Skip to main content

Ν. Ανδρουλάκης για Golden Visa: Να εφαρμοστεί άμεσα η πρότασή μας για κατάργηση ή αναστολή

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Να μην αφήσουμε την Golden Visa να αφελληνίζει την ακίνητη περιουσία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δευτερολογία του στη Βουλή

Την ανάγκη άμεσης κατάργησης ή αναστολής της Golden Visa υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», χαρακτηρίζοντας αναποτελεσματικές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Golden Visa στο οροπέδιο Λασιθίου δεν υπάρχει. Golden Visa στη Φλώρινα δεν υπάρχει. Έχει αξία να δούμε το πραγματικό αποτύπωμα αυτού του πλαισίου όταν το δούμε δήμο-δήμο και όχι να λέμε 7% πανελλαδικά» αντέτεινε και έκανε λόγο για «τεράστια αύξηση της Golden Visa». «Άρα το 7% είναι παραπλανητικό. Να καταλάβετε ότι η πρότασή μας για κατάργηση ή αναστολή πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και μετά να έρθουν έρευνες για να ξανανοίξουμε τη Golden Visa σε συγκεκριμένες περιοχές. Όχι να αφήσουμε την Golden Visa να αφελληνίζει την ελληνική περιουσία και να ερχόμαστε μετά από δύο χρόνια και να λέμε ότι τώρα οι έρευνες είναι ώριμες» είπε.

«Τώρα κατάργηση ή αναστολή και μετά οι έρευνες και μετά οι περιοχές όπου χρειάζεται αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορεί να λες ότι πάει καλά μια αγορά όταν αυτή αφελληνίζεται. Είναι βασικό στοιχείο αυτό για να συζητήσουμε τι σημαίνει άμεση ξένη επένδυση και πού οδηγεί».

Απάντηση Ανδρουλάκη στις βολές Μητσοτάκη για τον Χάρη Δούκα: «Μάλλον δεν το έχετε χωνέψει ακόμη»

«Έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων στην Ευρώπη»

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης είπε πως θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει 10.000 νέες κατοικίες σε πρόγραμμα κοινωνικής δεξαμενής κατοικιών με χρήματα λιγότερα του 1 δισ. «Είναι 650.000 κλειστά σπίτια σε όλη την Ελλάδα, αν είχαμε ασκήσει τα κίνητρα που είπα προηγουμένως σήμερα θα είχαμε άλλα αποτελέσματα» τόνισε.

Σχολιάζοντας όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σημείωσε πως «οι πολιτικές που αναφέρατε δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα». «Έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων στην Ευρώπη, της τάξης του 40% για οικογένειες και 50% για φοιτητές. Το Ταμείο Ανάκαμψης έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί για την Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική στέγαση» συνέχισε.

Ν. Ανδρουλάκης προς Κ. Μητσοτάκη: Η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή στεγαστική κρίση – Περιφρονείτε τις ανάγκες του λαού

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», συμφώνησε ότι είναι ένα καλό μέτρο. «Εμείς δεν λέμε να μην έχουν δυνατότητα αυτοί οι 9.800 Έλληνες να έχουν πρόσβαση σε αυτό το μέτρο. Το επίδομα ενοικίου, καλό μέτρο, αλλά δεν το εφαρμόσατε εσείς. Προϋπήρχε. Εμείς λέμε τι έχει γίνει τώρα σε σχέση με την τεράστια στεγαστική κρίση. Διότι δεν προϋπήρχε αυτό το ζήτημα» ανέφερε και πρόσθεσε πως «άλλο είναι η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και άλλο είναι η στεγαστική κρίση» «Δεν μπορεί σήμερα να λέτε ‘μα, έχουμε στεγαστική κρίση γιατί είχαμε αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων’. Έπρεπε να είχαμε αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, αλλά χωρίς στεγαστική κρίση. Αυτό σημαίνει πολιτεία, που προβλέπει».

Επανερχόμενος στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Έπρεπε μόλις βλέπαμε να υπάρχει το τεράστιο αυτό ζήτημα στα αστικά κέντρα να βάλουμε περιορισμούς. Και όχι να λέμε εισπρακτικά μέτρα για το Airbnb. Όχι. Περιορισμούς. Δεν το ξέρατε; Μα, είχαμε πολλά ευρωπαϊκά παραδείγματα, όπως η Λισαβόνα και η Βαρκελώνη. Γιατί δεν πήραμε τέτοια μέτρα; Είστε πέντε χρόνια Πρωθυπουργός».

«Να αποτρέψουμε όσους σκέφτονται να κάνουν τη Golden Visa ‘μπίζνα’»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως το Κίνημα έχει διάθεση συναίνεσης. «Δεν ερχόμαστε μανιχαϊστικά να πούμε ‘ή άσπρο ή μαύρο’. Ερχόμαστε εδώ παραγωγικά και είτε προσπαθούμε να μεταφέρουμε στη χώρα μας βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές είτε παρατηρώντας τα πραγματικά στοιχεία να προτείνουμε δικές μας πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» είπε, προσθέτοντας πως οι κυβερνητικές πολιτικές απέτυχαν. «Κάνατε προσπάθειες; Να δεχθώ ότι κάνατε και κάποιες προσπάθειες. Απέτυχαν, όμως, όταν τα ενοίκια έχουν αυξηθεί 40% για τις οικογένειες και 50% για τους φοιτητές, από το 2018. Είστε κυβέρνηση από το 2019 μέχρι σήμερα. Αυτό λένε τα επίσημα στοιχεία. Αυτό λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα, πρέπει να κάνουμε κάτι» τόνισε.

Επαναφέροντας τα μέτρα που πρότεινε εξέφρασε την ελπίδα να υλοποιηθούν άμεσα, «με προτεραιότητα την αποτροπή όσων σκέφτονται να κάνουν τη Golden Visa ‘μπίζνα’. Όσοι ‘ψώνισαν’ μέχρι σήμερα, τα ακίνητα αυτά να χρησιμοποιούνται είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για μακροχρόνια μίσθωση». «Δεύτερον, κατάργηση ή αναστολή. Και, τρίτον, κοινωνικές κατοικίες. Πρόγραμμα είτε νεόδμητων είτε με κριτήρια ανακατασκευής και φορολογικά κίνητρα, που σας είπα προηγουμένως. Τρία μέτρα, τρεις λύσεις για αξιοπρέπεια και προοπτική, που τόσο χρειάζεται και αξίζει ο ελληνικός λαός» κατέληξε.

naftemporiki.gr