Skip to main content

Στέφανος Κασσελάκης: Πρόεδρος στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε - Δώστε καθαρές λύσεις»

«Καθαρές λύσεις τώρα» με «εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου» ώστε ο νικητής να έχει χρόνο για τη μάχη των ευρωεκλογών και με ανοικτό ορίζοντα για τις εθνικές εκλογές, ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης, από το βήμα του σταδίου Tae Kwon Do, καθώς οι δραματικές εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνονται.

«Άλλαξα την ώρα της ομιλίας μου για να σας απευθυνθώ τώρα. Τώρα είναι η ώρα για όλα ή τίποτε. Από χθες σύνεδροι που πονούν τον ΣΥΡΙΖΑ μαζεύουν υπογραφές για τη μη διενέργεια εκλογής προέδρου» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης ανοίγοντας την ομιλία του, σε μία φορτισμένη ατμόσφαιρα.

«Από χθες, σύνεδροι που νοιάζονται, που πονούν τον ΣΥΡΙΖΑ, με απόλυτη ανιδιοτέλεια, μαζεύουν υπογραφές για τη μη διενέργεια νέας εκλογής Προέδρου. Ειλικρινά το εκτιμώ πάρα πολύ. Επιτρέψτε μου να με ακούσετε, θα σας μιλήσω απ’ την καρδιά μου, με την αλήθεια μου όπως πάντα. Μια συντρόφισσα, η Αθηνά, δακρύζοντας πριν να αποχωρήσω χτες το βράδυ, με πλησίασε, με αγκάλιασε και μου ζήτησε να μην πάμε σε νέες εκλογές προέδρου. Μου ζήτησε να προστατεύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και μου ράγισε την καρδιά μου. Ειλικρινά. Δίπλα στην Αθηνά, δίπλα σε τόσους από εσάς, βουλευτές και στελέχη μας που επίσης πονούν τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με απόλυτη ανιδιοτέλεια, δηλώνουν ότι ‘δεν χρειάζονται εκλογές, έχουμε Πρόεδρο, τον εμπιστευόμαστε και προχωράμε’. Σας ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου. Μέσα από τη ραγισμένη καρδιά μου. Σας ευχαριστώ με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Επιτρέψτε μου, με ταπεινοφροσύνη, να σας εξηγήσω γιατί αυτό δυστυχώς δε γίνεται» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων από τους συνέδρους που είχαν κατακλύσει το κλειστό στάδιο.

«Θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε»

Παραπέμποντας στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στη χθεσινή ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε: «Θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε. Την αλήθεια μου όμως θα την πω».

(Nick Paleologos / SOOC)

«Ο ιστορικός ηγέτης της Παράταξης μας, αν και από μακριά, ζητά νέα κάλπη για πρόεδρο. Η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος απέναντί μου. Πώς γίνεται να τη ζητάει ο τέως πρόεδρος και υπάρχει ήδη και άλλη υποψηφιότητα για πρόεδρο; Και πώς αλήθεια θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες;» διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας:

«Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από μια απόφαση ματαίωσης εκλογών για να κρατήσω τη θέση μου. Θα ήταν σαν να δίνω φωνή στην εσωστρέφεια, αντί να μιλήσουν τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και έτσι να τερματιστεί η εσωστρέφεια μια για πάντα. Την Πέμπτη μπήκα στο Συνέδριο ολόκληρος. Πληγωμένος μεν από την καθημερινή αμφισβήτηση μηνών, ειδικά από την αμφισβήτηση μέσω σκόπιμων διαρροών, αλλά ολόκληρος. Πώς μπορώ να βγω από το Συνέδριο την Κυριακή κομμένος κομματάκια; Την Πέμπτη μπήκα ως ο Πρόεδρος που δεν του επιτρέπουν τα ρωτάει τα μέλη χωρίς την άδειά τους. Πώς μπορώ να βγω την Κυριακή με τον ιστορικό ηγέτη μας να γράφει επί λέξει ‘θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από αυτούς που με εξέλεξαν’ και να κάνω ότι δεν συμβαίνει τίποτα; Με συνυποψήφια μάλιστα την Αντιπρόεδρο της Βουλής, για να ηγηθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση;».

