Skip to main content

Ρομπέρτα Μέτσολα στη Βουλή: Μνημειώδης στιγμή οι Ευρωεκλογές – Η Ελλάδα είναι πάντα το σύμβολο της Δημοκρατίας

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
«Θέλουμε να φέρουμε την Ευρώπη κοντά στους πολίτες»

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ψηφίσουν τον Ιούνιο σε συζήτηση με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει των ευρωεκλογών» (“The EU ahead of the European Elections“)

Στη Βουλή των Ελλήνων απηύθυνε χαιρετισμό η Προέδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα , στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στη χώρα μας.

Προηγουμένως η κ. Μέτσολα συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις, ενώ κατόπιν μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και συναντήθηκε με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στον Αλεξέι Ναβάλνι: Πρώτα του πήραν την ελευθερία και μετά του πήραν τη ζωή. Η Δημοκρατία θέλει κουράγιο. Το ξέρουμε όλοι, το ξέρουν και οι Ουκρανοί και το ξέρετε και εσείς, Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα μού ήταν πάντοτε πολύ αγαπητή χώρα. Είμαι περήφανη και εγώ που κατάγομαι από μια χώρα της Μεσογείου», είπε η κ. Μέτσολα και συνέχισε αναφερόμενη στα επιτεύγματα της ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

«Εν μέσω πανδημίας, τα τελευταία 2 χρόνια εστιάσαμε στην οικονομική μας ανάκαμψη, στις πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες», τόνισε και προσέθεσε: «Όλα αυτά τα κάναμε αντιμετωπίζοντας έναν πόλεμο που μπαίνει στην 3η χρονιά του. Ο πόλεμος αυτός επιτίθεται σε όσα πρεσβεύουμε την Ευρώπη. Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη, δεν γινόταν να διστάσουμε να υπερασπιστούμε την Ουκρανία και θα το κάνουμε για όσο χρόνο χρειαστεί», υπογράμμισε ευχαριστώντας «τον ελληνικό λαό για την στήριξη στην Ουκρανία και τους Ουκρανούς πρόσφυγες».

«Θέλουμε να φέρουμε την Ευρώπη κοντά στους πολίτες, μια Ευρώπη δίκαιη και λίγο πιο ασφαλή. Πολλά μένουν να γίνουν. Οι διαδικασίες συχνά στενοχωρούν ακόμη κι εμένα», παραδέχτηκε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Να ακούσουμε αγρότες και νέους, όλους όσους για τους οποίους η Ευρώπη, το ευρωπαϊκό όραμα μοιάζουν μακρινά. Η ΕΕ πρέπει να είναι όχημα για το κοινό καλό, όχημα για τις επόμενες γενιές», ανέφερε η Ρομπέρτα Μέτσολα και επικαλέστηκε τον Πλάτωνα: «Η βαρύτερη ποινή στο να μην κυβερνήσεις, είναι να σε κυβερνήσει κάποιος κατώτερος από εσένα».

Για αυτό κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου: «Είναι μια μνημειώδης στιγμή για την ευρωπαϊκή ιστορία. Πηγαίνετε να ψηφίσετε».

Στην Ευρώπη «θέλουμε ισότητα, είναι μια δύσκολη έννοια, αλλά θα τα καταφέρουμε», εκτίμησε, ενώ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έκανε αναφορά και στην ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης, η οποία «γίνεται μεν για μια καλύτερη ΕΕ, αλλά πρέπει να ενταχθεί σε μια ευρύτερη στρατηγική, να ενσωματώσει κάθε τομέα. Πρέπει πάνω από όλα να λειτουργήσει για τους ανθρώπους, για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις», επεσήμανε.

Αναφορικά με την ασφάλεια και την άμυνα η Ρομπέρτα Μέτσολα υπογράμμισε: (θέλουμε στην Ευρώπη), μια πραγματική έννοια ασφάλειας που να συμπληρώνει το ΝΑΤΟ, χωρίς να το ανταγωνίζεται.

«Κάθε χώρα εξετάζεται για το Κράτος Δικαίου»

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Κράτος Δικαίου.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε για αυτό και τα δημοκρατικά πρότυπα. Οι Ευρωβουλευτές πιέζουν την Κομισιόν να εξετάζει την κάθε χώρα ξεχωριστά για το Κράτος Δικαίου, δεν είναι για εμάς άσκηση πολιτικής ρητορικής, αλλά σχέδιο για να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των ανθρώπων της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

«Στην Ελλάδα», όπως είπε, «έχουν γίνει βήματα σημαντικά, όπως για παράδειγμα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως η Ελλάδα κάνει την Ευρώπη δυνατότερη και πιο σταθερή».

Σχετικά με την νέα γενιά η Ρομπέρτα Μέτσολα είπε πως: «Eίναι πιο κυνική σε σχέση με την πολιτική. Θεωρεί τις ευκαιρίες στην Ευρώπη δεδομένες». Πρόσθεσε πως «είναι πειρασμός για τους νέους οι προσπάθειές των λαϊκιστών να ζωγραφίσουν ένα ασπρόμαυρο μέλλον και αποτελεί συλλογική ευθύνη να μην αποσυρθεί η γενιά αυτή στις παρυφές του λαϊκισμού».

Κλείνοντας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Με την επιστολική ψήφο ελπίζω να ακουστεί περισσότερο η φωνή των Ελλήνων στις ευρωεκλογές», ενώ ευχήθηκε και περαστικά στον Μανώλη Μαυρομάτη, που ήταν και Ευρωβουλευτής, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω

Κ. Μητσοτάκης: «Ισχυρότερο από ποτέ το Κράτος Δικαίου» – Συνάντηση με τη Ρ. Μέτσολα