Skip to main content

Κ. Αρβανίτης: «Εγώ συνέγραψα το Άρθρο του ψηφίσματος για τα κονδύλια της Κομισιόν» – Σφοδρή αντίδραση ΝΔ

Alexandros Michailidis / SOOC

ΝΔ: Ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ έγραψε το άρθρο του ψηφίσματος για το Κράτος Δικαίου

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον Θάνο Πλεύρη και τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη, αναφορικά με το περιβόητο καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας.

Ο Κώστας Αρβανίτης, σε πάνελ στον σταθμό OPEN, αναφέρθηκε στο άρθρο 27 του ψηφίσματος και στα κονδύλια της ΕΕ, τονίζοντας πως «προσωπικά συνέβαλα στη συγγραφή του. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι ο Τσίπρας, εγώ». «Φώναζαν στην κυβέρνηση ότι είμαστε ανθέλληνες και πώς είναι δυνατόν να το κάνουμε και το ψηφίσαμε. Τους ενημερώνω ότι το συγγράψαμε κιόλας» είπε στο OPEN.

Ο Θάνος Πλεύρης τότε πήρε τον λόγο και κατηγόρησε τον κ. Αρβανίτη ότι η Κουμουνδούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ έγραψαν το εν λόγω άρθρο.

Τότε ο Κώστας Αρβανίτης απάντησε και διαχώρισε τη θέση του λέγοντας ότι ο ίδιος προσωπικά μετείχε στη διαδικασία. «Όχι ΟΙ ευρωβουλευτές, Ο ευρωβουλευτής, εγώ το έγραψα», είπε.

«Στο άρθρο 27 που συνέβαλα ουσιαστικά λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με αυτό, αλλιώς θα κοπούν τα κονδύλια της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας: «Δεν λέει αυτό που λέτε εσείς, ότι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κοπούν τα κονδύλια».

ΝΔ: Κυνική παραδοχή από Αρβανίτη

«Το δόγμα «γαία, πυρί, μιχθήτω» βρίσκει νέο εκπρόσωπο τον κ. Κασσελάκη και το κόμμα του» ανέφερε σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός, επιμένοντας στο αφήγημα του Θάνου Πλεύρη.

«Ήρθε σήμερα η ευθεία και άνευ συστολής παραδοχή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη ότι το ψήφισμα κατά της Ελλάδας για το κράτος δικαίου όχι μόνο ενορχηστρώθηκε αλλά γράφτηκε από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα, ο κ. Αρβανίτης καυχήθηκε ότι προσωπικά “συνέβαλε ουσιαστικά” στο σημείο που στο ψήφισμα γίνεται λόγος ακόμη και για αναστολή ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Ρωμανός.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ προσέθεσε ότι «είναι πλέον σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο αντιπολιτευτικό του μένος κατά της κυβέρνησης, αδιαφορεί για τη μεγάλη ζημιά που προκαλείται στη χώρα, ακόμα και για την απώλεια κρίσιμων ευρωπαϊκών πόρων που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Κυνική παραδοχή από τον Κώστα Αρβανίτη. Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι παραδέχθηκε και δήλωσε περήφανος γι’ αυτό, ότι ήταν ο εμπνευστής του άρθρου που ζητούσε περικοπή κονδυλίων για την Ελλάδα».

«Για να καταλάβουν οι πολίτες, εξελέγη ευρωβουλευτής με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, για να πηγαίνει στην Ευρώπη να συκοφαντεί τη χώρα του και να ζητάει από τους συναδέλφους του ψηφίσματα που θέλουν να μπλοκάρουν χρήματα για την Ελλάδα. Αυτά είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Άλλο ένα επεισόδιο σε μια σειρά από πολλά θλιβερά επεισόδια σε μια προσπάθεια κάποιων να τα βάλουν με τη χώρα τους, θυμάστε τη δήθεν νεκρή Μαρία στον Έβρο και πολλές περιπτώσεις συκοφάντησης της χώρας», σημείωσε ο Πάυλος Μαρινάκης.

Τι αναφέρει το άρθρο

Το άρθρο 27 στο οποίο αναφέρεται ο Κώστας Αρβανίτης καλεί την Επιτροπή να κάνει πλήρη χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των αξιών.

Ζητεί, ειδικότερα, να αξιολογηθεί η συμμόρφωση με τον Χάρτη κατά την εφαρμογή των σχετικών κονδυλίων της ΕΕ, όπως απαιτείται από τον κανονισμό για τις κοινές διατάξεις, ζητεί να αξιολογήσει η Επιτροπή βάσει του κανονισμού για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου τις συνέπειες της μη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Επίσης υπενθυμίζει ότι, σε περίπτωση που υιοθετηθούν χρηματοδοτικά μέτρα, η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι τελικοί αποδέκτες ή δικαιούχοι των κονδυλίων της ΕΕ δεν θα στερηθούν τα κονδύλια αυτά, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφοι 4 και 5 του κανονισμού για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου, και πρέπει να βρει τρόπους να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια της ΕΕ θα φτάσουν στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τις ΜΚΟ και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο φορέα, εάν η κυβέρνηση δεν συνεργαστεί όσον αφορά τις ελλείψεις στο κράτος δικαίου, ιδίως δεδομένων των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, του υψηλού κόστους ζωής και της αύξησης της φτώχειας στη χώρα.

Ολόκληρο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

RESOLUTION