«Εσείς ψηφίσατε, όμως κάποιοι δεν σας άκουσαν»

«Λέτε, ‘πάλι εκλογές; Σε ψηφίσαμε πριν από τέσσερεις μήνες. Κουραστήκαμε λέτε, βαρεθήκαμε’ λέτε. ‘Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε;’ Λέτε. Έχετε δίκιο, έχετε χίλια δίκια. Εσείς ψηφίσατε, όμως κάποιοι δεν άκουσαν, κάποιοι δεν σας άκουσαν» υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης, ανεβάζοντας τους τόνους για να προσθέσει: «Εάν χρειάζεται να φωνάξουμε δυο φορές για να μας ακούσουν εκείνοι οι λίγοι που έχουν χάσει την πολιτική τους ακοή, τότε θα φωνάξουμε δυο φορές. Τι να γίνει; Δυο φορές. Διότι η δεύτερη φορά είναι αλλιώς. Εάν την πρώτη φορά κάποιος βγήκε επειδή τον φύτεψαν, τη δεύτερη δεν ξαναβγαίνει. Τη δεύτερη φορά, βγαίνεις μόνο αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία. Και ανθίζεις μαζί με την κοινωνία, μαζί με τα μέλη, μαζί με τους φίλους και τις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

«Επιτρέπεται από το καταστατικό μας επιτάχυνση των διαδικασιών»

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στους εσωκομματικούς του αντιπάλους και «δείχνοντας» προς την πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη σημείωσε πως «κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Λένε ήδη ‘όχι εκλογές στις 10 Μαρτίου, αλλά σε ένα μήνα, όπως προβλέπει το καταστατικό’. Αν και γνωρίζουν ότι το συνέδριο μπορεί να αποφανθεί ως το ανώτατο όργανο του κόμματος. Επίσης, γνωρίζουν ότι επιτρέπεται από το καταστατικό μας επιτάχυνση των διαδικασιών, αφού επίκειται η διενέργεια εκλογών εθνικής κλίμακας. Άλλωστε, η Όλγα Γεροβασίλη είναι ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του κόμματός μας με πολυετή θητεία, με πολυετή δημόσιο λόγο, είναι γνωστή στο πανελλήνιο ήδη».

Απαντώντας σε όσους ζητούν κάλπες σε έναν μήνα τόνισε: «Για να δούμε όμως τι ζητούν όσοι θέλουν έναν μήνα προεκλογική περίοδο για εσωκομματικές εκλογές. Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου σήμερα. Ένας μήνας μετά, Κυριακή 24 Μαρτίου, παραμονή 25ης, άρα αποκλείονται. Πάμε λοιπόν για εκλογές στις 31 Μαρτίου. Πάνω από ένα μήνα η χώρα χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση. Πάνω από ένα μήνα διαφωνούντες στα κανάλια, για να μη μείνει τίποτα όρθιο. Και ύστερα Πάσχα και στο καπάκι προεκλογική περίοδος ευρωεκλογών για βέβαιη αποτυχία».

«Σηκωθείτε όρθιοι – πάρτε το κόμμα στα χέρια σας»

«Προφανώς, κάποιοι έχουν σχέδιο να πάμε στις ευρωεκλογές με εμένα να λιώνω τα παπούτσια μου ανά τη χώρα, ανά την Ελλάδα, κι εκείνους να βγαίνουν καθημερινά στα κανάλια να κονταίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε ποιοι χειροκροτάνε! Δείτε και σηκωθείτε όρθιοι! Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας! Δικό σας είναι. σηκωθείτε όρθιοι! Αλλά εγώ είμαι αυτός ο οποίος δεν τιμά το κόμμα. Κάποιοι έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές» υποστήριξε.

«Κάποιοι θέλουν να χρεώσουν σ’ εμένα την αποτυχία»

«Κάποιοι θέλουν να χρεώσουν σ’ εμένα την αποτυχία για να πάμε σ’ ένα νέο ρινγκ. Πάλι στο ρινγκ. Κι εμείς τι κάνουμε, σύντροφοι και συντρόφισσες; Τι κάνουμε όλοι εμείς απέναντι σε αυτούς τους λίγους, που κάθονται σε μερικές από τις πρώτες σειρές, μέσα σ’ ένα στάδιο που χειροκροτά θερμά το πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο ανέλυσα ενδελεχώς επί 90 λεπτά; Έχουν σταυρώσει τα χέρια. Τι κάνουμε; Τι κάνουμε απέναντι σε αυτούς τους λίγους που θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους ταγούς και τους καθοδηγητές και εξεγείρονται όταν ο Πρόεδρος ζητάει να ακούσει εσάς που κάθεστε πίσω και πάνω στη γαλαρία, πάνω στις κερκίδες; Εσάς, που έχετε ματώσει, πονέσει και πληγωθεί γι` αυτό το κόμμα. Όμως ποτέ δεν σας ρώτησαν για τίποτα. Τι κάνουμε εμείς οι πολλοί που ήρθαμε από τη Μακεδονία, που ήρθαμε από τη Θεσσαλία, την Κρήτη, το Διδυμότειχο, τη Γαύδο, τη Διασπορά, απέναντι σε αυτούς τους λίγους, τους πολύ λίγους που ήρθαν εδώ περνώντας από διαδρόμους, γεύματα και ναι, μυστικούς δείπνους; Τι κάνουμε, συντρόφισσες και σύντροφοι, εμείς οι πολλοί, που στην πλάτη μας παίζουν εδώ και μήνες σκάκι, επίδοξοι βασιλιάδες και βασίλισσες;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους συνέδρους.

