Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Πού τοποθετείται ο κρίσιμος πήχης των ευρωεκλογών

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Στ. Κασσελάκης, πάντως, εμφανίστηκε απόψε βέβαιος για την παραμονή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα». Το μήνυμα κύκλων του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά το επεισοδιακό τετραήμερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για το ποια θεωρεί ημέρα κρίσης της ηγεσίας του κόμματος. Αν και ο Στ. Κασσελάκης σε αποψινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ εμφανίστηκε βέβαιος για την παραμονή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά «Έχω την εντολή να το κάνω αυτό».

Όπως όλα δείχνουν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, θα κριθεί αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα κερδίσει αυτό που διακαώς ζητεί, δηλαδή τον «καθαρό διάδρομο» τριετίας για να οδηγήσει το κόμμα στις εθνικές εκλογές ή αν στη συνέχεια θα αμφισβητηθεί.

Η δεύτερη θέση

Πού τοποθετείται όμως αυτός ο καθοριστικός πήχης για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν γένει την πορεία του; «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μην χάσει τη δεύτερη θέση». Σε αυτή τη φράση συγκλίνουν όλες οι απόψεις, ενώ σε σχετικές δηλώσεις έχουν προβεί δημοσίως και προβεβλημένα κομματικά στελέχη.

Πρόκειται για τη βασική προϋπόθεση, προκειμένου να μην αμφισβητηθεί ο Στ. Κασσελάκης, μετά τις ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται, ότι ο Αλ. Τσίπρας άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου με διαφορά 6 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ (17,84% έναντι 11,84%). Αν μέσα σε έναν χρόνο το ΠΑΣΟΚ καλύψει τη διαφορά και περάσει δεύτερο, με το συγκρουσιακό κλίμα που υπάρχει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται απίθανο να μην τεθεί θέμα ηγεσίας. Βεβαίως ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις θα παίξει και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, με τη θέση της κομματικής ηγεσίας να επιβαρύνεται όσο μικρότερο είναι (στις ευρωεκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 23,75%, με την ευρεία νίκη τότε της ΝΔ να οδηγεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές).

Οι δημοσκοπήσεις

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές για τον Στ. Κασσελάκη, καθώς φέρνουν το ΠΑΣΟΚ να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση (με όχι ιδιαίτερα πάντως υψηλά ποσοστά) και να διευρύνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ (κυμαίνεται από μία έως δύο μονάδες), εκμεταλλευόμενο τη συνέχιση της δημοσκοπικής πτώσης του.

Συνεπώς, ο Στ. Κασσελάκης έχει μόνο τρεις μήνες να ανατρέψει τα σημερινά δημοσκοπικά  δεδομένα, έργο καθόλου εύκολο, αν ληφθεί υπόψη ότι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη νέες ρωγμές από το εκρηκτικό συνέδριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

ΣΥΡΙΖΑ: Με ανοιχτούς λογαριασμούς η επομένη του εκρηκτικού συνεδρίου – Οι νέοι συσχετισμοί