Skip to main content

Όλοι χαμένοι στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το σκληρό blame game και τα επόμενα βήματα

Intime News

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι βγαίνει σε καλύτερη θέση: Κασσελάκης, Γεροβασίλη, Τσίπρας, υπέστησαν όλοι ήττα

Σε πολιτικό παίγνιο «χάνω – χάνεις» (lose – lose) εξελίχθηκε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις πλευρές να καταγράφουν απώλειες και τη μεγαλύτερη φθορά να υφίσταται το ίδιο το κόμμα η δημόσια εικόνα του οποίου τραυματίστηκε βαριά από τις παλινωδίες στο Tae Kwon Do. 

Οι τετραήμερες εργασίες του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκαν πιο αρνητικά από ό,τι θα σκεφτόταν και το πιο απαισιόδοξο στέλεχος του κόμματος αφού οι εκλογές που υποτίθεται ότι ζητούσαν όλες οι πλευρές, τελικά ματαιώθηκαν και η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται πλέον πιο διχασμένη και πιο πληγωμένη από ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς από όσους ενεπλάκησαν σε όσα πρωτοφανή συνέβησαν στο γήπεδο Tae Kwon Do του Παλαιού Φαλήρου δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι εξέρχεται από το συνέδριο σε καλύτερη θέση σε σχέση πριν. Εξάλλου, το σκληρό blame game που ακολούθησε την ματαίωση των εκλογών δείχνει πως όλοι πασχίζουν να περιορίσουν τις απώλειές τους.

Χωρίς «λευκή επιταγή» ο Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε μεν χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές αλλά η ματαίωση των εσωκομματικών εκλογών του στέρησε τη δυνατότητα να διεκδικήσει την ανανέωση της εντολής η οποία θα του επέτρεπε να μην κριθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που προεξοφλείται από όλους ότι θα είναι αρνητικό, αν όχι καταστροφικό.

Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης παραδέχθηκε σε δήλωσή του ότι χωρίς νέα προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες θα είναι «πρόεδρος υπό προθεσμία». Επίσης, κατέστη πλέον σαφές ότι δεν διαθέτει τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στο όνομα του οποίου είχε βασίσει την επιτυχή προεκλογική εκστρατεία του τον Σεπτέμβριο.

(Nick Paleologos / SOOC)

Εύθραυστο το μέτωπο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης

Στους χαμένους περιλαμβάνεται προφανώς και η εσωκομματική αντιπολίτευση η οποία δεν κατόρθωσε να διαμορφώσει αρραγές μέτωπο για την υποστήριξη προσώπου που θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία του κόμματος και να το επαναφέρει σε τροχιά εξουσίας.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η στάση στελεχών όπως ο Νίκος Παππάς που συμμετείχε στο λεγόμενο «δείπνο των 8» υπέρ της κυρίας Γεροβασίλη και ο Γιώργος Τσίπρας που είχε θέσει ανοικτά ζήτημα ηγεσίας, αλλά αργότερα αμφότεροι τάχθηκαν κατά της διενεργείας εκλογών, δίνοντας ουσιαστικά παράταση στην υπάρχουσα κατάσταση.

Επιπλέον, η έλλειψη προθυμίας σειράς στελεχών να στηρίξουν δημόσια την κυρία Γεροβασίλη επιβεβαιώνει πόσο εύθραυστο είναι το μπλοκ που διαμορφώθηκε.

Πρώτη εσωκομματική ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα

Αναπάντεχη ήττα υπέστη, όμως, και ο Αλέξης Τσίπρας αφού η πρότασή του για άρση του αδιεξόδου με νέες εσωκομματικές εκλογές απορρίφθηκε από τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μάχη σε εσωκομματική ψηφοφορία που χάνει ο κ. Τσίπρας. Πάντως, συνεργάτες του κ. Τσίπρα σχολίασαν χθες ότι  «όλοι θα κριθούν από τα αποτέλεσματα» παραπέμποντας ουσιαστικά στο ότι η παρέμβαση του έγινε για να αποτραπεί ένα καταστροφικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τραύμα στην εικόνα του κόμματος

Ο μεγαλύτερης ηττημένος, μακράν του δεύτερου, είναι όμως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσα συνέβησαν στο συνέδριο (διχαστικές τοποθετήσεις, γιούχα στην κυρία Γεροβασίλη, παραβίαση διαδικασιών, έντονες παρασκηνιακές ενέργειες με εμφανώς προσωποκεντρικά κριτήρια) τραυμάτισαν βαριά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλωστε, η δηκτική διάθεση με την οποία σχολίασαν πολίτες όλου του πολιτικού φάσματος τις παλινωδίες για το θέμα της διενέργειας ή μη των εσωκομματικών εκλογών είναι δηλωτική της φθοράς που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια της κοινής γνώμης. Παράλληλα, η συνεχής κλιμάκωση της αντιπαράθεσης δείχνει ότι η εσωστρέφεια παραμένει και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα διάσπαση σε μια περίοδο συνεχιζόμενης διολίσθησης του κόμματος στις δημοσκοπήσεις.