Skip to main content

Ποια μηνύματα παίρνει η κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI

Η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών

Διπλή ανάγνωση έχουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς διατηρείται το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο ταυτόχρονα χτυπάνε… καμπανάκια για συγκεκριμένους κυβερνητικούς χειρισμούς. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις με προσοχή και σταδιακά ανεβάζουν ταχύτητες ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, καθώς θέλουν να αποφύγουν εκπλήξεις την ώρα της κάλπης.

Στα θετικά μηνύματα που εισπράττουν από την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων στην κυβέρνηση είναι το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Παράλληλα θετικά αποτιμάται στην Πειραιώς και το γεγονός πως δεν κλείνει η ψαλίδα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι βέβαια που παίζει σημαντικό ρόλο στη μάχη των εντυπώσεων.

Πάντως δεν περνά απαρατήρητο πως οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελληνική Λύση είναι πλέον στην τέταρτη θέση τόσο στην μέτρηση της MRB όσο και της Opinion Poll, ενώ άνοδος καταγράφεται και για το κόμμα Νίκη. Στην πέμπτη θέση είναι η Ελληνική Λύση στη δημοσκόπηση της GPO, με το ΚΚΕ να είναι τέταρτο.

Στην κυβέρνηση προκαλεί προβληματισμό το ό,τι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ατενίζει- σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- με απαισιοδοξία το μέλλον με την ακρίβεια για να παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή με προσοχή παρακολουθούν στην Ν.Δ και τις θέσεις που διατυπώνουν οι πολίτες για κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας και είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την MRB :

  • To 80,5% των ερωτηθέντων απαντά πως ήταν δίκαιες οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ το 69,3% αναφέρει πως τα μέτρα στήριξης των αγροτών δεν είναι αρκετά για να λύσουν τα προβλήματα.
  • Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες διαφωνούν με την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επ´αμοιβή, με τα υψηλότερα ποσοστά διαφωνίας να καταγράφονται στις ηλικίες άνω των 35 ετών.
  • Το 55,1% συμφωνεί με την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων (μάλιστα το ποσοστό αυτό προσεγγίζει το 80%) στους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Ωστόσο παρατηρούνται έντονες διαφοροποίησεις ανάλογα με την ηλικία καθώς όσοι είναι από 17 έως 44 ετών είναι σε σημαντικό βαθμό αρνητικοί.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO σχεδόν τέσσερις στους δέκα πολίτες δηλώνουν πως στις ευρωεκλογές είναι «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό να ψηφίσουν διαφορετικό κόμμα από ό,τι στις εθνικές εκλογές. Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για το με ποιο κριτήριο κάνουν οι ψηφοφόροι τις επιλογές του στις ευρωεκλογές, καθώς σύμφωνα με την GPO μόλις το 9% δηλώνει ότι η ψήφος του θα επηρεαστεί από τα ευρωπαϊκά θέµατα. To 44%, έχει ως βασικό κριτήριο επιλογής τις γενικότερες πολιτικές θέσεις των κοµµάτων, το 29,4% θέµατα της εσωτερικής επικαιρότητας και το 15,2% τους υποψηφίους.

Μάχη ενάντια στη χαλαρή ψήφο

Ζεσταίνει τις μηχανές η Νέα Δημοκρατία ενόψει των ευρωεκλογών και το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πυκνώσει στις περιοδείες προκειμένου να τονίσει την κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης. Στο κυβερνών κόμμα θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου και στόχος είναι να αυξηθούν τα ποσοστά συσπείρωσης και να περιοριστούν οι διαρροές προς μικρότερα κόμματα ή τα αυξημένα ποσοστά αποχής.

«Ποιος μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τις ελληνικές θέσεις και τα αιτήματα της κοινωνίας στις Βρυξέλλες» είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που μπαίνουν από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν παράλληλα πως οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πρόσφατα πως οι ευρωεκλογές θα είναι μια αναμέτρηση διπλά σημαντική: από τη μία πλευρά θα δείξει αν η Ελλάδα θα παραμείνει πολιτικά σταθερή σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον ενώ από την άλλη η μάχη αυτή θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Στην Πειραιώς θέλουν στις ευρωκλογές να διατηρήσουν την μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να πετύχουν τουλάχιστον το ποσοστό που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019.