Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον

Περαιτέρω προώθηση της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας

Στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί στις 9 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Εκτός από τις διμερείς επαφές, οι δύο άνδρες θα σηματοδοτήσουν την έναρξη του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται εν μέσω της πλέον δυσμενούς γεωπολιτικής συγκυρίας των τελευταίων ετών, με τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή να παραμένουν ενεργά και την Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Στην ατζέντα θα κυριαρχήσουν η περαιτέρω προώθηση της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας καθώς και τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Μπλίνκεν θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ ενώ θα ακολουθήσει ο πέμπτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτείων, όπου και θα συζητηθούν η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, τα θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, οι επενδύσεις, οι ενεργειακές προοπτικές στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι προκλήσεις στην περιοχή.

Στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του Στρατηγικού Διαλόγου, θα καταγράφεται η βούληση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών να εμβαθύνουν την πολυεπίπεδη συνεργασία τους, η οποία- όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμιστεί από την Αθήνα – είναι ανεξάρτητη και δεν ετεροκαθορίζεται από τρίτους παράγοντες.

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Γεραπετρίτης θα συζητήσει στο Wilson Center με τον Τζον Κέρι, απερχόμενο Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα, ενόψει και της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς (Our Ocean) που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα.

Την Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, όπου και θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Μητσοτάκης: Στήριξη στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό