Skip to main content

Τροπολογία για μετανάστες: «Τριγμοί» λόγω Σαμαρά – Ονομαστική ψηφοφορία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το ζήτημα έχει προκαλέσει αναταράξεις στις σχέσεις της κυβέρνησης και του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος ζητεί απόσυρση της τροπολογίας

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τους μετανάστες, καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος, Γιώργος Γαβρήλος. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία έχει κατατεθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, και δίνει τη δυνατότητα τριετούς παραμονής για εργασία, σε μετανάστες που εργάζονται τα τρία τελευταία τρία χρόνια και ως τις 30 Νοεμβρίου στην Ελλάδα, έχουν βεβαίωση από εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της κυβέρνησης και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισε «λανθασμένη» την τροπολογία και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει και να επανεξετάσει την στάση της.

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια. Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία» ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του.

Το τρίτο μήνυμα Σαμαρά στην κυβέρνηση

Από την πλευρά του, το κυβερνητικό στρατίπεδο ξεκαθαρίζει πως η επίμαχη ρύθμιση αφορά κάτω από 30.000 άτομα που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όχι όσους θα έρχονται στη χώρα από εδώ και πέρα. «Δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής, δεν αλλάζει η επταετία και συνολικά το πλαίσιο πολιτικής» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και σημείωσε πως «έρχεται μία διάταξη με εφάπαξ εφαρμογή, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις».

Θέλοντας να κλείσουν το θέμα μετά την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού πηγές του Μαξίμου, ανέφεραν πως «η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί». «Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή» πρόσθεσαν.

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως «η τροπολογία δεν σημαίνει ούτε ελληνοποίηση, ούτε νομιμοποίηση», επαναλαμβάνοντας πως όποιος αλλοδαπός δεν έχει συμπληρώσει 3 έτη στη χώρα μας έως και τις 30 Νοεμβρίου δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση. Επισήμανε ακόμη πως στόχος της τροπολογίας είναι να κλείσουν όλα τα παραθυρα στη «μαύρη» εργασία.

Σε παρέμβασή της από το βήμα της Ολομέλειας, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, και η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση οδηγεί σε πολιτική ανοιχτών συνόρων. «Έχω όλη μου τη ζωή πολεμήσει τον λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα τα οποία στερούνται αναγνώρισης της πραγματικότητας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Υπό το κλίμα αυτό τα βλέμματα στρέφονται στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή, στο κατά πόσο θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας από την κυβέρνηση και στην στάση που θα τηρήσει ο Αντώνης Σαμαράς.

naftemporiki.gr