Skip to main content

Ν/σ για γάμο ομόφυλων: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από Ελληνική Λύση, Νίκη και «Σπαρτιάτες»

(EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Μ. Συρεγγέλα: Ζήτημα ανθρωπιάς η ψήφιση του νομοσχεδίου

Τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, κατατέθηκαν από την Ελληνική Λύση, τους «Σπαρτιάτες» και τη Νίκη, όπως ανακοίνωσε με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Γιώργος Γεωργαντάς.

Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής και αύριο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση.

Με πόσες ψήφους περνάει το νομοσχέδιο

Στην ψηφοφορία που θα γίνει αύριο Πέμπτη (σ.σ. έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές από τη Νίκη και τους «Σπαρτιάτες») προκειμένου να καταγραφεί η ατομική ψήφος (σ.σ. αυτή είναι η στόχευση του αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία), πρέπει το νομοσχέδιο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των παρόντων, αλλά αυτή να μην είναι πλειοψηφία μικρότερη των 75 ψήφων. Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας θα συζητηθούν μέσα στο επόμενο δίωρο.

Μ. Συρεγγέλα: Ζήτημα ανθρωπιάς η ψήφιση του νομοσχεδίου

Η εισηγήτρια της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα τόνισε πως οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν διαχρονικά πρωτοπόρες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της οικογένειας. «Όπως λέει και η ιδρυτική μας διακήρυξη: “Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες”», ανέφερε, θυμίζοντας ότι η «γαλάζια» παράταξη είναι εκείνη που θέσπισε:

  • Τον Νόμο 3304/2005 για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού
  • Τον Νόμο 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας
  • Τον Νόμο 3655/2008 για την προστασία και στήριξη της μητρότητας και κατ’ επέκταση του θεσμού της οικογένειας
  • Τον Νόμο 3719/2008 για το σύμφωνο συμβίωσης και το «αυτόματο» διαζύγιο λόγω διετούς διάστασης
  • Τον Νόμο 4958/2022 για τον εκσυγχρονισμό της ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγής.

Η εισηγήτρια της Ν.Δ. σημείωσε πως το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου «εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας ώστε να ενισχυθεί, και να προστατευθεί ο θεσμός της οικογένειας».

«Μην ανησυχείτε για την ενότητα της Ν.Δ.»

Η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στην επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία. «Θα μπορούσα να σχολιάσω το άγχος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς -πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή- για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Μην ανησυχείτε. Εμείς αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε αποδείξει την ενότητά μας εδώ και 50 χρόνια. Και η πολυφωνία που τόσο κατακρίνετε είναι αυτή που μας βοηθάει να πάμε μπροστά ενωμένες και ενωμένοι. Αντίθετα με άλλους, εμείς δεν επιβάλουμε απόψεις, αλλά λειτουργούμε με βαθιά δημοκρατικό τρόπο επιτρέποντας σε όλες τις απόψεις να ακουστούν» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας: «Θα μπορούσα να αναφερθώ στα ομοφοβικά σχόλια από βουλευτές προοδευτικού κόμματος. Γιατί μπορεί να κατηγορείτε εμάς ότι φλερτάρουμε με την ακροδεξιά, ότι χρειαζόμασταν φροντιστήρια και πόσα άλλα ακούσαμε. Όμως κανένας και καμία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που ήταν σκεπτική ή σκεπτικός προς το νομοσχέδιο δεν προσέβαλε ποτέ κάποιον συνάνθρωπο ούτε έκανε ομοφοβικά σχόλια. Θα μπορούσα να τα πω όλα αυτά και πολλά ακόμα. Αλλά δεν θα τα πω. Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάνω από παρατάξεις και μικροκομματικές τακτικές».

Απευθυνόμενη κυρίως στους βουλευτές από τα κόμματα που δήλωσαν ξεκάθαρα πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η ψήφιση του παρόντος νομοθετήματος είναι θέμα ανθρωπιάς.

Έλενα Ακρίτα: Η ισότητα στον γάμο είναι δικαίωμα – Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν στήριζε κάθε βήμα προόδου

«Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: είμαστε όλοι ίσοι, τελεία και παύλα» υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, αναφερόμενη σε όσους αμφισβητούν το δικαίωμα της ισότητας στον γάμο και εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου η κ. Ακρίτα τόνισε πως «ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο». Όπως είπς, «προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν πλήρωνε φόρους. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ψώνιζε δωρεάν από το σούπερ μάρκετ. Δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν. Και το δικαίωμα δεν παζαρεύεται» πρόσθεσε.

Σε αυτούς συμπεριέλαβε και τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, «ο οποίος έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό». «Δεν σας πέφτει λόγος. Στην κοινωνία του 21ου αιώνα ζούμε και προσπαθούμε να σύρουμε και εσάς στον 21ο αιώνα» είπε η Έλενα Ακρίτα, και κατήγγειλε ότι οι φανατικοί πολέμιοι και σκοταδιστές λένε ότι ενδιαφέρονται για τα παιδιά αλλά δεν σκέπτονται τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών.

«Εμείς ζητήσαμε γάμο όχι μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου» είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, και υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα δει τον νόμο για την ισότητα στον γάμο ως νομοσχέδιο εξιλέωσης και αντιστάθμισμα του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ μετά την πρωτοφανή πολιτική αποδοκιμασία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το κράτος δικαίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