουσιαστικά από την Tm Lobstering LLC με έδρα το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ. Δεν πρόκειται επομένως για offshore εταιρεία. Τι είναι όμως μία LLC και πώς φορολογείται στη συγκεκριμένη πολιτεία;

Το καθεστώς των LLC

Οι Limited Liability Companies (Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης) είναι η πιο συνηθισμένη μορφή εταιρείες που ανοίγει ένας μη Αμερικανός υπήκοος στις ΗΠΑ. Στις εταιρείες αυτές συμμετέχουν ονομαστικά ορισμένα πρόσωπα. Καθένα από αυτά ευθύνεται μόνο μέχρι του ποσού της εταιρικής του μερίδας, που δεν μπορεί να παρασταθεί με μετοχές και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί αν δεν συμφωνούν όλοι οι εταίροι.

Μια LLC συνδυάζει ορισμένα χαρακτηριστικά τόσο ΑΕ όσο και ατομικής επιχείρησης (ανάλογα με το πόσοι ιδιοκτήτες υπάρχουν). Είναι μια επιχειρηματική δομή που προσφέρει προστασία περιορισμένης ευθύνης και μετακύλιση φορολογίας. Υφίσταται νομικά ως ξεχωριστή οντότητα από τους ιδιοκτήτες της. Επομένως, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν συνήθως να θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνοι για τα επιχειρηματικά χρέη.

Πώς φορολογούνται

Όλα τα κέρδη και οι ζημίες της LLC «περνούν» από την επιχείρηση στους ιδιοκτήτες LLC (που ονομάζονται μέλη), οι οποίοι δηλώνουν αυτά τα στοιχεία στις προσωπικές φορολογικές δηλώσεις τους. Φορολογούνται λοιπόν τα μέλη επί του μεριδίου των κερδών τους, ενώ η ίδια η LLC δεν πληρώνει ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος. Παρόλα αυτά ορισμένες πολιτείες επιβάλλουν ετήσιο φόρο στις LLC.

Στο Ντέλαγουερ τα κέρδη των μελών της LLC φορολογούνται με τον ομοσπονδιακό φορολογικό συντελεστή αυτοαπασχόλησης 15,3% (12,4% για την κοινωνική ασφάλιση και 2,9% για το Medicare). Η πολιτεία εισπράττει επίσης ετήσιο φόρο από την εταιρεία ύψους 300 δολαρίων. Η LLC μπορεί επίσης να χρειαστεί να βαρύνεται με ειδικούς φόρους, που αφορούν τον κλάδο της.