Skip to main content

Νέοι ευρωπαϊκοί άξονες διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Παπασταύρου - Βασίλεφ

Η ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας σε θέματα διασυνδεσιμότητας και δικτύων- με στόχο να οικοδομηθεί ένα νέο δυναμικό πλαίσιο συνεργειών στην ευρύτερη περιοχή- βρέθηκε  στο επίκεντρο της συνάντησης στη Σόφια του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου με τον Υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ, κατόπιν πρόσκλησής του. Υπενθυμίζεται πως τους  υπουργούς  όρισαν ως «σημεία επαφής συντονισμού της διμερούς συνεργασίας» οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

«Οι δύο χώρες μας, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, όχι μόνο έχουν σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά αποτελούν πυλώνες σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον και μπροστά σε δύσκολες προκλήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Παπασταύρου. Παράλληλα υπογράμμισε πως «επιπλέον, τώρα, μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας μας, προωθούμε τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών κατά μήκος του κάθετου διαδρόμου Νότου – Βορρά.

Με τον τρόπο αυτό, οικοδομούμε νέους διαδρόμους διασύνδεσης, στρατηγικής σημασίας και μεγάλης αξίας. Και αυτό βέβαια αναβαθμίζει σημαντικά το πλέγμα δικτύων και υποδομών της ηπείρου μας». Για να προσθέσει «πιστεύω ακράδαντα στις μεγάλες δυνατότητες της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας προς όφελος των πολιτών των χωρών μας και προς όφελος του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου.»

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας τόνισε «είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση σχετικά με την οικονομική συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδα» και προσέθεσε «συζητάμε εδώ και καιρό τη διασυνδεσιμότητα Βορρά-Νότου.

Τώρα επεξεργαζόμαστε το κείμενο μιας διμερούς συμφωνίας που θα διασφαλίσει ότι η συνδεσιμότητα θα είναι σε ισχύ και θα οικοδομηθεί από κοινού με την Ελλάδα, όπως και άλλες πτυχές της οικονομικής ζωής. Αναμένουμε να λειτουργήσει πολύ καλά».

Παράλληλα σημείωσε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης πολύ την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν, που σημαίνει επίσης άνοιγμα των χερσαίων συνόρων και διασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας σε όλα τα χερσαία σύνορα, καθώς και την ένταξή μας στην Ευρωζώνη, η οποία αναμένεται την 1η Ιανουαρίου 2025».

Συναντήσεις με εκπροσώπους του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Παπασταύρου συνάντησε εκπροσώπους του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία. Να σημειωθεί πως η Βουλγαρία αποτελεί, τα τελευταία έτη, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας μας στα Βαλκάνια και έναν από τους σημαντικότερους παγκοσμίως.

Συνολικά, η Ελλάδα διαθέτει στη Βουλγαρία αξία σωρευτικών επενδύσεων της τάξης των 2,8 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 60.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα οι θυγατρικές των ελληνικών εταιρειών καταγράφουν ετήσιο κύκλο εργασιών 3,9 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της γείτονος.