Skip to main content

Κορωνοϊός: Εμβολιασμός και στα φαρμακεία στο σχέδιο του υπ. Υγείας

ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

«Όπως γίνεται το εμβόλιο της γρίπης στο φαρμακείο, να μπορεί να γίνεται και του Covid» επεσήμανε η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Επιδίωξη του υπουργείου Υγείας είναι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού να γίνεται και στα φαρμακεία, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, προαναγγέλλοντας πως θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν επαφές με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), προκειμένου «να δούμε πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό σε επίπεδο επιχειρησιακό».

«Πολιτική βούληση είναι να το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο, και σήμερα είναι εύκολο, κλείνεις ραντεβού μέσω gov.gr ενώ έχουμε και δυνατότητα εμβολιασμού κατ’ οίκον, αλλά θέλουμε να το απλοποιήσουμε ακόμη περισσότερο. Όπως γίνεται το εμβόλιο της γρίπης στο φαρμακείο, να μπορεί να γίνεται και του Covid» επεσήμανε η κ. Αγαπηδάκη.

Η κ. Αγαπηδάκη επεσήμανε ότι μέσα σε λίγες ημέρες έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εμβολιασμών για Covid. «Ξεπεράσαμε τις 220.000 και τις επόμενες 15 ημέρες θα έχουμε ξεπεράσει τις 300.000 γιατί έχουμε ήδη κλεισμένα 56.000 ραντεβού» σημείωσε.

Ετήσιος εμβολιασμός, όπως για τη γρίπη

Έκανε λόγο για αλλαγή κεφαλαίου στο ζήτημα του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι «πάμε σε μία ετήσια κανονικότητα με ετήσιο εμβολιασμό, όπως για τη γρίπη, και όσοι είμαστε ευάλωτοι προσέχουμε παραπάνω».

Επεσήμανε, εξάλλου ότι η γρίπη έχει εποχικότητα, ενώ ο Covid υπάρχει όλο τον χρόνο, άρα ο εμβολιασμός έχει αξία. «Ειδικά οι ευάλωτοι συμπολίτες μας επιβάλλεται να εμβολιαστούν χθες» επεσήμανε.

Επιπλέον, τόνισε ότι το 99,9% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ήταν ανεμβολίαστοι και επεσήμανε ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, έχουν 20% παραπάνω πιθανότητα να κολλήσουν Covid.

Ως προς την εξέλιξη της Covid και της γρίπης, είπε ότι «είχαμε μέσα στις γιορτές αύξηση στις απλές κλίνες, έχουμε πολλαπλές λοιμώξεις αναπνευστικού». Ανέφερε επίσης ότι η γρίπη φέτος προκαλεί σοβαρότερη νόσηση και περισσότερα κρούσματα σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

«Όμως τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν υποχωρήσει οι νοσηλείες στις απλές κλίνες και μάλιστα έχουμε λιγότερες εισαγωγές από ό,τι πέρσι την αντίστοιχη περίοδο, υπάρχει δηλαδή μια τάση αποκλιμάκωσης» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είμαστε κάτω από 50% σε σχέση με πέρσι σε νέες διασωληνώσεις και θανάτους».