«Εκλογές στις 10 Μαρτίου και άμεσες καταστατικές αλλαγές»

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ούτε στη εσωκομματική δημοκρατία υπάρχουν αδιέξοδα. Άρα ακούστε με, κάντε την καρδιά σας πέτρα, κάντε ένα κουράγιο ακόμη και δώστε καθαρές λύσεις τώρα. Εκλογή Προέδρου στις 10 Μαρτίου, ώστε ο νικητής να έχει χρόνο για τη δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών και ανοιχτό ορίζοντα για τις εθνικές εκλογές. Να ανασυγκροτήσει τον βαθιά πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μαχαιρώματα, χωρίς ασφυκτικές προθεσμίες, χωρίς ενδιάμεσες προθεσμίες, χωρίς αυθαίρετους όρους» είπε ζητώντας ξανά «εκλογές στις 10 Μαρτίου και άμεσες καταστατικές αλλαγές» τις οποίες – όπως είπε – «έχει ανάγκη το κόμμα».

«Πρόεδρος που θα πάει από την εσωκομματική σύγκρουση κατευθείαν στις ευρωεκλογές, δεν μπορώ να γίνω. Πρόεδρος υπό προθεσμία, που θα του βάλουν την κλεψύδρα ανάποδα να τρέχει, μετρώντας εβδομάδες ενώ θα προσπαθεί… Τι θα προσπαθεί; Να κλείσει πληγές ετών, όπως ήδη έχω προσπαθήσει πάρα πολύ από την πρώτη μέρα που εξελέγην. Προσπάθησα, πιστέψτε με, από την πρώτη μέρα και με την “Ομπρέλα” και με όλους προσπάθησα, με όλους, με όλες. Και κυρίως: Πρόεδρος που δεν πέρασε από νέα κάλπη, ενώ το ζήτησε με επιχειρήματα ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ υπάρχει προσωποποιημένη εσωτερική αντιπολίτευση που διεκδικεί την ηγεσία, δεν μπορώ να γίνω» ξεκαθάρισε ο κ. Κασσελάκης.

«Ξεκάθαρη εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Μπορώ όμως να γίνω Πρόεδρος στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών. Με τη θέλησή σας, με ξεκάθαρη εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο κόμμα με αποδοτικό μηχανισμό, ακόμη κι αν τραντάξει τα οφίτσια, μάλλον ακριβώς για να τραντάξει τα οφίτσια. Και να φέρει την αναγκαία δομική διεύρυνση, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ έμπρακτα να γίνει η μία, μεγάλη, Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα κερδίσει τη διεφθαρμένη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δομική διεύρυνση» υπογράμμισε.

Δήλωσε μάλιστα πως σε περίπτωση που η Όλγα Γεροβασίλη κερδίσει τις εκλογές «θα ζητήσω αυτή την εξουσιοδότηση, δέκα φορές πιο δυνατά αν εκλεγεί εκείνη πρόεδρος. Ορίζοντα μέχρι τις εθνικές εκλογές, για να έχει ο πρόεδρος χρόνο, για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ χρόνο, για να έχει ο λαός μας χρόνο. Για να αρχίσει επιτέλους να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για το τζάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι για εμάς».

Τόνισε ακόμη πως ο πρόεδρος πρέπει να έχει «την ξεκάθαρη εντολή ριζικής ανανέωσης, που χρειάζεται για να πετύχει τον συλλογικό μας στόχο: μια σύγχρονη Αριστερά η οποία να λύνει τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας».

«’Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας’ έλεγε το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα. Ναι, χίλιες φορές ναι. Όμως με τα χέρια λυμένα, όχι με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επανίδρυση, νέα όργανα, αξιοπιστία, αξιοκρατία, ανάσα δημοκρατίας τώρα, λύτρωση τώρα, αντεπίθεση τώρα απέναντι σε ό,τι σε καίει, απέναντι σε ό,τι σου τρώει την ψυχή» κατέληξε.

Όλγα Γεροβασίλη: Αν ο πρόεδρος ανακαλέσει το «βρείτε μου αντίπαλο», σταματάμε εδώ

LIVE – Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πάνε σε εκλογές – Επήλθε συμβιβασμός