Skip to main content

Ευρωεκλογές: Η έκπληξη που αρχίζει να διακρίνεται

Τι δείχνουν οι δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ενώ το ενδιαφέρον όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις σχεδόν μονοπωλεί η «μάχη» για τη δεύτερη θέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού η κυριαρχία της ΝΔ δεν αμφισβητείται, μια έκπληξη για τις επικείμενες ευρωεκλογές ξεπροβάλλει από τα δεξιά του πολιτικού χάρτη.

Η Ελληνική Λύση μετά τις εκλογές του προηγούμενου έτους (έλαβε 4,4% των ψήφων) αυξάνει σταθερά τις δυνάμεις της στις δημοσκοπήσεις, εκμεταλλευόμενη πρωτίστως την φθορά των Σπαρτιατών. Ωστόσο, αυτή η ανοδική τάση επιταχύνθηκε, σύμφωνα με την έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε προχθές (28/2) από το OPEN, με αποτέλεσμα το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να φιγουράρει στην τέταρτη θέση, ξεπερνώντας το ΚΚΕ, στην πρόθεση ψήφου και για τις βουλευτικές εκλογές και για τις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Λύση μετριέται στο 7,8% στις βουλευτικές και στο 7,5% στις ευρωεκλογές, ενώ το ΚΚΕ λαμβάνει 7% και για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Μάλιστα, το κόμμα του Κ. Βελόπουλου δεν είναι μακριά για τις ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ (8,8%), αλλά ούτε και από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ (9,7%).

Την σημαντική άνοδο της Ελληνικής Λύσης καταγράφει και χθεσινή (29/2) δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24. Στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές το κόμμα του Κ. Βελόπουλου εμφανίζεται τέταρτο με ποσοστό 10,2%, πάνω από το ΚΚΕ (10,1%), ανεβάζοντας τη δυναμή του κατά 0,7 της μονάδας μέσα σε δέκα μέρες από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Εισροές και από ψηφοφόρους της ΝΔ

Άλλα δύο ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB, για την Ελληνική Λύση  είναι τα εξής:

  • Στην ερώτηση σχετικά με τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό ο Κ. Βελόπουλος έρχεται τρίτος (7,4%), ξεπερνώντας οριακά τον Ν. Ανδρουλάκη (7,2%) και ευρισκόμενος πολύ κοντά στον Σ. Κασσελάκη (7,7%). Στην ίδια ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μακράν πρώτος με 28,9%.
  • Στην κάρτα με τις  συσπειρώσεις/μετακινήσεις των κομμάτων η Ελληνική Λύση λαμβάνει το αξιοσημείωτο ποσοστό 6,3% από ψηφοφόρους της ΝΔ τον περασμένο Ιούνιο, που σημαίνει ότι αρχίζει και αναπτύσσει διαύλους με το δεξιό τμήμα του κυβερνώντος κόμματος.

Η πρώτη εκτίμηση θα μπορούσε να είναι ότι το κόμμα του Κ. Βελόπουλου ευνοείται από τη συγκυρία, εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια συντηρητικών πολιτών για τον νόμο περί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Σε κάθε περίπτωση αν η ανοδική πορεία της Ελληνικής Λύσης συνεχιστεί και με δεδομένο ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου για τις ευρωεκλογές είναι υψηλό (γύρω στο 22% στη δημοσκόπηση της MRB), μπορεί στις κάλπες του Ιουνίου να σημειωθεί έκπληξη πρώτου μεγέθους. Με το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης να φτάνει σε διψήφιο αριθμό και το κόμμα να διεκδικεί ακόμα και κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση.

Ε.Ε.: Στροφή προς την άκρα δεξιά

Άλλωστε, όλα δείχνουν ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρξει ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης έρευνας του European Council on Foreign Relations (ECFR) στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρουσίασε στα τέλη Ιανουαρίου το naftemporiki.gr: «Το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στρίψει αποφασιστικά προς την άκρα δεξιά, με αναπόφευκτες συνέπειες στη νομοθεσία της ΕΕ σε ορισμένους βασικούς τομείς, από το περιβάλλον έως τη μετανάστευση». Στην ίδια έρευνα προβλέπεται μάλιστα ότι σε εννιά χώρες τα ακροδεξιά κόμματα θα αναδειχθούν πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.