Skip to main content

Ροζ σημαία: Διαξιφισμοί Π. Χρηστίδη – Δ. Νατσιού στη Βουλή

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ Γ.

Δ. Νατσιός: «Προφανώς είστε ανιστόρητος» - Π. Χρηστίδης: «Άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα Χριστούγεννα βγαίνουν καλικάντζαροι είναι πολύ πιο επικίνδυνοι»

Η απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας, έργου που φιλοξενήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, συνεχίζει να τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Παύλο Χρηστίδη και τον πρόεδρο του κόμματος «Νίκη» Δημήτρη Νατσιό, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Ο κ. Χρηστίδης ανέφερεπως «το έργο της Γεωργίας Λαλέ “Η Ενοχή της Γειτονιάς” αποτελείται από σεντόνια γυναικών που έχουν ένα χαρακτηριστικό, είναι γυναίκες που έχουν ξαπλώσει φοβισμένες, ξαφνιασμένες, απελπισμένες από τη βία που δέχθηκαν μέσα στο σπίτι τους από άνδρες τα τελευταία χρόνια. Είναι μια σημαία κόκκινη με το αίμα Ελληνίδων που κακοποιήθηκαν και δολοφονήθηκαν».

Ο βουλευτής εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι του Γιώργου Γεραπετρίτη σημειώνοντας ότι προκαλεί «αλγεινή εντύπωση η σκοταδιστική αντίληψη και πρακτική του υπουργού Εξωτερικών που ζήτησε την απόσυρση του έργου καθώς είναι εκτός της κουλτούρας μας». Είπε ότι ο υπουργός ζήτησε την απόσυρση από την έκθεση του έργου «επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν» και υποστήριξε πως «είναι βαθιά υποκριτικό αυτό να γίνεται σε μια έκθεση που έχει τίτλο “Λευκή Επιταγή” και δίνει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να εκφράσουν τις αγωνίες τους, όπως οφείλει να κάνει ένα Προξενείο, η ελληνική κοινότητα στο εξωτερικό».

«Είστε πολύ φοβικοί και πολύ συντηρητικοί»

Ο κ. Χρηστίδης ανέφερε πως «η σημαία μας είναι ένα σύμβολο που εκατομμύρια άνθρωποι έδωσαν την ζωή τους, αλλά τα σύμβολα αποκτούν νόημα από τους ανθρώπους και αυτούς τους θέλουμε ζωντανούς. Αυτό που θα μας πρέπει συνεπώς να μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι γυναικοκτονίες και όχι οι καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό ή εξωτερικό». Ο βουλευτής επέκρινε την κυβέρνηση ότι με την ενέργεια αυτή της απόσυρσης του έργου από την έκθεση παρέχει την δυνατότητα να επιβάλλονται «οι ψεκασμένες αντιλήψεις του κ. Νατσιού και κάποιων ακόμα ακροδεξιών, γιατί αυτούς ακούσατε. Είστε πολύ φοβικοί και πολύ συντηρητικοί».

«Προφανώς είστε ανιστόρητος»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός κατηγόρησε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  ότι είναι «νέος στην ηλικία και δεν έχει ωριμάσει, δεν έχει ψηθεί και γαλουχηθεί από τα νάματα της πατρίδας» καθώς και ότι «προφανώς είναι ανιστόρητος». Υποστήριξε ότι το έργο αυτό ήταν αναρτημένο «στο Γενικό Προξενείο και όχι σε κάποια γκαλερί ή καφενείο ή καφετέρια». Ανέφερε ότι ο Ποινικός Κώδικας τιμωρεί την παραμόρφωση της ελληνικής σημαίας. Εμείς, είπε, «δεν ζητήσαμε να τιμωρηθεί κανένας – μην συγχέεται τα πράγματα – αλλά να αποσυρθεί γιατί το θεωρούμε προσβολή κατά του εθνικού μας συμβόλου». Ο κ. Νατσιός σχολίασε πως «η τακτική της εξόντωσής μας δια της γραφικότητας δεν μας ενοχλεί» και πρόσθεσε ότι «στην πατρίδα μας, όποιος υπερασπίζεται τα Άγια και Ιερά είναι ψεκασμένος, σκοταδιστής. Εμείς είμαστε άνθρωποι της φιλοπατρίας, της πίστης και της ακεραιότητας του χαρακτήρα».

«Άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα Χριστούγεννα βγαίνουν καλικάντζαροι είναι πολύ πιο επικίνδυνοι»

Απαντώντας ο κ. Χρηστίδης σχολίασε: «Δεν ξέρω εάν ο κ. Νατσιός έχει πρόβλημα με τους νέους ανθρώπους και θεωρεί ότι αυτός μόνον ο ίδιος είναι ο μόνος ώριμος σε αυτή τη Βουλή. Εγώ δεν μίλησα προσωπικά για εσάς, αλλά για τις απόψεις σας, που θεωρείτε ότι σας προσβάλλει το άθροισμα προσωπικών στοιχείων γυναικών που έχουν υποστεί βία, αυτό το θεωρώ ακραία πατριδοκαπηλία και δεν έχετε καμία σχέση με αυτό που είναι το έθνος και η πατρίδα. Επενδύσατε και επενδύετε σε αντιλήψεις που είναι επικίνδυνες για την πατρίδα μας και αυτό θα πρέπει να ξανασκεφτείτε».

«Άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα Χριστούγεννα βγαίνουν καλικάντζαροι, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνοι για την δημοκρατία μας και την κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε.