Skip to main content

Το τρίτο μήνυμα Σαμαρά στην κυβέρνηση

Τα σφοδρά πυρά για την τροπολογία που αφορά το μεταναστευτικό έρχεται ύστερα από τις δημόσιες διαφωνίες για την πολιτική στα ελληνοτουρκικά και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Νέο… μήνυμα στην κυβέρνηση εστάλη χθες από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που εξέφρασε την διαφωνία του με τροπολογία για τους μετανάστες που κατατέθηκε στη Βουλή. «Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία,  γίνεται, επί της ουσίας, φάρος  προσέλκυσης λαθρομεταναστών» ανέφερε και σημείωσε πως «αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο  τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες».

Οι διαφωνίες για ελληνοτουρκικά και γάμο ομοφύλων

Η σαφής αυτή διαφωνία έρχεται τρεις εβδομάδες μετά από συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου είχε καταστήσει σαφές πως θα συνεχίσει να τοποθετείται για θέματα πρώτης γραμμής. «Ως πρώην πρωθυπουργός έχω υποχρέωση να μιλάω» είχε χαρακτηριστικά επισημάνει και είχε εκφράσει την διαφωνία του για δύο ακόμα θέματα: την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν στην Αθήνα και το σχέδιο νόμου – που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση – για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Αντ. Σαμαράς: Δεν είναι καλή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν – Δεν ψηφίζω τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

H χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού συζητήθηκε ιδιαιτέρως, καθώς ήρθε για ένα θέμα που στο Μαξίμου δεν περίμεναν πως θα πυροδοτήσει τέτοια έκτασης αντίδραση. Η δημόσια δήλωση του πρώην πρωθυπουργού έγινε ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεφε από τις Βρυξέλλες και σύμφωνα  με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μια πρώτη συζήτηση και αποφασίστηκε να βγουν μπροστά κυβερνητικά στελέχη για να εξηγήσουν τη ρύθμιση.

Πιθανές αντιδράσεις και από άλλους γαλάζιους

Άλλωστε στην κυβέρνηση  θέλουν να προλάβουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες αντιδράσεις από γαλάζιους βουλευτές. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να επαναληφθεί αυτό που έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες με υπουργούς και βουλευτές να βγαίνουν δημόσια και να λένε πως δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (στο οποίο δεν θα υπάρξει πάντως κομματική πειθαρχία)

Τι λέει  η κυβέρνηση

Αυτό που τονίζεται  από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η εν λόγω ρύθμιση αφορά λιγότερα από 30.000 άτομα που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεν αφορά όσους θα έρχονται στη χώρα από εδώ και πέρα. «Δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής, δεν αλλάζει η επταετία και συνολικά το πλαίσιο πολιτικής» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και  σημείωσε πως «έρχεται μία διάταξη με εφάπαξ εφαρμογή, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις».

Λίγο μετά την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού ήταν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης που μίλησε στη Βουλή για να εξηγήσει τι αλλάζει με την εν λόγω διάταξη. Μάλιστα  αναφέρθηκε  στον «αγαπημένο Αντώνη Σαμαρά» στον οποίο – όπως είπε – έχει λατρεία και σημείωσε πως «δεν  υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Τι απαντά το Μαξίμου στην κριτική Σαμαρά για την τροπολογία Καιρίδη

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης σημειώσει πως «η στρατηγική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό βασίζεται σε δύο πυλώνες: Όχι στο παράνομο, ναι στο λελογισμένα νόμιμο».  Μάλιστα – στο ίδιο κλίμα με όσα είπε χθες ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης –  σημείωσε  ότι «είναι απολύτως αναληθές έως και αστείο, μια κυβέρνηση η οποία έχει τόσο κατηγορηθεί, από κάποιους εκ του πονηρού, για push backs και για αυστηρή τήρηση των συνόρων, να εγκαλείται ότι χαλαρώνει πολιτική και ανοίγει σύνορα». Και επανέλαβε πως «η χώρα δεν αλλάζει μεταναστευτική πολιτική».