Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Σύντομα αύξηση του ορίου για Golden Visa σε μεγάλες πόλεις και νησιά

Φωτ. Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI
Απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πρέπει να μελετηθεί περισσότερο το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του πλαισίου για την Golden Visa αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, με θέμα: «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι 7% των αγοραπωλησιών τα τελευταία 2 χρόνια αφορούσαν τη Golden Visa. Όπως τόνισε, δεν προκαλεί η Golden Visa το πρόβλημα, αντίθετα έφερε χρήματα. «Κάναμε ρύθμιση», σημείωσε, ωστόσο πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι πρέπει να πάμε παραπέρα».

«Θα μπορούσε να πάει στα 800.000 ευρώ το όριο για Golden Visa σε μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά»

«Αυτό που συζητούμε είναι μια περεταίρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις για Golden Visa που θα αφορά τις περιοχές όπου υπάρχει πίεση στα ενοίκια, σε αστικά κέντρα και στα νησιά» τόνισε.

Όπως είπε, το όριο θα μπορούσε να πάει στα 800.000 ευρώ σε αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, ανέφερε ότι μπορεί να εξεταστεί αν θα διατηρηθεί το όριο στα 250.000 σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πίεση. «Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης, όχι με πλήρη κατάργηση του μέτρου και ακούω και την πρότασή σας κατά πόσο όσοι έχουν ακίνητα Golden Visa να είναι υποχρεωμένοι να τα μισθώνουν μακροχρόνια» συνέχισε.

Μάλιστα, και κατά τη δευτερολογία του, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «μου φαίνεται λογική η πρόταση ώστε τα ακίνητα που αποκτώνται με Golden Visa να κατευθύνονται προς μακροχρόνια μίσθωση».

«Πρέπει να μελετηθεί περισσότερο το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων»

Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, επεσήμανε πως ήδη όσοι εκμεταλλεύονται περισσότερα από τρία διαμερίσματα, επιβαρύνονται με τις υποχρεώσεις ξενοδοχειακής επιχείρησης. Ωστόσο, όπως τόνισε, πρέπει να μελετηθεί περισσότερο το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και σχεδιάζεται ήδη η δημιουργία ομάδας εργασίας.

«Είναι σωστό ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης ολόκληρων γειτονιών. Έχουμε συζητήσει να φτιάξουμε ομάδα εργασίας που θα συζητήσει το θέμα και θα προτείνει λύσεις ώστε να καταλάβουμε πόσο συνεισφέρει η βραχυχρόνια μίσθωση την αύξηση της τιμής των ακινήτων», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», επισημαίνοντας ότι έχουν εγκριθεί 9.826 φάκελοι ύψους 1 δισ. Τόνισε πάντως ότι η χώρα έχει φτάσει στο όριο των διαθέσιμων πόρων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είπε επίσης ότι υπάρχει στήριξη ενοικίου για πολλές κατηγορίες πολιτών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τη δυνατότητα κατασκευής νέων κατοικιών από το κράτος, αλλά σημείωσε πως αυτά είναι προγράμματα μακροχρόνιας ωρίμανσης. Είπε ότι θα υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι ενοικιαστές θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να μπορούν να αγοράσουν το διαμέρισμα.

Έστειλε επίσης μήνυμα στις τράπεζες «να είναι πιο τολμηρές» σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων. «Οι τράπεζες σήμερα ακόμα φαίνονται διστακτικές να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων. Πρέπει να είναι πιο τολμηρές και έχουμε δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης στέγης και από μη τραπεζικά ιδρύματα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πράγματι η χώρα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα στέγασης»

Ξεκινώντας την ομιλία του, μετά από την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος: πράγματι η χώρα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα στέγασης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόβλημα στέγασης των νέων, αλλά και εργαζομένων, όπως γιατρών, στην περιφέρεια της χώρας. Όπως είπε, πράγματι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που σε έναν βαθμό έχουν τονώσει την αγορά ακινήτων, έχουν περιορίσει τα διαθέσιμα ακίνητα για μακρυχρόνια μίσθωση.

«Και βέβαια το ύψος των μισθωμάτων έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το 2018. Είναι η άλλη όψη του προβλήματος που αντιμετωπίζαμε πριν από μια δεκαετία, της πλήρους κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων. Θέλω να θυμίσω ότι η αύξηση είναι σημαντική, ας θυμηθούμε όμως το σημείο αφετηρίας που ξεκινήσαμε ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν φτάσει στο σημείο που ήταν το 2007-2008.

«Ο Χ. Δούκας να διαθέσει τα κλειστά ακίνητα του δήμου σε ευάλωτους και όχι σε συλλογικότητες για καταλήψεις»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ευρωπαϊκό πρόβλημα, επισημαίνοντας όμως ότι στην Ελλάδα είναι διαφορετική η δομή της αγοράς ακινήτων, έχοντας τα δικά της χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι 7 στους 10 μένουν σε δικό τους σπίτι, ενώ 3 στους 10 αναγκάζονται να νοικιάσουν.

Απαντώντας στην κριτική του κ. Ανδρουλάκη περί αδράνειας της κυβέρνησης στην αγορά ακινήτων, αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στα προγράμματα για ανακαίνιση κατοικιών, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές. Ως προς τα κλειστά ακίνητα σε δήμους, κάλεσε τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα να τα διαθέσει «σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες για να μπορούν να κάνουν καταλήψεις».

«Να διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης»

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «βασική μας πολιτική επιλογή παραμένει η ίδια: πώς θα στηρίξουμε έναν σημαντικό αριθμό νέων πολιτών και πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα για να φέρουμε στην αγορά ακινήτων περισσότερα κλειστά διαμερίσματα μέσα από προγράμματα».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι συμφωνεί με την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Όπως είπε, η χώρα προγραμματίζει τα έργα ωσάν να μην δοθεί παράταση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ανέφερε ότι «ο μόνος τρόπος για να έχουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης είναι να αποδείξουμε ότι τα χρήματα έπιασαν τόπο». «Θέλουμε η χώρα να είναι πρωταγωνίστρια και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης» σημείωσε.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν θα είναι εύκολη αυτή η διαπραγμάτευση». «Μακάρι να μπορέσουμε να συμπέσουμε οι μεγάλες οικογένειες της Ευρώπης, για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στα μεγάλα που αφορούν τις ζωές των Ευρωπαίων» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα να είναι πρωταγωνίστρια – Να διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης

Ν. Ανδρουλάκης προς Κ. Μητσοτάκη: Η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή στεγαστική κρίση – Περιφρονείτε τις ανάγκες του λαού

Απάντηση Ανδρουλάκη στις βολές Μητσοτάκη για τον Χάρη Δούκα: «Μάλλον δεν το έχετε χωνέψει ακόμη»

Χ. Δούκας: Στην αντεπίθεση κατά του Κ. Μητσοτάκη – «Αντί να εκτοξεύει αβάσιμες κατηγορίες, να στηρίξει τις πρωτοβουλίες μας»