Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Οφέλη για όλη την κοινωνία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ
Ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση της Ν.Δ. και του ΕΛΚ με τίτλο «Ο δρόμος προς την ανάκαμψη», Αθήνα, 9/2/2024. Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Στάθηκε στην ευελιξία από την πλευρά της Ε.Ε. για ανακατεύθυνση πόρων μετά τις πλημμύρες

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αξιοποιούνται μόνο από λίγες μεγάλες εταιρείες, αλλά παρουσιάζονται οφέλη για όλη την κοινωνία, όπως για παράδειγμα μέσω της αναβάθμισης των υποδομών στον τομέα της Υγείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στην Αθήνα με τίτλο «Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς και ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει 36 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα οποία τα 19 σε επίπεδο επιχορηγήσεων. Όπως είπε, αντιστοιχούν σε περίπου 18% του ελληνικού ΑΕΠ, με τους πόρους αυτούς να κατευθύνονται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, συμβάλλοντας, για παράδειγμα, στη διασφάλιση της σταθερότητας του ηλεκτρικού δικτύου.

Είπε επίσης ότι πρέπει να ισορροπήσουμε αφενός κινούμενοι εντός των ορίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αφετέρου προτάσσοντας τις εθνικές προτεραιότητες, ενώ στάθηκε στην ευελιξία από την πλευρά της Ε.Ε. για ανακατεύθυνση πόρων μετά τις πλημμύρες.

Επεσήμανε, δε, ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία σημαντική ευκαιρία και ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι τα χρήματα δαπανώνται σωστά και πάντα στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να βρίσκει λύσεις σε δύσκολα προβλήματα και επεσήμανε ότι η τελική λύση αιφνιδίασε πολλούς ευρωσκεπτικιστές.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις που ήταν μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος και έχουν την ιδιοκτησία της κυβέρνησής μας» και έθεσε ως στόχο τη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας.

Βέμπερ: Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τώρα το κουτί των παροχών

«Εμείς ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σταματήσαμε τρελές απαιτήσεις της Αριστεράς. Για παράδειγμα, την αγρανάπαυση. Η συμβουλή μου είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα. Δε μπορούμε αυτήν τη στιγμή να ανοίξουμε το “κουτί (των παροχών)», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνομιλία με δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Μάνφρεντ Βέμπερ: Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τώρα το κουτί των παροχών